Imagine Design Make – funcționalitate maximă, design surprinzător

Am avut bucuria de a sta de vorbă cu Radu Vădan de la Imagine Design Make, un atelier de mobilier absolut surprinzător, deschis în Cluj-Napoca, un atelier care produce piese unicat pentru clienți care „apreciază calitatea și detaliile”.

 +10
De vorbă cu Radu Vădan, de la atelierul Imagine Design Make./ImagineDesignMake.ro
  |  

Văzând piesele de mobilă din portofoliul atelierului Imagine Design Make, ai spune că este vorba despre design inovator, dar stând de vorbă cu Radu Vădan, afli că aceste piese sunt realizate în primul rând pornind de la nevoia de funcționalitate. Fie că e vorba de mese, de comode, de paturi sau chiar de boluri din lemn, mobilierul lui Radu Vădan este durabil și poate fi folosit în cea mai deplină siguranță. „De multe ori constat că atât clienții cât mai ales designerii și arhitecții cu care colaborăm pun enorm de accent pe partea estetică, făcând abstracție sau chiar făcând rabat cu bună știință la funcționalitate sau durabilitate. Aici întotdeauna intervin și încerc să-i readuc la realitate, să zicem așa. Nu aș putea niciodată să fac o piesă de mobilier, oricât ar fi ea de estetică, știind clar că am făcut o prostie sau un compromis constructiv, și că în timp vor apărea probleme, lipiturile nu vor rezista, piesa se va curba”, ne-a declarat Radu Vădan.
 

Piese de mobilier cu suflu nou

Masa piramidă obținută prin îmbinarea a două bucăți de tip piramidă, fiecare cu câte 20 de laturi, masa Tenso cu cabluri metalice, comoda Tambour, paturi și dulăpioare plutitoare, lavoare pentru baie și o mulțime de proiecte speciale realizate la comandă reprezintă o carte de vizită spectaculoasă pentru atelierul Imagine Design Make.

Dintre toate piesele de mobilier pe care le-ai creat în atelier, care este preferata ta și de ce? Am văzut că primești comenzi dintre cele mai variate – de la uși până la mobilă de baie, riflaje sau paturi; care ar fi cea mai neobișnuită sau originală lucrare executată până acum?

„Am multe piese care îmi plac foarte mult și îmi e greu să aleg – îmi place mult masa cu 20 de fețe pe care am terminat-o recent, îmi place enorm masa Tenso cu cabluri, îmi place foarte mult un set de dormitor care a plecat la Londra în primăvară, cu niște noptiere foarte simpatice, cu colțuri rotunjite. Dar poate că, dacă ar fi să aleg o singură piesă, cel mai tare îmi place comoda cu tambour pe care am făcut-o pentru o clientă din București, în ianuarie anul acesta. Are cam toate elementele care «fac» o piesă mișto pentru mine: e foarte elegantă, cu picioare cabriolé în față și niște linii rotunjite, grațioase; e solidă și trainic construită, din lemn de frasin, îmbinată corect; are un oarecare grad de dificultate tehnică, care pentru mine e incitant; dar mai ales, are acele fronturi superbe cu furnir de lupă de mesteacăn în oglindă atât pe orizontală cât și pe verticală, care creează un spectacol vizual deosebit. Apropo de varietatea mare de lucrări pe care le facem sau le-am făcut, cred că am avut o lungă perioadă în care am acceptat cam orice lucrare, poate că de curiozitate, sau pur și simplu pentru a avea liniștea că avem mereu de lucru. Acest lucru însă începe să se schimbe – deja afluxul de lucrări este atât de mare încât suntem nevoiți să selectăm, și evident, selectăm ceea ce ne place.”  +10 ©Ciorchin Studio Cluj +10 ©Ciorchin Studio Cluj +10 ©Ciorchin Studio Cluj

Cine este Radu Vădan

„Radu Vădan este în primul rând soț și tată a doi băieți minunați. Apoi este, fără doar și poate, un om care are mereu puțin rumeguș în șosete. Am terminat acu’ ceva timp o facultate de informatică și am lucrat în domeniu în jur de 14 ani, ca programator. Între timp, împins de curiozitate și nevoie, am început să meșteresc câte una alta din lemn. Prima piesă a fost leagănul băiatului meu mai mare, pe care l-am făcut cu un pendular și o mașină de găurit, și mi-a luat cred peste o lună de seri și sâmbete. Mă distrez teribil la gândul că acum mi-ar lua probabil trei zile să îl refac, dar oricum suntem foarte încântați de el, iar între timp au dormit în acel leagăn vreo 10 bebeluși. Apoi a urmat un pat pentru dormitor, am mai cumpărat niște scule, am mai făcut niște rafturi, și așa mai departe.” – Radu Vădan.

