Juls – când arta salvează vechiul mobilier
Ne bucurăm de fiecare dată când descoperim oameni ce transformă talentul artistic într-un domeniu de interes pe piața producătorilor de mobilă din România. Încheiem luna iulie cu un material despre un atelier relativ tânăr, dedicat recondiționării mobilierului și decorațiunilor pentru casă. Numele atelierului este Juls, iar în spatele acestei denumiri stă o tânără pe nume Iulia, din Constanța.
Iulia a fost dintotdeauna pasionată de pictură și artă, dar o vreme și-a câștigat traiul cu ajutorul unui job deloc creativ. În perioada pandemiei a revenit însă la această pasiune și a dus-o atât de departe, încât a transformat-o într-o mică afacere ambițioasă.
Mobilierul
Atelierul Juls vinde trei feluri de piese de mobilier: vechi piese restaurate și recondiționate, piese brute, respectiv piese de mobilier vechi, în starea lor naturală. De cel mai mare succes se bucură, evident, prima categorie, mai ales că e vorba despre mobilă unicat, minunat împodobită – de regulă, conform principiilor stilului vintaje ori shabby chic. Portofoliul cuprinde doar trei tipuri de piese: comode, măsuțe și noptiere, în general acel tip de mobilă care, în ciuda dimensiunilor, devine prin cromatică o piesă de accent, menită să atragă toate privirile. Fiecare în parte este vopsită manual.
A doua categorie de mobilier Juls se regăsește sub denumirea de mobilă crudă sau brută, reprezentând o colecție de mic mobilier realizat din lemn de fag, ba ornamentate cu mici detalii sculptate, ba simple, având suprafețele plane presate cu strat de carpen pe MDF. Aceste piese se pot folosi ca atare, în cadrul unor amenajări minimaliste într-o gamă cromatică naturală sau de tip pastel, dar la fel de bine se pot vopsi acasă de către cumpărător – ca o bază de desen.
Materiale
În atelierul Juls, se acordă respect naturii, astfel că materialele sunt în proporție de 90% naturale, non-alergenice și non-toxice. Vopseaua este fie minerală, fie de tip cretat, sigilată cu lac sau ceară. Se folosește și rășină epoxidică pentru adăugarea unui plus de trăinicie și grad decorativ. Tot din grijă față de natură, pe site-ul atelierului se specifică un lucru promițător: pentru fiecare comandă de piesă recondiționată, Iulia plantează un copac.
Decorațiuni
Sub numele Juls, se realizează în acest atelier și obiecte decorative destul de complexe și care, prin bogăția ornamentală, pot ține loc mai multor obiecte la un loc. Telefoane vintage splendid vopsite și împodobite cu motive florale, borcane pentru bucătărie minunat ornate, tablouri decorative din materiale ușoare și ceasuri de masă transformate în mici demonstrații artistice se regăsesc în portofoliul Juls, sub forma unor obiecte unicat.
Atelierul oferă clienților și posibilitatea stilizării la comandă – aici intră cea de-a treia categorie de mobilier, cea denumită „De recondiționat”. Cât privește transportul, acesta este gratuit în funcție de localitățile standard ale curierului contractat de atelierul Juls.