logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Ce este stilul Chippendale?

Ați auzit de piese de mobilă în stil Chippendale? Acest stil este vechi de aproape 300 de ani dar reușește mereu să revină în actualitate, și chiar sub forma unor piese de mobilier nu dintre cele mai accesibile la nivel financiar.

stilul_chippendale-5365
Un stil american, inspirat de un designer britanic/Wikipedia.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  04 Iunie 2020

Stilul Chippendale este unul american, dar care își trage numele de la Thomas Chippendale, o figură marcantă în istoria mobilei, un britanic care din poziția de producător de dulapuri (mobilier cu rol de depozitare) a publicat mai multe ghiduri legate de mobilierul de acasă, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Pornind de la stilurile clasice de mobilier ale momentului, Thomas Chippendale oferea planuri și reguli de construire a mobilei, dar fiecare stil era interpretat într-un mod personal, cu influențe creative aparținând britanicului. În plus, sfaturile sale depășeau sfera mobilierului, atingând chiar elemente de design interior – scheme cromatice, accesorii textile, obiecte decorative etc.

www.thecultureconcept.com
www.thecultureconcept.com

Trăsăturile stilului Chippendale
– Thomas Chippendale a trăit într-o perioadă marcată de influențele stilului rococo, care s-au reflectat și în stilul căruia i-a dat el naștere. Și alte stiluri și-au adus aportul, astfel că în final stilul Chippendale e un amalgam de accente rococo și gotice, caracterizate chiar și de unele detalii ale stilului asiatic. Pe scurt, stilul Chippendale este un original mix de stil gotic, rococo și asiatic.
– Materialele specifice stilului Chippendale erau esențele lemnoase. Cel mai adesea era folosit lemnul de mahon, o specie exotică, dar piesele de mobilier se executau și din lemn de nuc și cireș. Cu predilecție era preferat lemnul de culoare închisă, peste care se aplica un finisaj cât mai natural, dar lucios. Tapițeria era de cea mai bună calitate, unul dintre materialele preferate ale lui Thomas Chippendale fiind mătasea naturală. De asemenea, tapițeria se executa din catifea sau brocart.
– Detaliile decorative erau foarte importante – spătarul realizat în model de panglică, picioare cu capete rotunjite amintind de ghearele de leu (un model specific este gheara de leu strânsă în jurul unei bile), unghiuri transformate prin arcuire.  
– Mobila, indiferent că era vorba despre scaune, mese cu margini sculptate, paturi sau mai ales dulapuri de toate felurile, impresiona prin bogăția sculpturilor decorative în lemn cu mai multe motive.

www.study.com
www.thecultureconcept.com

Secretul succesului
E adevărat că marile talente înving mai devreme sau mai târziu, dar dincolo de stilul original al lui Thomas Chippendale, stilul său a cunoscut succesul încă din vremea creatorului său mulțumită modului în care a fost promovat. Faptul că Thomas Chippendale a publicat din timpul vieții mai multe ghiduri destinate designului de mobilier, cu explicații riguroase, a contribuit la popularizarea artei sale. Așadar, în industria mobilei nu doar mobila contează, ci și felul în care este prezentată clienților.