Povestea atelierului Imagine Design Make

„Atelierul a luat naștere acum aproximativ 4 ani, în 2017, în subsolul casei, ca job part time. Nu mi-aș fi permis niciodată financiar să dotez un atelier de la zero dacă nu erau banii din slujba de programator. Oricum, în toți cei patru ani am investit masiv în scule și mașini, iar povestea asta pare că nu se va termina niciodată.
După aproximativ un an de lucru în paralel, ca developer ziua și tâmplar seara sau weekendurile, am decis că atelierul merge suficient de bine ca să putem trăi 100% din tâmplărie. Am rupt legăturile atunci cu domeniul IT și nu cred că mi-a părut rău vreodată.
Repede după aceea am închiriat un spațiu în apropierea casei, unde funcționăm și acum. Avem acolo atelierul propriu-zis, un birou și depozitul de cherestea.”  +10 ©Ciorchin Studio Cluj +10 ©Ciorchin Studio Cluj Radu Vădan, pasionat de boluri din lemn recuperat./©Ciorchin Studio Cluj  +10 ©Ciorchin Studio Cluj Recomandările unui atelier de mare succes./©Ciorchin Studio Cluj  +10 ©Ciorchin Studio Cluj

Aceasta este doar prima parte a interviului. Într-un material viitor, urmează să aflați despre sursa de inspirație, despre materialele folosite și despre poveștile din spatele pieselor de mobilier ale atelierului Imagine Design Make.
 


Studiu despre renovarea locuinței. Preferințele românilor

Un studiu de piața realizat de Reveal Marketing Research pentru grupul Ferro a analizat preferințele românilor în ce privește renovarea spațiilor în care locuiesc. Buget, încăpere, meseriași – iată cum se comportă românii atunci când trebuie să schimbe înfățișarea casei!

 +6
 80% dintre români ar aloca un buget de peste 4.000 de lei pentru a se bucura de o nouă înfățișare a locuinței lor.Reveal.ro
  |  

Cel puțin în perioada de pandemie pe care o trăim, românii par să-și fi îndreptat atenția, mai mult ca niciodată, pe nevoia de a avea o locuință frumoasă și confortabilă. Pornind de aici, studiul realizat de Reveal Marketing Research a arătat că cei mai mulți dintre români au ca prioritate zugrăvitul pereților (90%), fiind pasul cel mai important, în opinia lor, pentru renovarea casei. Încăperile cele mai vizate de dorința de renovare rămân baia și bucătăria (72%), iar ca obiecte de înnoit, în ordinea preferințelor, sunt obiectele sanitare, mobilierul (64%), sistemul de iluminare (51%) și instalația de apă (34%).

Peste 60% dintre români aleg să-și renoveze întreaga casă la nevoie, în timp ce 24% fac acest lucru periodic. Doar un procent de 9% își renovează casa atunci când văd un produs interesant și își doresc să îl aibă, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru FERRO Group pe un eșantion național de 1008 de persoane.

Criterii de achiziție: când își cumpără produse noi pentru casă, criteriul pare să fie funcționalitatea,  ușurința în folosire, pentru 68% dintre respondenți. Designul și culoarea acestor produse cad pe locurile secundare.

Meseriași: cei mai mulți dintre românii care au luat parte la studiul realizat de Reveal Marketing Research renovează locuința apelând la meseriași (59%). Numai că un procent foarte mic aleg firmele specializate (9%). Următoarea opțiune rămâne renovarea casei prin forțe proprii.

Despre Reveal Marketing Research
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de peste 12 ani companii din România și Europa.


