logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Istoria patului Doria de la Castelul Peleș

Patul Doria se regăsește printre piesele de mobilă de tip simbol ale Castelului Peleș, dar la cât este de în vârstă și plimbat dintr-un colț al lumii în altul ar putea fi considerat un pat umblăreț. Valoarea sa deosebită ține atât de vechime, cât și de detaliile de fabricație. La origine este un pat de campanie, devenit cu trecerea timpului o piesă de colecție, pe care Regele a și expus-o în galeriile sale pentru a trezi în popor gustul pentru artă.

Istoria patului Doria de la Castelul Peleș
Peles.ro
Publicitate
Andreea Chiru  |  14 Iulie 2023

Patul Doria reprezintă un pat cu baldachin, splendid ornamentat cu trei lambrechine cusute cu fir de aur. Partea de sus este denumită „cer” și decorată cu motivul pajurei – sub aripile sale desfăcute sunt adăpostiți șapte pui – în timp ce părțile laterale sunt brodate cu un însemn heraldic, respectiv o scenă de luptă.

Structura tare a patului Doria este realizată din lemn de nuc, iar cei patru stâlpi de tip baldachin, sub forma a patru coloane, oferă o splendidă mostră de măiestrie sculpturală. Se pot admira motive vegetale și animale, inspirate din antichitatea romană.

Din componența patului fac parte o cuvertură și două perne, elemente prețioase prin materiale, detalii decorative și mai ales vârstă. Pernele sunt îmbrăcate în catifea roșie, decorate în stil renascentist și prevăzute cu franjuri.

Istoria patului Doria

A fost realizat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, în atelierele italienești, ca pat de campanie. L-a însoțit pe Amiralul flotei genoveze G.A. Doria pe câmpurile de luptă împotriva turcilor și a suferit de-a lungul vremii numeroase intervenții de restaurare, în ateliere diverse din Occident.

Patul a fost achiziționat aproape trei sute de ani mai târziu de un colecționar de artă, consulul german Felix Bamberg care, după o restaurare importantă, îl vinde Regelui Carol I împreună cu o mare parte a Galeriei spaniole a lui Louis – Philippe d’Orleans. În România, patul Doria a trecut prin multe etape de mutare, mai întâi l-a mutat Regina Maria în Moldova, în timpul Primului Război Mondial, apoi l-a dus chiar la Castelul Bran.

Din anul 1933, patul Doria este din nou la Peleș, expus în Sala de Concerte și ulterior în Galeria de Marmură unde rămâne până în 1977. Cea mai recentă etapă de restaurare a s-a încheiat în anul 2012 și a vizat refacerea broderiilor textile.

Publicitate
Publicitate