Mobila stil Biedermeier: cum o identificăm?
Unul dintre stilurile de mobilier care se regăsesc astăzi mai degrabă în romanele literaturii clasice și în casele-muzeu, Biedermeier reprezintă un nume de referință în istoria amenajărilor interioare. Acest tip de mobilă se găsește de vânzare pe site-uri specializate și costă o avere.
La origine este un stil german, inspirat de stilul Empire al Franței lui Napoleon; perioada în care piesele de mobilier Biedermeier au dominat atmosfera interioarelor burgheze a fost relativ scurtă, de mai puțin de jumătate de secol – între 1815 și 1848. Se caracterizează printr-un amestec de vechi și nou, de accente romantice și funcționalitate tihnită. Numele reflectă tipul de confort pe care îl căuta clasa de mijloc, o clasă socială interesată pe atunci de pasiuni culturale precum scrisul și muzica.
Ca materiale, se foloseau diverse esențe de lemn, mai degrabă accesibile local, nu neapărat esențele scumpe; mobila Biedermeier se făcea din lemn de cireș, arțar, nuc sau din lemn de stejar. Fiind primul stil de design creat special pentru clasa de mijloc și nu pentru elita reprezentată de aristocrație, Biedermeier nu abundă în ornamente, dar păstrează o notă de eleganță plăcută, fiind în același timp o mobilă practică și estetică.
Cum recunoști mobila Biedermeier:
– finisajul este cel mai adesea natural, lucios, sau cel mult vopsit în nuanțe cât mai neutre și luminoase
– lipsesc ornamentele, dar forma pieselor de mobilier este atât de ingenios geometrică, încât asigură originalitate și bun gust
– multifuncționalitate: indiferent de funcția pieselor, aproape fiecare dispunea de un sertar secret, deservind discret nevoia de depozitare.
– pe cât de masive pot părea în special piesele Biedermeier pentru odihnă, adică canapelele, paturile sau fotoliile, pe atât sunt de tihnite. Spătar înalt, șezut adânc, brațe generoase și forme creative în aparență, toate aceste elemente asigurau un confort sporit.
Așa că dacă dețineți mobilier Biedermeier moștenit din generație în generație, nu vă grăbiți să scăpați de el ca de o mobilă veche. Se poate recondiționa și vinde la prețuri bune.