Expoziția Ny Normal – mobilierul viitorului

Sub denumirea Fold Oslo, șase designeri scandinavi și-au propus să lanseze o colecție de piese de mobilier care să anticipeze designul viitorului. Nevoia de optimism a jucat un rol marcant, accentul căzând pe trei criterii de creație: calitate, inovație și explorare.

 +6
O colecție de piese, menită să ne facă viitorul mai luminos./Foldoslo.com
  |  

Sugestiv, expoziția poartă numele de Ny Normal și cuprinde piese de mobilier reinterpretate în manieră futuristă; plecând de la prototipuri mai vechi, cei șase designeri au reușit să dea o notă de modernitate materialelor tradiționale, într-un chip pe cât de responsabil, pe atât de ingenios. În principiu, colecția Ny Normal creată de echipa Fold Oslo conține piese de tipul scaune, taburete, banchete și accesorii decorative. Designul este, într-adevăr, uimitor.


Uben – un set de vaze decorative inspirate evident de forma și atingerea trunchiurilor de copac. arată însă precum niște picioare – sau rădăcini scoase din pământ? – surprinse parcă în plină mișcare. Pe scurt: sculpturi aparent vii. Designer: Anna Maria Ofstedal Eng. +6 www.foldoslo.com

Papirstein este un scaun realizat dintr-un material surprinzător: hârtie presată. Cadrul de susținere asigură stabilitatea acestei piese, fiind din oțel, dar șezutul și spătarul din material reciclabil. Rostul acestei piese ține de faptul că ambele materiale sunt biodegradabile. Designer: Poppy Lawman. +6 www.foldoslo.com

Aspekt – o măsuță de cafea, plină de contraste, compusă din două bucăți de lemn cu margini tăiate pe rotund și îmbinate într-un mod ce oferă o altă perspectivă de câte ori îi schimbi poziția în încăpere. Designer: Tobias Berg. +6 www.foldoslo.com

Struktur reprezintă un corp de iluminat absolut inedit, permițând utilizatorului o privire atât dinafară, cât și dinăuntru. Lampa pare secționată pe mijloc, astfel că forma neregulată nu se observă decât dacă întorci veioza. Și combinația de materiale surprinde: lemn de stejar îndoit la abur și  hârtie de calc. Designer: Poppy Lawman.  +6 www.foldoslo.com

Rotben este o măsuță de așezat în vecinătatea canapelei sau a fotoliului, cu un design noduros, menit să inspire la atingere. Picioarele sunt realizate dintr-o singură bucată, îndoită în mai multe feluri pentru a transmite senzația de tensiune, dar piesa este cât se poate de stabilă și neclintită. Material: lemn ars. Designer: Anna Maria Ofstedal Eng.  +6 www.foldoslo.com

„Cu toate că începuturile fiecăreia dintre piese a fost diferit, obiectele de design aparțin aceluiași context – o adevărată mișcare concentrată pe calitate, inovație și explorarea resurselor”, se arată pe site-ul expoziției Ny Normal.

 


În trend: stilul de amenajare SCANDIFORNIAN

A apărut un nou stil pentru interioare, iar designerii se pare că se dau în vânt după el. Este vorba despre stilul scandifornian, o combinație neașteptată între stilurile scandinav și cel californian. Neașteptată pentru că cele două stiluri provin din regiuni cu caracteristici aproape opuse.

 +4
Despre stilul care devine tot mai la modă./Barnabylane.com.au
  |  

Pe scurt, stilul scandinav este inspirat de atmosfera rece a țărilor scandinave, pe când stilul californian reflectă atmosfera fierbinte a Californiei. Combinate, aceste stiluri aduc o notă de noutate și de inedit acasă. Rigurozitatea și minimalismul scandinave sunt compensate de combinații cromatice și accesorii decorative pline de căldură și lejeritate. Iată câteva trăsături ale noul stil – stilul scandifornian.

- Piesele de mobilier sunt alese pe tip minimalist, menite să asigure maximă funcționalitate ocupând însă un minimum de spațiu. Designul este o combinație de modern și natural, adică forme cât mai curate, mai elegante, mai simple și actuale, din materiale cât mai naturale și în nuanțe cât mai puțin prelucrate.

