Patul – cea mai importantă mobilă în istorie

Înainte să se inventeze canapeaua, s-a inventat patul. Nevoia omului de a se odihni pe ceva moale l-a determinat să încropească o piesă de mobilier la început rudimentară, dar, cu timpul, ridicată la nivel de simbol al statutului social.

 +33
O scurtă istorie a patului de acasă./Sleep.report  
  |  

Dacă astăzi patul reprezintă o piesă de mobilier destinată odihnei nocturne, cu mii de ani în urmă, patul reprezenta cea mai importantă piesă de mobilier. Uneori, era chiar singura. Cel mai vechi pat descoperit datează din urmă cu 77.000 de ani. S-a găsit în Africa de Sud și nici măcar nu era pat în adevăratul sens al cuvântului, ci o simplă saltea, întinsă pe podeaua rece a peșterii, umplută cu tot soiul de ierburi ce aveau marea calitate de a ține insectele la distanță. În acest fel, omul dormea pe moale, dar în același timp se apăra de lighioanele supărătoare. Bineînțeles, era o saltea cât pentru toată familia – pe atunci toți membrii familiei dormeau laolaltă.

În Egiptul Antic, cel mai vechi pat descoperit are 5.000 de ani. Aici, lucrurile stăteau deja altfel: putem vorbi despre un pat adevărat, adică o saltea umplută cu ierburi și resturi vegetale, dar amplasată pe un cadru rezistent din lemn, împodobit cu ornamente prețioase, destul de mult înălțat de la sol.

În perioada Imperiului Roman, patul a devenit o piesă de mobilier multifuncțională, dezvoltându-se spectaculos ca formă, aspect, mărime și utilitate. De fapt, romanii făceau cam de toate în pat, de la banalul ritual al odihnei, la mâncat, studiat și primit invitații la petrecere. La marile ospețe romane nu se foloseau scaune sau banchete, ci paturi impozante pe care oamenii se întindeau comod, mâncând, bând și discutând.

Apoi a apărut patul cu baldachin. Se întâmpla în perioada Evului Mediu și deja această piesă de mobilier căpăta și mai multă importanță în familie, devenind un simbol al statutului social. Cu cât erai mai bogat, cu îți odihneai oasele într-un pat mai mare, mai înalt, ornat cu perdele și plin de sculpturi spectaculoase.

Abia începând cu 250 de ani în urmă, patul a prins a semăna cu piesa de astăzi. Design simplu, confort sporit. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cadrul de lemn ba sculptat, ba tapițat cu mătăsuri a făcut loc cadrului metalic. De asemenea, marele pat matrimonial a fost înlocuit de conceptul a două paturi ceva mai mici, cât se poate de alăturate – sau nu.

Cel mai mare pas înainte l-a reprezentat trecerea de la salteaua umplută cu pene sau fân la salteaua umplută cu bumbac. Dar adevărata revoluție a acestei atât de necesare piese de mobilier a apărut în secolul XX, deodată cu salteaua cu spumă, salteaua cu apă, salteaua cu arcuri. Tot acum, forma patului s-a diversificat încă o dată, astfel că omul modern are la dispoziție mai multe variante: patul de noapte, patul de zi, patul extensibil, patul de perete.
 


Dorelan: vânzări de 150.000 de euro în primele trei luni de funcționare

Inaugurat în decembrie 2021, flagship store-ul Dorelan anunță vânzări de 150.000 de euro în doar primele trei luni de la deschidere. Românii au cumpărat saltele, paturi și accesorii de lux, cea mai impresionantă fiind achiziționarea unei saltele la prețul de 3900 euro.

 +3
Somnul odihnitor rămâne o prioritate pentru români./Sparklingcontent.ro
  |  

„Nivelul vânzărilor din primele trei luni de funcționare confirmă așteptările noastre privitoare la dorința clienților din România de a se bucura de un somn odihnitor și sănătos”, declară Teodora Lazăr, fondatoarea agenției de reprezentare Dedalo și Key Account Manager Dorelan. „Flagship store-ul Dorelan din București a generat vânzări nu doar în Capitală, ci și în orașe importante din România, precum Timișoara, Iași, Constanța, Cluj-Napoca. De asemenea, am înregistrat rezultate bune și pe segmentul HoReCa, semnând primul nostru contract pentru livrarea de saltele, paturi și accesorii unui aparthotel din Galați.”  +3 www.sparklingcontent.ro

În doar trei luni de funcționare, magazinul a vândut 100 de saltele de calitate, secretul succesului ținând de faptul că vorbim despre saltele adaptate clienților în funcție de stil de trai și nivel de activitate, de vârstă și de starea de sănătate. Dacă ești sedentar sau, dimpotrivă, o persoană activă, dacă achiziționezi salteaua pentru patul matrimonial sau pentru cel din camera copilului, dacă suferi de probleme lombare sau dorești un somn cât mai odihnitor, la Dorelan găsești orice tip de saltea ți se potrivește. În cadrul magazinului sunt disponibile peste  100 de saltele produse în Italia, cu posibilitate de livrare imediată. Echipa magazinului Dorelan asigură inclusiv livrarea și montajul, la cerere.  +3 www.sparklingcontent.ro

