Chalk and Cheese – o colecție de casă din… smântână!
La nivel internațional, designerii sunt tot mai inspirați în a găsi materiale inovatoare pentru creațiile lor. Așa se face că o tânără din Marea Britanie, Tessa Silva, a descoperit cum poate fi folosit surplusul de grăsime din lapte.

Tessa Silva Dawson a căutat o modalitate de a crea obiecte pentru casă din materiale cât mai inedite. Proiectul cu care a devenit cunoscută în toată Europa este obținerea unui amestec sub formă de lut, în componența căruia rolul de bază aparține smântânii naturale – produsul lactat care se adună la suprafața laptelui fermentat în chip natural. Amestecat cu var și rămășițe de materiale textile, rezultă un material asemenea lutului; se poate modela manual, transformându-se în obiecte care mai de care mai interesante, de la mânere și butoni de mobilă până la vaze de flori sau accesorii decorative pentru casă. După modelare, obiectele trebuie uscate preț de câteva zile, pentru a putea fi folosite fără probleme.
Dacă după un timp, obiectele nu-și mai încântă proprietarii, se pot transforma în compost – deci nu se aruncă. Procesul e foarte simplu: obiectul creat din material Chalk&Cheese trebuie lăsat într-un vas mare cu apă pentru mai multe ore; va începe să se înmoaie și fărâmițeze, devenind până la urmă un amestec lichid, ideal de folosit ca îngrășământ pentru plante și pomi.
Tessa Silva Dawson a inventat acest material din dorința de a încuraja întoarcerea omului la natură, din dorința de a descuraja folosirea materialelor neprietenoase cu mediul și de a opri risipa de resurse naturale. Pentru colecția Chalk&Cheese, ea lucrează cu o fermă bio de vaci, nu una industrială, iar resturile textile le preia de la o fabrică de îmbrăcăminte.
De menționat că această colecție a devenit obiectul unui curs de design pe care Tessa Silva Dawson îl ține în Marea Britanie cu succes mai ales printre tineri.