logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Experiment Ikea: mobilă concepută de inteligența artificială

Viteza cu care inteligența artificială își face loc în domeniile creative nu poate decât să nască îngrijorare în rândul creatorilor de spații interioare, de la arhitecți până la designerii de mobilier. Unii se grăbesc să condamne folosirea AI într-un astfel de domeniu, alții o consideră o soluție inevitabilă în viitor. Ikea a decis să facă propriul experiment, testând capacitățile creative ale acestui instrument aparent înfricoșător.

Experiment Ikea: mobilă concepută de inteligența artificială
Publicitate
Andreea Chiru  |  28 Iulie 2023

Experimentul în sine a constat într-o provocare minimalistă, tipică brandului suedez: conceperea unei colecții de mobilă futuristă, având ca punct de plecare cataloagele Ikea ale anilor 1970 și 1980. Echipa Ikea a folosit în cadrul experimentului un program AI numit Stable Diffusion, utilizat pentru generarea de imagini pe baza introducerii unui text. Este un instrument pe a cărui pagină online scrie: „Împuternicește miliarde de oameni să creeze artă uimitoare în câteva secunde.” Pe scurt, coșmarul unui creator de interioare, care se vede înlocuit de oricine folosește generatorul Stable Diffusion.

Revenind la experimentul Ikea, instrumentul AI s-a inspirat din seria de cataloage puse la dispoziție și a reușit să genereze colecții de mobilier uimitoare prin asemănarea cu specificul producătorului, dar și al epocii respective. Au rezultat piese de mobilă pline de culoare, cu margini rotunjite și forme jucăușe în cazul colecției inspirate de catalogul anilor 1970, respectiv piese ceva mai simple, cu accent minimalist în cazul colecției inspirate de catalogul anilor 1980.

Deci se poate?
Nu tocmai. Oricât de uimitoare estetic s-au dovedit propunerile de mobilier Ikea generate de AI, acestea nu sunt însă cu adevărat funcționale. Inteligența artificială pare să nu fi ținut cont de legea gravitației, de necesitatea echilibrului și de principiul unui minim confort la folosire. Adică piesele de mobilier AI nu s-ar putea produce cu adevărat, decât ajustate din plin de specialiști din rândul oamenilor. Colecția a cuprins mai multe modele de scaune pentru toată casa arătând pe cât de fascinant, pe atât de imposibil – AI pare să aibă o înclinație spre transformarea picioarelor de scaun dintr-un element de stabilitate într-un element pur estetic: forme ciudate, unghiuri imposibile, răsuciri care mai de care.

Concluzia?
Alexandra Zenner, managerul de proiect al acestui experiment, este de părere că AI și-a găsit locul în industria mobilierului și amenajării într-un mod prietenos cu oamenii, adică nu ca un înlocuitor al creatorului de produs, ci ca un partener al sesiunilor de brainstorming, ca un generator de inspirație.

Publicitate