Despre Dorelan

Brandul Dorelan a fost fondat în 1968, când Diano Tura și Pietro Paolo Bergamaschi au hotărât să plece de la compania unde lucrau și să se dedice unui proiect ambițios: producerea de saltele de calitate superioară. Astfel au luat formă, într-un mic garaj din Forlì, primele produse Dorelan, lucrate cu simțul estetic și îndemânarea ce disting artizanii italieni. Din Forlì, firma s-a extins în toată țara și apoi în toată lumea.


Ultimele ore de reduceri la gama Dormeo

Mai sunt doar câteva ore în care poți profita de reducerile anunțate pe site-ul Dormeo. Este vorba despre o campanie de primăvară care vine în întâmpinarea clienților pentru a marca sosirea primăverii și nevoia unei odihne depline.

 +33
Profită de reduceri de toate felurile!/Dormeo.ro  
  |  

Campania de reduceri anunțată de Dormeo se referă la perioada zilelor 11-14 martie, astfel că astăzi este ultima zi în care mai poți cumpăra produse de dormitor cu prețuri mai mici. Se aplică două tipuri de reduceri de preț, una la anumite produse și cea de-a doua la orice produs Dormeo achiziționat.

Într-o primă etapă a campaniei de prețuri reduse, poți alege dintr-o gamă variată pentru dormitor, produse cu prețuri ce ajung cu până la 50% mai mici. Saltele, perne, pilote de iarnă – sunt disponibile cu preț redus între 15% și 50%. Saltelele incluse în promoție au reduceri de circa 20%, fiind modele de tip diferit, cu niveluri variate de fermitate și cu spumă memory, acoperind atât gama de saltele pentru adulți, cât și pe cele pentru copii. Cea mai mare reducere de preț se înregistrează la pilote și perne – de circa 50%. Există în cadrul acestei campanii și produse-cadou, oferite clienților la achiziționarea unor anumite alte produse.

O a doua reducere a campaniei Dormeo care se încheie la finalul acestei zile este cea de 5%, care se aplică absolut oricărei cumpărături, indiferent de ce anume pui în coșul de achiziție. Campania se desfășoară sub sloganul ZILELE SOMNULUI DORMEO. În cadrul ei se regăsesc câteva dintre modelele cele mai îndrăgite de clienți.


Bonami: bumbacul stonewashed în tendințele 2022

Se pare că anul acesta ne vom regăsi, din nou, acasă, în ce mai mare parte a timpului. În acest context, confortul și calitatea textilelor de interior capătă o importanță aparte. Pe fondul pandemiei de COVID-19, anul 2022 păstrează tendința anilor anteriori, considerând casa drept un refugiu natural, locul în care ne simțim în siguranță, un spațiu de regenerare.

 +4
Țesături la modă pentru anul care a început./Bonami.ro
  |  

 Într-un comunicat de presă, Bonami.ro  propune colecții de accesorii textile pentru casă, în tendințele anului 2022. Trendul principal: cât mai aproape de stilul natural, la nivel cromatic și al materialelor. Formele sunt amorfe, moi, pufoase, pentru a conferi confort deplin. În acest context, se impune ca material suprem bumbacul stonewashed.

Bumbacul stonewashed se deosebește de bumbacul finet prin moliciunea și elasticitatea fibrelor imediat ce a fost scos din cutie și nu abia după câteva spălări. De asemenea, datorită prespălării, se elimină și riscul de a intra la apă. Pe lângă acest caracter practic, are și unul estetic, și anume aspectul – un aspect casual menit să dea încăperii un aer simplu și primitor.  +4 www.bonami.ro

Produse
Așternuturile din bumbac sunt rezistente, permit o bună aerisire, reglând temperatura și împiedicând transpirația. Vara se simt răcoroase, iarna țin de cald, de aceea te vei trezi odihnit în orice anotimp. Beneficiile bumbacului pot fi apreciate și atunci când discutăm despre prosoape – capacitatea mare de absorbție, moliciunea materialului și durabilitatea sunt de neegalat.

 +4 www.bonami.ro
Culorile: se impun în acest an nuanțe cât mai naturale, și anume ocru, roșu cărămidă, albastru marin, galben muștar, verde iarbă sau bej. Tonurile pastelate rămân prezente datorită versatilității și luminozității create în orice interior.

