logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Tronul Păunului – istoria celui mai splendid fotoliu regal

Istoria mobilierului merge mult în trecutul omenirii, și ne referim la istoria acelui tip de mobilier cunoscut sub formă de adevărată artă. Vă prezentăm astăzi istoria unuia dintre cele mai prețioase tronuri realizate vreodată: Tronul Păunului!

tronul_paunului_profil-4691
Din Tronul Păunului nu a mai rămas decât legenda/Thebetterindia.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  18 Noiembrie 2019

Tronul Păunului este cunoscut și astăzi drept una dintre minunile pieselor de mobilier, prin bogăția elementelor decorative. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru al cincilea împărat mogul al Indiei, Shah Jahan I, care și-a dorit prin acest tron să își afirme puterea și bogăția. Din păcate, o sută de ani mai târziu Tronul Păunului a căzut în mâinile Șahului Iranului, Nader Shah, ca pradă de război și de atunci i s-a pierdut urma.

„Design”
Tronul Păunului era confecționat din lemn; avea dimensiuni menite să asigure confortul deplin al monarhului, arătând într-o oarecare măsură ca un fotoliu cu șezut adânc. Ceea ce l-a făcut atât de special au fost metalele și pietrele prețioase care acopereau în întregime lemnul. Picioarele Tronului Păunului erau îmbrăcate în aur, iar treptele, în argint. Nu mai puțin de 25.000 de pietre prețioase au fost încrustate pe suprafața lui, transformându-l într-o imensă bijuterie. Smaralde, rubine, diamante, perle – cele mai scumpe pietre prețioase au fost folosite la înfrumusețarea Tronului Păunului. Se spune că până și celebrul diamant de 186 de carate Koh-i-Noor ar fi fost încrustat pe suprafața Tronului Păunului.
Numele vine de la cele două cozi de păun care împodobeau spătarul tronului, într-un mod spectaculos, de asemenea încrustate cu bijuterii dintre cele mai prețioase.

www.pinterest.com

Ce s-a întâmplat cu Tronul Păunului?
Din păcate, tocmai frumusețea și bogăția acestui tron i-au atras și distrugerea. A devenit una dintre cele mai râvnite prăzi de război, iar mai mulți cuceritori și-au împărțit pe rând tronul, smulgând din el bucăți tocmai pentru a pune mâna pe metalele și pietrele prețioase care-l acopereau. În timp, i s-a pierdut urma, în schimb legenda lui a inspirat ulterior alte tronuri denumite ale Păunului, confecționate spre afirmarea puterii altor împărați ai lumii.
 

Publicitate