Imagine Design Make – cum să lucrezi cu lemnul natural
Cunoașteți deja piesele de mobilier realizate de Radu Vădan în atelierul Imagine Design Make, dacă nu direct de la sursă, cel puțin prin intermediul revistei Magmob. Într-un amplu interviu cu omul din spatele atelierului, am stat de vorbă despre sursele de inspirație.

Piesele de mobilier create în atelierul Imagine Design Make sunt din lemn masiv de diferite esențe, iar acest material este mai mult decât un simplu… material. Este pur și simplu sursă de inspirație, după cum ne-a declarat Radu Vădan:
„Inspirația pentru piesele mai deosebite vine întotdeauna de la una sau mai multe bucăți de lemn. În general ele stau în depozit multă vreme până într-o zi, când selectez cherestea pentru o lucrare și mă întâlnesc cu una sau două scânduri interesante, cu un model sau o formă care îmi stârnesc imaginația. Așa s-a întâmplat de exemplu cu masa «Tenso», susținută de cabluri de oțel, care este în continuare una dintre piesele mele preferate din portofoliul nostru. Au fost două scânduri de stejar, în oglindă, care cereau să devină un blat, iar de acolo am adăugat elemente diverse până la rezultatul final.”
Ce-i drept, nu este suficient ca lemnul să-ți vorbească. Mai este nevoie și de descoperirea unor secrete tipice activității unui tâmplar cu multă imaginație, dar și de multă experiență de lucru. Spre exemplu, Radu Vădan poate să-ți spună nu doar ce esență de lemn să alegi în funcție de piesa de mobilier dorită, dar îți poate destăinui și ce finisaj se potrivește fiecărei bucăți de lemn – pentru că finisajul este cel care asigură estetica mobilierului, dincolo de funcționalitate asigurând și durabilitate.
„Îmi plac, într-o anumită măsură, toate lemnele cu care am lucrat. Am văzut bucăți de lemn de molid, de exemplu, deosebit de frumoase, care m-au inspirat să fac ceva din ele. Am preferințe doar legate de conjunctura cu finisajul – îmi place foarte mult lemnul de paltin dacă avem de făcut o piesă ce va fi băițuită, se colorează foarte uniform și arată elegant; stejarul arată extrem de frumos dacă e periat și uleiat; frasinul arată și se simte foarte plăcut la atingere dacă este ars (carbonizat superficial) și apoi șlefuit și uleiat; nucul este superb pe piese mai mici, finisat cu ulei natural sau shelac; cireșul îmbătrânește foarte frumos și dă o notă caldă dacă e acoperit cu nitrolac sau poliuretan.
Apropo de esențele de lemn, iubesc diversitatea. Am în depozit în permanență zeci de specii, autohtone sau exotice. Chiar dacă unele sunt bucăți mici, pentru un accent ici-colo sau un mâner la un sertar, tot îmi place să știu că le am acolo. Deja nici nu mai pot să zic cu siguranță ce avem în depozit: stejar, cireș, paltin, nuc, pin, frasin, salcâm, arțar negru, sălcioară, mahon, rosewood, albizia, tei, larice… și altele.”
De menționat un aspect interesant: Radu Vădan nu a urmat cursuri specifice acestei industrii a mobilierului, ci s-a perfecționat cu ajutorul tutorialelor de pe Youtube în special, dar și citind cărți pe această temă și chiar stând de vorbă cu tâmplari cu experiență. Din acest motiv, este gata să dea la rândul lui ajutor altor oameni pasionați de tâmplărie și, în acest sens, organizează ocazional demonstrații live, chiar în atelierul Imagine Design Make.
„Demonstrațiile au început cu o întâlnire de inaugurare neoficială a noului spațiu de atelier, când, dintr-o întâmplare, am pus ceva piesă pe strung și am lucrat câteva minute la ea ca să arăt cuiva ceva – nici nu mai țin minte ce piesă era sau ce se dorea demonstrat, cert este că lumea care era de față s-a arătat fascinată – așa mi-a venit ideea. De atunci, de vreo trei ani cred, țin demonstrații de câte ori am timp/chef sau simt că am ceva interesant de arătat. Ultima întâlnire nu a mai fost despre strung ci cu și despre furnire, un subiect care m-a atras tot mai tare în ultima vreme. Feedback-ul a fost întotdeauna foarte bun și este motivul principal pentru care întâlnirile continuă, când pandemia ne permite.”