Patul din paleți – avantaje și dezavantaje

Patul din paleți e o piesă de dormitor care a pătruns și mai ales „a prins” în România destul de recent. Este un tip de mobilier preferat de tineri, cam ocolit de oamenii maturi. Îl mai întâlnim uneori în casele de vacanțe. Ce e cu patul din paleți?

  Un stil pe cât de tineresc, pe atât de practic/Dumonde.ro
  |  

Patul din paleți e o adevărată modă în alte țări, mai ales printre tinerii pasionați de tâmplărie. Ce-i drept, un pat din paleți e cât se poate de puțin costisitor, se realizează relativ ușor, iar materialul din care se confecționează permite tâmplarului să-și exerseze creativitatea. Se încadrează stilului minimalist ocupând relativ o mică suprafață, dar oferind și mici spații de depozitare.

Principalele avantaje ale patului din paleți:
- prețul foarte accesibil. Fie că îl cumperi, fie că îl construiești, patul din paleți este cel mai ieftin pat rezistent din câte există.
- durabilitate. Se numără printre tipurile de paturi rezistente, din materiale durabile care nu se strică, nu se rup, nu se îndoaie.
- personalizare. Îl poți vopsi în câte culori sau combinații de culori dorești. Se numără printre paturile cele mai vesele din câte există, tocmai pentru că materialul este simplu de vopsit și parcă singur cere culoare. Tăblia din paleți se poate vopsi în culori diferite de structura patului, rezultând un pat teribil de colorat.
- îl poți construi singur sau îl poți cumpăra de pe piața producătorilor de mobilă din România. Sunt și câteva magazine renumite în a căror colecție de paturi se găsesc modele de pat din paleți.

Dezavantaje:
- paturile din paleți trebuie ferite de umezeală. Deci suprafața pe care vor fi așezate nu poate fi una din piatră, e preferabil parchetul, eventual folosirea unui covor gros.
- posibilitatea de a adăposti dăunători de lemn.
- curățarea e un strop mai dificilă decât în cazul unui pat obișnuit. Structura patului din paleți trebuie frecată cu puțin înălbitor sau apă cu săpun, apoi ar trebui în mod ideal scoasă afară și uscată la soare.
- sunt foarte periculoase în apropierea focului, iau foc repede și ard până la ultima așchie.

Acestea fiind spuse, cântăriți bine dacă să folosiți un pat din paleți în dormitor sau nu.


Flow – un pat plutitor

Un model de pat realizat în fabrica de mobilier din lemn Cioata combină calitățile unor materiale masive cu inteligența unui design ce inspiră senzația de plutire. Patul Flow este o piesă pe cât de modernă pentru dormitor, pe atât de rezistentă în timp.

 +4
Mobilă cu suflet din Târgu Mureș/Cioata.ro
  |  

Flow de la Cioata reprezintă un pat realizat în stil contemporan, dar creat să fie transmis din generație în generație. Este un pat de tip platformă, cu margini generoase pe care poți să șezi de-a lungul zilei sau poți păstra cartea preferată. Surpriză: în lateralele patului Flow de la Cioata sunt ascunse spații de depozitare cu capac rabatabil. Închise, nici nu se ghicesc.

Sursa de inspirație a designului Flow de la Cioata reiese din chiar materialul lemnos – este un stil rustic, un pat pe cât de actual ca formă, pe atât de vânjos și rezistent ca execuție. Impresia de pat plutitor constă în existența unei platforme ce țin loc de picioare și care dispune de o suprafață mai redusă decât structura patului, fiind aproape nevăzută.

În designul patului Flow de la Cioata sunt integrate armonios și două noptiere practice, prevăzute cu sertare. Materialele patului Flow de la Cioata: lemn masiv de stejar cu ciclu lung de uscare. Finisajul poate varia, în funcție de dorințele clientului. Feronerie: glisiere și balamale cu autoînchidere și amortizare.

