Oto – scaunul care te îmbrățișează
O tânără absolventă de cursuri de design din Franța a creat pe post de lucrare de absolvire un scaun inspirat de nevoile persoanelor care suferă de autism. La 29 de ani, Alexia Audrain a reușit să așeze pasiunea pentru mobilier în slujba momentelor dificile din viața bolnavilor de autism.

Conceptul acestei piese de mobilier s-a născut după ce Alexia Audrain a stat de vorbă cu o prietenă care lucrează în domeniul autismului. Studiind această afecțiune, și-a dat seama că în clipele cele mai grele ale unui om care suferă de autism, îmbrățișarea puternică reprezintă adesea cea mai bună soluție. Cum ar fi ca un astfel de bolnav să își poată controla singur îmbrățișarea? Cum ar fi ca această îmbrățișare să fie dată de o piesă de mobilier?
Scaunul Oto are forma unui cocon și funcțiile unei îmbrățișări. Structura metalică rezistentă a fost combinată cu materialul preferat de lucru al Alexiei Audrain – lemnul. A ales ca esență lemnoasă fagul, un copac des întâlnit în Franța, iar finisajul a hotărât să fie lucios natural. Forma scaunului Oto creează senzația unui adăpost, unui spațiu în care să te cuibărești, dar are dotări cu mult mai importante.
Interiorul este capitonat și izolat fonic în așa fel încât atunci când te așezi în el, zgomotele din jur să nu mai poată ajunge la tine. Tapițeria din spumă are forma unor perne laterale care, acționate printr-o telecomandă, se strâng în jurul corpului, chiar sub forma unei îmbrățișări cât de cât ferme – senzația este cea de strângere tipică tensiometrului. Un amănunt important: această funcție de îmbrățișare a scaunului Oto este acționată chiar de cel în cauză, în acest fel reușind să-și controleze singur stările dificile, fără a mai necesita prezența și voința unei alte persoane. Telecomanda îi permite să aleagă și gradul de umflare a pernelor cu aer. Scaunul Oto vine la pachet și cu un taburet pe care persoana să-și așeze picioarele – perna se umflă, de asemenea, exercitând un soi de presiune ce lasă impresia unei îmbrățișări totale.
Un prim prototip a fost dus de Alexia Audrain într-un spital pentru copiii care suferă de autism și folosit de aceștia pentru a-l putea adapta cât mai nevoilor reale ale pacienților. După unele ajustări, Oto a ajuns la forma finală, iar designerul francez speră ca până în primăvara acestui an să poată găsi un producător care să-l fabrice la scară largă.