Mobilierul care își schimbă forma în casa clientului
Știți cerneala invizibilă, care dispare imediat ce se usucă pe hârtie? Din această categorie a inovațiilor face parte și proiectul Furniture Under Pressure, prezentat în cadrul Salonului de la Milano. Numai că nu este o invenție menită să păcălească oamenii, ci o adevărată descoperire în materie de mobilier sustenabil, reciclabil și cu minime costuri de transport. Denumită pe scurt UPS, colecția reprezintă o reușită a școlii de design ECAL din Elveția.
Sub denumirea de UPS au fost prezentate la Milano un fotoliu, câteva modele de taburet și unele accesorii practice pentru casă. Inovația ține de materialul din care sunt fabricate: un burete spongios din celuloză, folosit cel mai des în industria medicală. În cazul de față, asigură toate calitățile așa-numitei mobile a viitorului, din punctul de vedere al costurilor și sustenabilității – proces de fabricație, protejarea resurselor, rezistență în timp și descompunere pe cale naturală. Încă un detaliu spectaculos: se livrează în planșe atât de subțiri, încât pot fi strecurate în cutia poștală a cumpărătorului. Așa începe aventura.
Odată ajunse în casă, planșele au nevoie de o îmbăiere, pe durata căreia își măresc volumul de până la zece ori, dând la iveală piesa de mobilier comandată. Aceasta va trebui ulterior lăsată la uscat o perioadă, timp în care buretele se întărește, căpătând o rezistență atât de mare încât poate susține greutatea unei persoane. Cum se explică asta? Prin fibrele de celuloză, care acționează în cazul mobilierului așa cum acționează în natură, întărind crengile și tulpina copacilor. Buretele de celuloză folosit de designerii școlii Ecal provine din resturi lemnoase, ceea ce înseamnă protejarea resurselor naturale și utilizarea deșeurilor.
Încă un detaliu foarte important, pe care reprezentantul echipei de cercetători elvețieni, Christophe Guberan, l-a dezvăluit celor de la Dezeen: în caz de stricăciune, piesa din buretele de celuloză poate fi stropită cu apă până ce redevine maleabilă încât să o poți remodela ori repara. La finalul vieții, oricare din piesele UPS poate fi transformată în compost, materialul fiind biodegradabil.
Această colecție uimitoare este rezultatul unui proiect de cercetare pentru descoperirea celui mai potrivit material de reducere a volumului mobilierului pe durata transportului. Din echipa de lectori și cercetători a Școlii Ecal a făcut parte și o româncă, Mariana Popescu.