Efecte: accesoriile textile în trendul anului 2022 asigură interioarelor au un aspect aerisit, minimalist, primitor invitând la odihnă, liniște și retrospecție.  +4 www.bonami.ro

Alt beneficiu al bumbacului stonewashed: sustenabilitate în cadrul producției, care, mai mult decât un trend, a devenit o condiție de bază în industria pieselor de mobilier și a accesoriilor textile. Bumbacul produs ecologic, inul, sau fibra de bambus înlocuiesc fibrele sintetice.

Bonami pune la dispoziția clienților colecții minunate de accesorii textile, în tendințele anului 2022.


Cum amenajăm dormitorul în 2022

An de an, specialiștii în amenajarea interioarelor vin cu idei noi despre cum trebuie să arate locuința. Pentru 2022, în dormitor se schimbă multe lucruri, iar la baza acestor schimbări stă însăși funcționalitatea acestei încăperi esențiale.

 +6
Trendurile dormitorului în anul care a început./Decordesigntrends.com
  |  

Ținând cont de pandemia de COVID prin care lumea trece de circa doi ani de zile, și amenajarea locuinței cade sub această influență. Dar nu una nefastă. Pe acest fond, creatorii de spații frumoase urmăresc folosirea dormitorului nu doar drept încăperea în care te odihnești pe durata nopții, ci drept un adevărat sanctuar care să se delimiteze în mod radical de restul casei.

Amenajarea cea mai potrivită a dormitorului în 2022 presupune întoarcerea la simplitate, natural, atmosferă serenă. Culori, materiale, forme și funcționalități care să creeze o atmosferă de calm și firesc, o atmosferă tihnită și practic, și estetic.

Materiale
Specialiștii s-au pus de acord: anul 2022 aduce o reorientare înspre natură atunci când vine vorba de materialele pentru dormitor. Lemnul natural, marmura, teracota, pânza – vor fi în mare trend, înlocuind materiale banale, pe cât de practice, pe atât de ieftine. Mobilierul din lemn cu blat din piatră în locul mobilierul din MDF, tapițerie din pânză în loc de tapițerie din catifea sau pluș, vase decorative din sticlă pură în locul vaselor cu aspect de plastic ș.a.m.d.

Forme
Mobilierul sculptural va fi la modă în dormitorul anului 2022. Cu cât mai multă originalitate, cu atât mai bine: margini rotunjite, unghiuri atipice, adâncimi confortabile. Chit că în dormitor nu poți îngrămădi prea multă mobilă, chiar și o noptieră poate fi aleasă dintr-o colecție de design îndrăzneață, sau poate comoda de la perete ori chiar scaunele din zona de relaxare.   +6 www.mlfurnire.ro

Apropo, dormitorul anului 2022 trebuie să aibă în dotare o zonă, oricât de mică, de relaxare: o băncuță la capătul patului, un taburet colorat, un pouf sau un colț cu fotoliu de zi, menit pentru a citi o carte, a răsfoi o revistă. Important este ca în dormitor să ai parte nu doar de un somn odihnitor, ci și de clipe de relaxare.  +6 www.ioooi.ro

Piesa principală a dormitorului în 2022 se spune că va fi... tăblia patului. Preferabil de dimensiuni mari – fie lată, fie înaltă, tăblia patului va avea nevoie de personalitate prin forme și mai ales culoare. Specialiștii recomandă personalizarea tăbliei folosind combinații cromatice puternice sau chiar prin imprimarea unor modele geometrice.  +6 www.amiwhite.ro

Culori
Dormitorul anului 2022 trebuie să fie plin de culoare, ce-i drept, culori cât mai pastelate, care să transmită o senzație de calm, de confort, de apropiere de natură. Cheia ține de combinațiile cromatice: gri și alb, tonuri de ciocolatiu, pereți de-un verde pastel sau chiar în nuanțe marcate de albastrul cerului senin. Accesoriile textile sunt esențiale: din materiale cât mai naturale, eventual din materiale reciclate, ar fi bine să conțină mai multe culori, preferabil contrastante.  +6 www.rovere.ro

Stiluri de mobilier
Aici, specialiștii s-au pus de acord: nu este vorba despre un anume stil, ci despre o combinație. Cele care vor sta la baza amenajării dormitorului vor fi stilul industrial, stilul minimalist scandinav și stilul vintage, urmând ca fiecare dintre noi să aleagă modul și gradul de integrare. În special, mobilierul transformabil ar putea să întrunească măcar două dintre aceste stiluri, iar multifuncționalitatea ar juca rolul stilului minimalist. Se pare că piesa de bază a dormitorului în anul 2022 va fi patul Murphy – patul transformabil într-o canapea sau chiar într-un dulap.  +6 www.cioata.ro

Nu uitați, anul 2022 este anul relaxării, confortului, împăcării cu viața, iar dormitorul poate juca rolul spațiului ideal în care să-ți încarci bateriile. Merită investiția în mobilier de design și culori îndrăznețe.