
Spre exemplu, este un material tot mai folosit pentru placarea unui perete de accent, asigurând atât un aspect inovator și primitor, cât și un grad satisfăcător de izolare fonică. Mai nou, mulți designeri folosesc pluta pentru a da un aer de originalitate chiar pieselor de mobilier. Știați că până și chiuveta de baie se poate îmbrăca în plută?
În România, colecțiile de plută pentru pardoseli si placări pereți au pătruns destul de timid, mai întâi prin companii dedicate acestui produs, apoi au început să se vândă chiar și în marile magazine de construcții. Dar ce este pluta și în ce măsură se potrivește oricui?
Pluta este un material natural, de fapt reprezintă scoarța stejarului de plută. Are proprietăți regenerabile și este o excelentă soluție pentru cei care suferă de alergii. Ține praful la distanță, asigură o adevărată barieră în calea insectelor și oferă o senzație de moale la atingere. Vizual, transmite multă căldură – de fapt, nu doar vizual. Pardoseala de plută nu se răcește, ci păstrează chiar și pe timpul iernii, o temperatură plăcută, făcând inutilă încălzirea prin pardoseală. Iar vara, nu se încinge. Un alt avantaj este și faptul că se poate adapta estetic aproape oricărui stil de amenajare interioară, cu atât mai mult cu cât se găsește într-o varietate tot mai mare de nuanțe și finisaje.
Pare un material-minune, nu-i așa? Totuși există și unele dezavantaje legate de folosirea plutei pentru pardoseli în special. Modul de întreținere reprezintă cea mai mare provocare: departe de lumina directă a soarelui, ferit din calea apei, la distanță de gheruțele animalelor de companie sau chiar de tocurile cui ale doamnelor. Fiind un material natural și moale, se poate decolora sub acțiunea soarelui, se poate curba cu ocazia unei inundații accidentale, se poate agăța în obiectele ascuțite. De asemenea, mobila prea grea poate crea mici afundături în pardoseala de plută.
Întreținere: pardoseala de plută se curăță cu aspiratorul și se șterge ușor cu un mop un pic umezit. Pentru a rezista cât mai bine în timp – și de regulă este cel mai puțin rezistent material, comparativ cu altele – pluta trebuie acoperită cu un strat de tip finisaj, de reînnoit o dată la câțiva ani.
În România, o mare gamă de pardoseli și placări pereți cu plută îți stă la dispoziție prin Corkline. „Mă numesc Dorin Rotaru, fondatorul și proprietarul companiei. Totul a început în anul 2009, când, tânăr fiind, simțeam nevoia să fac ceva care să-mi aducă și bani, dar și plăcere în același timp. După mai multe studii, am descoperit un material miraculos – PLUTA – material utilizat pe scară largă în alte țări și aproape deloc cunoscut în România. Studiind proprietățile și avantajele unice ale PLUTEI, m-am îndrăgostit de ea și așa a început totul” – se arată pe site-ul Corkline.