logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Trucuri simple pentru un dormitor luminos

Cel mai adesea auzi oamenii plângându-se că locuințele nu sunt suficient de luminoase. Un dormitor luminos înseamnă o atmosferă mai primitoare, un plus de senzație de tihnă, un spațiu pe care să nu te mai saturi privindu-l. Întrebarea este cum obții acest efect într-un dormitor întunecat?

dormitor-6657
Ponturi de la designerii de interioare./Ballarddesigns.com 
Publicitate
Andreea Chiru  |  18 Mai 2022

Din fericire, efectul de luminozitate nu ține exclusiv de existența și dimensiunile ferestrelor. Nu trebuie să dărâmi vreun perete, nici să folosești un luminator în mijlocul tavanului. Poți apela la câteva trucuri la îndemână, dezvăluite de specialiștii amenajărilor interioare.

www.blog.ruggable.com
Culoarea pereților trebuie să fie albă sau în nuanțe pastel. Existe vopsea de perete cu pigmenți diferiți, meniți să dea o senzație de căldură sau, dimpotrivă, să aibă o componentă „rece”. De regulă, e bine ca indiferent de culoarea aleasă, să te asiguri că în componența ei se regăsește un pic de pigment galben. Truc: nuanțele cele mai luminoase sunt așa-zisele nuanțe ale soarelui – roșu, galben, portocaliu.

www.paintedbykaylapayne.com
Finisajele. Finisajul lucios este cuvântul de bază pentru un dormitor luminos. Aplicată pieselor de mobilier, senzația de luciu creează impresia de strălucire și reflectare a luminii. Evident, accesorii decorative precum mici inserții de oglindă, obiecte de cristal ori metalice, textile mătăsoase pot fi folosite în spiritul obținerii unui dormitor luminos.

Podeaua nu poate fi închisă la culoare, oricât de minunat ar fi contrastul pe care-l creează. Alege nuanțe de parchet sau gresie cât mai luminoase, cât mai deschise pentru a permite dormitorului să devină (măcar vizual) ceva mai spațios, ordonat și luminos.

www.dreamstime.com
Ca stil de amenajare, dormitorul minimalist este și cel mai luminos. Explicația este simplă: cu cât folosești mai puțin mobilier, cu atât mai mult loc rămâne luminii. Poți opta pentru plante verzi la ghiveci în locul obiectelor decorative – este un truc pe cât de „luminos”, pe atât de sănătos. Efectul va fi de mică oază în mijlocul naturii.

www.truevalue.com
Fereastra joacă un rol foarte important în obținerea efectului de dormitor luminos. Ideale sunt ramele în culori deschise, oricât de tentantă ar fi tâmplăria maro. De asemenea, e bine ca nicio piesă de mobilier să nu blocheze nici măcar parțial accesul la fereastra. Polițele de perete sau bibliotecile înalte nu au ce căuta pe peretele opus ferestrei, ci trebuie amplasate pe peretele perpendicular cu fereastra, pentru a permite luminii să inunde camera. De evitat draperiile și mai ales cele de tip greu – preferabile sunt soluțiile de acoperit fereastra cu materiale cât mai ușoare, diafane prin care lumina să poată pătrunde.

Ca sistem de iluminare, cele mai recomandate sunt luminile de tip LED și veiozele cât mai suple, înalte și metalice. Sau cu mici inserții de cristal. De evitat abajururile textile opace, pentru că oricât de tihnite ar părea, au tendința de a bloca propagarea luminii naturale. Evident, becurile trebuie să aibă lumină caldă, nu rece.

Așadar, nu trebuie cine știe ce investiții sau muncă asiduă pentru a transforma dormitorul dintr-un spațiu de hibernare într-unul de petrecut timp nu doar după lăsarea nopții, ci și pe timpul zilei.

Publicitate