logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Istoria insulei de bucătărie

În prezent, insula de bucătărie reprezintă o piesă de mobilier nelipsită din bucătăriile moderne și mari, dar vă întrebați vreodată când și cum a apărut? Istoria insulei de bucătăriei a început spre finalul secolului al XIX-lea și a reflectat schimbările sociale ale societății occidentale.

Istoria insulei de bucătărie
Publicitate
Andreea Chiru  |  16 Octombrie 2022

Probabil sufletul unei petreceri lejere cu prietenii este insula de bucătărie – spațioasă, dotată cu blat de lucru, tejghea de ciocnit paharele și cu o groază de spații tainice cu rol de depozitare. Această piesă de bucătărie oglindește cel mai bine apariția clasei sociale de mijloc și trecerea preparării mâncării de la o corvoadă demnă de servitorii casei, la o artă la îndemâna tuturor oamenilor, indiferent de profesie și statut financiar.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, insula de bucătărie consta într-o piesă masivă, din lemn, cu blat de lucru spațios și în jurul căruia roiau servitorii casei în timp ce pregăteau bucatele stăpânilor. Această insulă se găsea în bucătărie, cât mai aproape de cuptor și nu aducea niciun aport nevoii de socializare. Abia în anii 1930, insula de bucătărie a suferit o schimbare de rol, mulțumită arhitectului Frank Lloyd Wright. Acesta a întocmit pentru prima dată planurile unei bucătării în forma literei G, introducând insula de bucătărie drept graniță între spațiul de gătit și cel de socializare.

Un nou moment de glorie și mai strălucitoare pentru insula de bucătărie a venit în anii 1960, când Julia Child și-a lansat show-ul culinar ce-i purta numele. Toată acțiunea acestei emisiuni avea loc pe blatul insulei de bucătărie, iar telespectatorii vedeau fără nicio opreliște că o astfel de piesă îți permite să gătești sub privirile invitaților, într-o atmosferă tare plăcută. Așa că insula de bucătărie a devenit un adevărat trend, o piesă de nelipsit în casele moderne, iar bucătăria open-space a redefinit spațiul de preparare a mâncării.

În anii 1980, introducerea hotei de bucătărie a dat un nou avânt insulei de bucătărie, permițând amplasarea acestei piese de mobilier la limita dintre living și bucătărie, parțial în living, parțial în bucătărie. De fapt, nu a mai fost nevoie de două încăperi distincte, ci unul dintre pereții livingului a devenit bucătăria în sine. Iar din clipa în care a apărut prima hotă de integrat blatului de lucru, insula de bucătărie s-a transformat în adevărata scenă pentru prepararea mâncării.

În zilele noastre, o insulă modernă poate ține loc unei întregi bucătării, cu frigider și dulapuri amplasate sub blat, cu sertare pentru alimente și veselă, cu chiuvetă, plită și hotă încastrate. Avantajele acestei piese de mobilier sunt evidente:
– Acces din toate părțile
– Funcții multiple (preparare, depozitare, socializare, servit masa)
– Poate ține locul mesei de musafiri în cadrul unei petreceri restrânse
… și, bineînțeles, este o piesă care-și păstrează spiritul modern, gata de personalizat în nenumărate stiluri de amenajare interioară.

Publicitate