Retrospectiva 2021 pentru producătorii de mobilă
Al doilea an aflat sub semnul pandemiei de COVID-19 se încheie astăzi. Pentru industria producătorilor de mobilier de la noi din țară și din afara ei, a fost un an plin de provocări, dar și de creștere a vânzărilor.

Cum pandemia ne-a ținut mai mult acasă decât în vacanțe și mai mult în casă decât la birou, anul 2021 a fost unul dedicat mai mult ca niciodată amenajărilor interioare. Fie că au simțit nevoia unui plus de confort, unei reînnoiri a stilului sau transformării spațiului de acasă inclusiv în spațiu office, oamenii au investit în piese noi de mobilier.
Mulți dintre producătorii de mobilă din România s-au declarat mulțumiți, reușind să-și atingă obiectivele chiar înainte de finalul anului 2021. Spre exemplu, Spectral Mobila anunța atingerea obiectivelor încă din luna mai, și anume deschiderea a patru noi magazine în țara noastră. În plină vară, producătorul de mobilier a deschis cel de-al cincilea magazin și a anunțat că a făcut primul pas spre listarea la bursă. A încheiat anul cu deschiderea celui de-al șaselea și cel mai mare magazin Spectral din țară la Iași.
Bonami, distribuitor online de piese de mobilier și accesorii pentru casă, s-a implicat activ în dezvoltarea platformei, adăugând cu succes un serviciu fizic de livrare, tip premium. A oferit o lună întreagă de reduceri în campania Black Friday și a încheiat anul anunțând pătrunderea pe noi piețe din Balcani.
Biomobila, atelier de piese de mobilier deschis de un designer din Bucovina, a luat de asemenea avânt în plină pandemie, dezvoltându-și platforma online și lansând cursuri de predare a tainelor meseriei de tâmplar, adresate elevilor de liceu din Vicovu de Sus. „Noi lucram 80% mobilier unicat la comandă, nu avem produse pe stoc. O comandă repetată în această perioadă a fost un birou din lemn masiv. Lumea lucrează mai mult de acasă. Și… surprinzător, am avut o comandă din America prin intermediul platformei Etsy!”, ne-a declarant Ovidiu Isan, reprezentantul Biomobila.
EFdeN și-a continuat demersurile în privința proiectării orașului sustenabil. Este vorba despre o inițiativă lăudabilă, susținută de creatori de frumos și de studenți pasionați de arhitectura viitorului. În vara lui 2021, a fost lansat proiectul-pilot EFdeN Sustainable City, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentruUNESCO.
RDW, unul dintre cele mai așteptate evenimente dedicate designului din România, s-a ținut anul acesta – în condiții de maximă protecție sanitară, dar s-a ținut și a înregistrat același interes ca-n anii precedenți. Accentul a căzut pe o anume piesă de mobilier: scaunul, în interpretări pline de fantezie.
S-au reluat Conferințele Creative Night Talks, organizate de Revista Atelierul și moderate de Mihaela Ion. Invitații au fost nume consacrate din industria designului, creatori de amenajări, obiecte și specialiști ai comunicării.
Sperăm într-un 2022 și mai bun! La mulți ani!