Oto – scaunul care te îmbrățișează

O tânără absolventă de cursuri de design din Franța a creat pe post de lucrare de absolvire un scaun inspirat de nevoile persoanelor care suferă de autism. La 29 de ani, Alexia Audrain a reușit să așeze pasiunea pentru mobilier în slujba momentelor dificile din viața bolnavilor de autism.

 +2
Mobilier pentru cei care suferă de autism./Dezeen.com
  |  

Conceptul acestei piese de mobilier s-a născut după ce Alexia Audrain a stat de vorbă cu o prietenă care lucrează în domeniul autismului. Studiind această afecțiune, și-a dat seama că în clipele cele mai grele ale unui om care suferă de autism, îmbrățișarea puternică reprezintă adesea cea mai bună soluție. Cum ar fi ca un astfel de bolnav să își poată controla singur îmbrățișarea? Cum ar fi ca această îmbrățișare să fie dată de o piesă de mobilier?

Scaunul Oto are forma unui cocon și funcțiile unei îmbrățișări. Structura metalică rezistentă a fost combinată cu materialul preferat de lucru al Alexiei Audrain – lemnul. A ales ca esență lemnoasă fagul, un copac des întâlnit în Franța, iar finisajul a hotărât să fie lucios natural. Forma scaunului Oto creează senzația unui adăpost, unui spațiu în care să te cuibărești, dar are dotări cu mult mai importante. +2 www.dezeen.com @Coralie Monnet

Interiorul este capitonat și izolat fonic în așa fel încât atunci când te așezi în el, zgomotele din jur să nu mai poată ajunge la tine. Tapițeria din spumă are forma unor perne laterale care, acționate printr-o telecomandă, se strâng în jurul corpului, chiar sub forma unei îmbrățișări cât de cât ferme – senzația este cea de strângere tipică tensiometrului. Un amănunt important: această funcție de îmbrățișare a scaunului Oto este acționată chiar de cel în cauză, în acest fel reușind să-și controleze singur stările dificile, fără a mai necesita prezența și voința unei alte persoane. Telecomanda îi permite să aleagă și gradul de umflare a pernelor cu aer. Scaunul Oto vine la pachet și cu un taburet pe care persoana să-și așeze picioarele – perna se umflă, de asemenea, exercitând un soi de presiune ce lasă impresia unei îmbrățișări totale.

Un prim prototip a fost dus de Alexia Audrain într-un spital pentru copiii care suferă de autism și folosit de aceștia pentru a-l putea adapta cât mai nevoilor reale ale pacienților. După unele ajustări, Oto a ajuns la forma finală, iar designerul francez speră ca până în primăvara acestui an să poată găsi un producător care să-l fabrice la scară largă.


Mobila Simex – trei piese de mobilier ca pe vremuri

Încă mai găsim case amenajate în stil ultraclasic, pline de piese de mobilier pe care tinerii de azi aproape că nu le-ar putea integra în locuințele lor. Sunt însă piese nespus de frumoase, pe care producătorii de mobilă din România le vând în categoria mobilierului artistic.

 +4
Mobilă din poveștile cu prințese./Mobilasimex.ro
  |  

Printre colecțiile de la Mobila Simex se găsesc mai multe tipuri de mobilier de acest tip, executate cu cea mai mare atenție la detalii decorative și ornamente, din materiale rezistente și naturale, într-un stil marcat de eleganță clasică și de funcționalitate.

 +4 www.mobilasimex.ro Argintarul Cleopatra este o piesă cu adevărat de lux, care a ajuns până în zilele noastre de pe vremea stilului Rococo. La Mobila Simex, această piesă se execută exclusiv din lemn masiv, putând fi personalizate dimensiunile. Această piesă este una pentru un living spațios, menit a pune în valoare serviciile de veselă și pahare de preț ale familiei – vitrina are rol de depozitare decorativă a pieselor de masă, din argint. Piesa este prevăzută cu geamuri transparente pe trei laturi, creând un efect estetic bine studiat; picioarele sunt curbate, terminate în labe de leu, iar ornamentele lucrate în lemn împodobesc piesa de sus până jos.

 +4 www.mobilasimex.ro Banca de telefon reprezintă o altă piesă pe cât de veche ca design, pe atât de valabilă și astăzi. A fost concepută cu gândul la spațiul din hol sau din colțul livingului, acolo unde orice familie așeza telefonul fix, cartea de telefoane, eventual un caiet și un pix pentru notarea celor care sunau. Banca de telefon este disponibilă la Mobila Simex în două modele – Royal, respectiv Cristina, cu mici diferențe de estetică și dotări. Are șezutul și spătarul tapițate, pentru un confort deplin, dispune pe una dintre margini de un mic spațiu sub formă de masă de scris și oferă câteva spații de depozitare. Ornamentele de tip sculptură în lemn sunt reluate, amintind de accentele stilului Rococo.