Patul Flow de la Cioata este disponibil pe comandă, iar livrarea poate dura între 8 și 10 săptămâni. Transportul este însă gratuit oriunde în România. „În cazul produselor foarte grele sau voluminoase, asigurăm transportul acestora și punerea pe poziție”, se arată pe site-ul Cioata. +4 www.cioata.ro +4 www.cioata.ro +4 www.cioata.ro


VOX Crawler – o saltea transformabilă

Concepută pentru adolescenți și tineri, în cel mai pur stil scandinav posibil, salteaua Crawler a fost patentată ca design inovator pentru saltele și este disponibilă în România prin Scandinavian Design House.

 +4
  O saltea modernă și minimalistă pentru tineri/Sdh.ro
  |  

Iată o saltea ce reprezintă o soluție pentru uz nocturn, dar și pe timpul zilei. Vox Crawler are un design inedit pentru o saltea, fiind dotată cu posibilitatea folosirii în formă clasică pentru odihnă pe timp de noapte, dar și pentru uz special pe timpul zilei.

Cu ajutorul unui cilindru care face parte din setul Vox Crawler, salteaua devine un spațiu de tip lounge pe care te poți întinde confortabil în poziție de citit, privit la televizor sau petrecut timpul cu jocuri video. E vorba despre un element sub formă de cilindru care pe care îl poți folosi la capătul saltelei, sub formă de tetieră, sau pe mijlocul saltelei, transformând piesa într-un spațiu perfect pentru dormit.

Salteaua Vox Crawler dispune și de o pernă cu aspect cilindric, la capătul celălalt al saltelei, de folosit fie ca pernă, fie ca tetieră. Per total, salteaua Vox Crawler are o formă ergonomică, e simplu de modificat ca formă prin mutarea pernelor și are dimensiuni standard de 120x200cm. Material: spumă poliuretanică foarte flexibilă.

Salteaua Vox Crawler poate fi comandată alegând între două culori – negru, respectiv gri. Fiind un produs relativ nou, trebuie comandată la magazinul Scandinavian House Design, livrarea realizându-se în trei săptămâni. +4 www.sdhouse.ro +4 www.sdhouse.ro +4 www.sdhouse.ro


Un dormitor pe comandă, în stil hygge

Ați auzit de conceptul Hygge? Este un termen scandinav ce definește o stare de bine, de relaxare și o întoarcere către sine, departe de gadgeturi, aglomerație și prea mult spirit modern. Pe de altă parte, este și denumirea unui atelier de mobilă din București.

 +5
  Concept nou în România/Hygge-concept.ro
  |  

Este vorba despre un atelier de mobilă la comandă – proiectare și executare – deschis în plină stare de urgență pe fondul pandemiei de COVID-19. Din fericire, afacerea a început totuși bine, cu câteva proiecte interesante duse la capăt sau în curs de finalizare. Cel mai interesant dintre aceste proiecte este un dormitor matrimonial realizat în cel mai pur stil hygge.

Dormitorul comandat la Hygge Concept este unul minimalist, atât ca funcționalitate, cât și ca design. Patul este un model mai puțin obișnuit pentru România, are toate elementele unui pat clasic, adică tăblie și noptiere, dar și câteva elemente menite să valorifice suprafața dormitorului într-un mod inedit. Vorbim de un pat pe platformă, amintind de paturile japoneze, dar ceva mai înalt. Salteaua este parțial îngropată, iar în jurul ei rămâne spațiu suficient de folosit ca banchetă pe timpul zilei. Platforma dispune de spații numeroase pentru depozitarea cărților, revistelor, pernelor, cutiilor etc. Designul continuu al patului care reprezintă o singură piesă cu mai multe elemente – tăblie, noptiere, somieră – este un model mai puțin întâlnit în casele românilor, dar binevenit, prin atmosfera de ordine și cursivitate pe care o impune. +5 www.hygge-concept.ro +5 www.hygge-concept.ro