- Stilul scandifornian este despre materiale cât mai naturale, iar preferința tuturor se îndreaptă spre lemn, indiferent că e vorba despre piese de mic mobilier sau piesele clasice. Se preferă esențele lemnoase cât mai deschise ca nuanță, pentru a obține un efect de luminozitate și căldură specifice Californiei.

- Combinațiile cromatice duc cu gândul la vacanțele de vară în cadrul stilului scandifornian. Predomină albul – de fapt, albul este culoarea principală, atât la nivelul pereților/tavanului, cât și la nivelul mobilierului. Petele de culoare vin sub forma accesoriilor textile mai degrabă, dar aceste culori nu au voie să creeze un contrast puternic, ci trebuie să fie cât mai naturale și pastelate. Nuanțele pământii, mici inserții de negru, culori ușor de regăsit în natură – iată paletarul stilului scandifornian.

- Materialele specifice stilului scandifornian sunt ratanul, sticla, lemnul ușor, textile de tip blăniță, alama. Secretul este ca amenajarea să inspire atât căldură unui interior tihnit, cât și senzația de luminozitate și aerisire a unui spațiu outdoor. Iar soluția o reprezintă plantele de interior, care nu pot lipsi dintr-o astfel de amenajare.

Ca definiție, stilul scandifornian este „potrivit pentru cei care preferă tonurile neutre, dar își doresc interioare liniștitoare, serene din care să lipsească totuși senzația de plictiseală”, după cum explică designerul decorator Joshua Jones.

 +4 www.sarahbarnard.medium.com +4 www.stylemutthome.com +4 www.stylemutthome.com


Milos Family – magazinul cu de toate pentru recondiționarea mobilei

O afacere pornită din dorința de a reda mobilierului vechi viața și farmecul aduce într-un singur loc toate produsele de care ai nevoie pentru recondiționare. Pe lângă aceasta, proprietarii magazinului Milos Family asigură și servicii de consultanță. Ba chiar și de restaurare piese de mobilă.

 +5
  Ai într-un singur loc absolut toate produsele necesare și poți dispune și de consultanță.Milosfamily.com
  |  

Pentru cei îndrăgostiți de mobilierul moștenit din generație în generație, nici că se putea găsi un loc mai interesant ca magazinul Milos Family, deschis în Arad. De fapt, este mai degrabă un adevărat univers al recondiționării mobilierului vechi, căci pe lângă produse, poți avea parte de discuții interesante, sfaturi, consiliere.

Produsele Milos Family

În acest magazin vei găsi tot ce-ți trebuie pentru a da pieselor de mobilier o nouă înfățișare, de la soluții de curățare până la unelte, vopsele și accesorii decorative. Gama de vopsele este impresionant de variată, cuprinzând mărcile Dixie Belle (paletar de 70 de nuanțe), Autentico, Fusion. +5 www.milosfamily.com

În categoria Accesorii sunt disponibile produse de vopsit de la pensule de toate formele și dimensiunile la bureți, ștampile decorative, unelte pentru imitarea fibrei decorative, șabloane și mulaje decorative.

Servicii

Magazinul Milos Family asigură și servicii de consultanță gratuite. „Trimite-ne un mesaj și vom face tot ce ne stă în putere să te ajutăm să alegi ce ți se potrivește cel mai bine. Îți vom explica și cum să folosești produsele cumpărate iar pe blogul nostru și pe pagina de Facebook vei găsi multe sfaturi care te vor ajuta”, se arată pe site-ul Milos Family.

Un alt serviciu, chiar mai interesant, este cel de recondiționare a pieselor de mobilă vechi. Acesta este, evident, un serviciu contra cost și se adresează celor care-și doresc să dea vechilor piese de mobilă un nou look, alegând dintre stilurile specifice: vintage, antichizat, shabby-chic, romantic. „Ai o mobilă veche pe care ai vrea s-o recondiționezi, dar nu ai timpul sau curajul să o faci chiar tu? Ne poți contacta acum, să îți dăm o mână de ajutor.”

Datele de contact ale magazinuluiMIlos Family sunt: daniela@milosfamily.com  +5 www.milosfamily.com +5 www.milosfamily.com +5 www.milosfamily.com