Cum să alegi canapeaua
Proverbul spune „Cum îți așterni așa dormi”, dar în realitate se poate aplica și în privința canapelei. Până la urmă, patul îl folosești noaptea, iar ziua te odihnești pe canapea. Așadar, cum alegi canapeaua în așa fel încât să ai acasă o piesă de mobilă care să ți se potrivească?

În alegerea canapelei potrivite, trebuie să pornești de la câteva considerente. În primul rând, câte persoane vor sta în mod curent pe canapea? Dacă ai o familie numeroasă, alege o canapea mare. De regulă, pernele de șezut determină numărul de persoane care pot sta pe canapea, în mod confortabil, în același timp.
Și totuși, când vine momentul achiziționării canapelei, nu uita un detaliu important, legat de mărimea acestei piese de mobilier: canapeaua nu trebuie să ocupe un întreg perete! Și de o parte, și de cealaltă a canapelei e indicat să rămână un spațiu liber. De asemenea, pentru a nu încărca sufrageria, atunci când alegi un colțar, asigură-te că partea de șezlong nu depășește în adâncime jumătate din suprafața camerei.
Extensibilă sau… nu?
Românii sunt mari fani ai canapelelor extensibile, însă astfel de piese nu sunt fabricate pentru a oferi odihnă nocturnă decât în situații limită. Cei mai mulți dintre designerii de mobilier recomandă canapelele fixe. Dacă totuși, vrei neapărat o canapea extensibilă pentru living, ia seama la modul de deschidere! Pe piață există mai multe variante de extensibilitate, de la cele mai simple, până la cele mai complicate. Evident, cele mai potrivite sunt canapelele extensibile prin sistem clic-clac. Și dacă tot ai ales o canapea extensibilă, asigură-te că dispune și de ladă de depozitare, ca să nu alergi cu așternuturile prin casă.
Stilul canapelei
…depinde de stilul amenajării sufrageriei. Cele tapițate aduc o notă de confort, de relaxare, în vreme ce canapelele din piele se potrivesc mai degrabă interioarelor pretențioase. Evident, contează și materialul de acoperire a canapelei – există tapițerii de mare fiță, precum catifeaua, însă acest detaliu depinde de familia ta. Dacă ai o familie numeroasă, cu copii și chiar și animăluțe de companie, alege materialul rezistent la pete (material sintetic sau amestec de lână și material sintetic), alege huse detașabile și eventual culori nu tocmai deschise. Canapelele adânci, cu perne în care să te afunzi sunt ideale pentru cei care urmăresc deplină tihnă și o atmosferă de „acasă”, dar pentru cei care obișnuiesc să aibă mereu invitați și să caută o notă de eleganță se recomandă o canapea mai degrabă înaltă decât adâncă, cu perne ferme și un look de neclintit. Atenție și la brațele canapelei! În funcție de cât sunt de mari, s-ar putea să ocupe mai mult spațiu decât te-ai fi așteptat ori să limiteze locurile canapelei.
Structura canapelei
Ponturi de la producători: de structura canapelei depinde și rezistența ei în timp. Cea mai durabilă este structura de lemn masiv, la cealaltă extremă este structura din MDF.
Poziționarea canapelei
Mare atenție la locul de amplasare a canapelei. Această piesă trebuie să fie în centrul atenției, dar nu în drum. Nu trebuie să blocheze intrările, ferestrele, caloriferele și nici să îngreuneze accesul la unul dintre colțurile încăperii. Din această cauză, ne întoarcem la importanța măsurătorilor camerei și la cea a mărimii canapelei. Câteva ponturi de la specialiști: dacă livingul e mic, alege o canapea cu spătar cât mai jos. Alege o canapea modulară dacă în sufragerie obișnuiești să ai activități diverse – de socializare, de privit la televizor sau de citit o carte.
Ți-a fost de folos acest material?