În trend: designul organic pentru acasă
Unul dintre trendurile acestui an pare să fie designul organic. Sună bine, la modă, căci te duce cu gândul la un termen cheie din industria mobilierului de azi la nivel mondial: sustenabilitate. Dar este cu mult mai mult. Mobilierul organic reprezintă un ideal și în același timp un efort, cerând nu doar creativitate, ci și găsirea unor soluții ingenioase în ce privește materialele și modul lor de îmbinare.
Designul organic este un subiect care a început abia anul acesta să ia amploare, să fie discutat și explicat de specialiștii din domeniul amenajărilor interioare. Practic, un subiect destul de nou deși s-a mai adus în discuție cu circa cinci-șase ani în urmă.
Ce înseamnă design organic
O definiție simplă a designului organic ar fi aceasta: o combinație de forme cât mai naturale, materiale prime și linii minimaliste. Astfel spus, un echilibru deplin între piesele de mobilă ieșite din mâna omului și formele cel mai des întâlnite în natură, create de natură. Structura, materialele și funcționalitatea fiecărei piese trebuie să fie în deplină armonie unele cu altele. Inventatorul acestui stil este Frank Lloyd Wright, considerat drept întemeietorul arhitecturii moderne.
Materiale și forme ale stilului organic
Piesele de mobilier organice trebuie nu doar să arate cât mai natural, dar să fie și produse din materiale naturale. Cele mai recomandate sunt lemnul, iuta, piatra, pânza, argilă, beton, ratan, aluminiu, oțel. O combinație a acestor materiale reprezintă cheia unei amenajări sau a unei piese de mobilier cu adevărat organice.
Ca formă, piesele trebuie să urmărească exemplele din natură, astfel că acest tip de design se caracterizează prin rotunjimi, muchii tocite și detalii neregulate. Pe scurt, formele trebuie lăsate în libertate, să dea senzația de cursivitate, de întâmplător – forme asimetrice și imprevizibile. În acest fel, piesele de mobilă organice se vor bucura de un aspect oricând la modă, să fie „fără vârstă”.
Mobilier organic în România?
Nu prea. Să creezi o piesă cu adevărat organică ține nu doar de un nivel înalt de originalitate, ci și de asumarea unor costuri redutabile. Înseamnă doar materiale naturale, eliminând substanțele chimice de orice fel precum vopselurile, lacurile, adezivii. Spre exemplu, o canapea organică trebuie fabricată din materiale scumpe precum bumbac organic sau cânepă, mătase naturală sau lână, cu umplutură din spumă de latex și nici urmă de spumă poliuretanică. Vă închipuiți prețul unei astfel de piese?