În același stil de mobilier, dormitorul este completat și cu o comodă tv, de asemenea cu un design mai puțin obișnuit – întrerupt la mijloc, ca un joc al formelor.  Depozitarea se realizează prin sertare cu sistem de închidere/deschidere invizibilă, prin apăsare, și două dulapuri cu ușă, ceea ce contribuie la stilul hygge, natural, simplu, cursiv și încăpător. +5 www.hygge-concept.ro +5 www.hygge-concept.ro

În funcție de cerințele și bugetul fiecărui client în parte, atelierul Hygge Concept folosește materiale precum lemnul, PAL-ul și MDF.


Silvarom – paturi cu tăblie înclinată

Cât de plăcut ar fi să aveți o piesă de mobilier pe care s-o puteți folosi seara și ca spațiu de dormit, dar și ca piesă pentru privit la televizor sau citit o carte? În showroom-ul Silvarom din Baia Mare găsiți astfel de mobilier.

 +6
Modele de pat tapițat adaptate nevoii de a citi/Silvarombaiamare.ro
  |  

Pe scurt, e vorba despre paturi cu tăblie adaptată mai multor nevoi – nu doar de sprijin pentru pernă sau cu rol estetic, ci și cu o funcție practică. Într-un pat cu tăblie dreaptă nu e prea confortabil să privești la televizor sau să răsfoiești o revistă, în schimb o tăblie înclinată este ideală pentru momentele serii dinainte de a adormi.
În showroom-ul Silvarom din Baia Mare sunt disponibile mai multe modele de paturi tapițate cu tăblie înclinată. Iată câteva dintre ele:

Patul E-Dur este un model de pat tapițat în stil modern, dar cu accente clasice asigurate de estetica tapițeriei în carouri. În rest, un pat cât se poate de contemporan, prevăzut cu un sistem inedit de ridicare a spătarului deja înclinat. Cele două perne cu rol de tetiere se pot ridica individual, fiecare partener având libertatea de a privi la televizor în vreme ce celălalt doarme. E-Dur e un pat scund, înălțimea contribuind și ea la senzația de confort și relaxare pe care acest model o asigură dormitorului. +6 www.silvarombaiamare.ro +6 www.silvarombaiamare.ro

Patul Milonga disponibil în showroom-ul Silvarom din Baia Mare reprezintă un model la fel de comod, dar cu un plus de design modern. Accentele clasice lipsesc, iar pentru tăblie a fost ales un sistem și mai interesant de înclinare: tetierele sunt de asemenea individuale și se adaptează în mai multe poziții nevoilor proprietarilor. Pot fi înclinate pe spate, parțial sau complet, depinde dacă dormi sau vrei să citești o carte. Patul Milonga este unul tapițat în piele ecologică, deci corespunde cel mai bine unui dormitor contemporan, pentru tineri căsătoriți. +6 www.silvarombaiamare.ro +6 www.silvarombaiamare.ro

Varianta cea mai simplă a paturilor tapițate de la Silvarom Baia Mare este modelul Leda, un pat minimalist, cu linii curate și simple, a cărui tăblie înclinată are o formă ușor curbată, pe care se poate sprijini perna în poziția ideală. Evident, tot un pat tapițat, complet alb, dar cu picioare metalice și elegante ce îl recomandă dormitoarelor în căutarea unei atmosfere glamour. +6 www.silvarombaiamare.ro

Despre Silvarom Baia Mare
Este unul dintre cele mai mare showroom-uri de mobilă din Baia Mare, cu o experiență pe piața furnizorilor de mobilă pentru acasă de circa 20 de ani. Clienții pot personaliza mobilierul preferat, luând legătura cu consilierii magazinului. Pentru cei din Baia Mare, transportul la domiciliu este gratuit. Pentru cei din țară, transportul este de asemenea gratuit la comenzi de peste 5000 de lei.