Mobilă românească pictată: Atelier Râșnov
Mobila pictată este cea mai ușor de personalizat, indiferent de vechime, stil de design și gusturile proprietarului. În atelierul lui Claudiu Bixa din Râșnov, se pictează mobilă după modelele mult visate de clienți.
Claudiu Bixa a deschis atelierul de mobilă pictată din Râșnov în anul 2014, după o ședere de 16 ani în Grecia. A ales domeniul mobilei pictate sub influența bogăției folclorice din Ţara Bârsei, o zonă ofertantă în ce privește tradițiile, frumusețea naturii și obiceiul românilor de acolo de a-și mobila casa cu piese pictate.
Caracteristicile mobilei pictate în România:
• Mobila pictată cu motive decorative inspirate din folclorul românesc, săsesc și unguresc, specifice zonei, este plină de istorie, este o legătură cu trecutul poporului nostru
• Reprezintă o modalitate de întoarcere la origini, la tradiție, o înrădăcinare
• Contribuie la întreținerea culturii românești
• Acest tip de mobilă este foarte bogat estetic și îmbogățește vizual orice interior.
Cum se întreține mobila pictată:
Claudiu Bixa: "Foarte simplu, se îngrijește ca orice tip de mobilier, adică cu ajutorul cârpei de șters praful. Pictura nu se decolorează în timp, căci este protejată prin aplicarea, în cadrul Atelierului Mobilă Pictată Râșnov, a mai multor straturi de lac rezistent".
Avantajele mobilei pictate:
• Modelele decorative sunt pur românești și reflectă crâmpeie din trecutul poporului nostru
• Piesele de mobilă pictată se execută pe comandă, respectând preferințele cromatice ale clientului
• Pictura se execută atât pe lemn nou, cât și pe materialul clientului – mobilă veche, de restaurat, caz în care costurile scad considerabil.
Costuri mobilă pictată:
Claudiu Bixa, Atelier Mobilă Pictată Râșnov: "Mobila pictată este cu circa 30% – 50% mai scumpă decât mobila de serie din magazine".