 +4 www.mobilasimex.ro Pendula. Iată o piesă cu adevărat clasică, mai greu de regăsit astăzi în casele din România. Inspirată de tipul mobilierului italienesc de lux, carcasa pentru ceas își găsește locul într-un living somptuos, ca piesă în primul rând decorativă. Este executată din lemn cu finisaj lucios, geamul pune în valoare mecanismul ceasului cu pendule, iar ornamentele sunt executate manual. Evident, aparține stilului Rococo.

Despre Mobila Simex

„Compania SIMEX este constituită din patru fabrici de mobilă care funcționează fără întrerupere din anul 1947. Avem 420 de angajați, ateliere proprii de creație cu designeri specializați, utilaje performante și cei mai buni profesioniști în arta prelucrării lemnului. Deținem o largă rețea de distribuție în România, Europa, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan și Ucraina. Tradiția unică a meșteșugului de mobilă românească SIMEX se transmite din generație în generație de peste un secol.”, se arată pe site-ul Mobila Simex.

 


Cum să-ți amenajezi casa în stil urban

Un stil tot mai apreciat, stilul urban se încadrează în categoria celor de tip modern și reprezintă o soluție pentru transformarea unui spațiu localizat în marile aglomerări urbane într-o casă primitoare și puternic personalizată – o oază de farmec în mijlocul unui oraș mereu agitat.

 +4
Trăsăturile și specificitățile stilului urban în amenajările interioare./Urbanstyledesigns.com
  |  

Stilul urban de amenajare a locuinței se adresează oamenilor tineri, oamenilor activi, oamenilor care aleargă toată ziua prin oraș, având o viață profesională plină. Stilul urban a apărut din nevoia de a savura viața pe îndelete într-un oraș aglomerat, zgomotos, chiar cenușiu. Se potrivește perfect locuințelor cu suprafețe mari, eventual dotate cu terase impresionante ca dimensiuni, dar se poate adapta și în cazul unor case nu tocmai generoase ca suprafață. Este conceput ca un loc pentru viață privată și pentru nevoia de socializare.  +4 www.tlcinteriors.com.au

Important este să poți reda la interior o atmosferă de lumină și de aer curat. Secretul pentru a obține acest efect ține de plantele naturale. În ghivece sau în vaze, plantele verzi, eventual cu flori colorate, reprezintă un adevărat truc pentru a da încăperii senzația unui spațiu aerisit și luminos.  +4 www.casaceramica.co.uk

Stilul urban împrumută elemente ale stilului urban, pentru a le combina cu unele accente minimaliste, dar mai ales cu senzația de confort a stilului modern. Presupune culoare și luminozitate în egală măsură, fiind un stil care iubește contrastele. Este nevoie de o culoare vibrantă sau de o paletă mai variată de nuanțe deschise, pastel.

Mobilierul trebuie să fie impunător, masiv, sau măcar contrastant mai puternic decât accesoriile amenajării – corpuri de iluminat, vase decorative, pictură murală. Mobilierul tapițat caracterizează stilul urban, acel mobilier care să-l aibă pe vino-încoace la propriu – vino-încoace să vezi cât de moale este canapeaua, spre exemplu!

Între tihnă și minimalism, mai apare ceva ce caracterizează stilul de amenajare urban. Și anume, tușele glamour. Poate fi vorba despre piese de mobilă de lux, despre corpuri de iluminat prețioase, despre accente de sticlă sau oglindă, despre foarte mici accesorii aurii sau argintii. Piese de mic mobilier de culoare verde aprins sau verde crud pot reda foarte ușor senzația unei încăperi luxoase. +4 www.bernadettelivingston.com

Fiind un stil modern, dedicat tinerilor tot mai sensibili la nevoile planetei noastre, stilul urban de amenajare interioară ține cont și de criteriul refolosirii materialelor. Printre materialele cele mai caracteristice se regăsește lemnul recuperat – paturi, dulapuri, vitrine, mese de dining din bucăți de lemn restaurat sau din piese de mobilier recondiționate.

Pe scurt, este un stil la îndemână, presupunând nu neapărat costuri foarte ridicate, cât mai ales creativitate și ingeniozitate în alegerea pieselor cele mai sustenabile.


Imagine Design Make – cum să lucrezi cu lemnul natural

Cunoașteți deja piesele de mobilier realizate de Radu Vădan în atelierul Imagine Design Make, dacă nu direct de la sursă, cel puțin prin intermediul revistei Magmob. Într-un amplu interviu cu omul din spatele atelierului, am stat de vorbă despre sursele de inspirație.
 

 +10
 MagMob
Recomandările unui atelier de mare succes./©Ciorchin Studio Cluj
  |  

Piesele de mobilier create în atelierul Imagine Design Make sunt din lemn masiv de diferite esențe, iar acest material este mai mult decât un simplu... material. Este pur și simplu sursă de inspirație, după cum ne-a declarat Radu Vădan:

„Inspirația pentru piesele mai deosebite vine întotdeauna de la una sau mai multe bucăți de lemn. În general ele stau în depozit multă vreme până într-o zi, când selectez cherestea pentru o lucrare și mă întâlnesc cu una sau două scânduri interesante, cu un model sau o formă care îmi stârnesc imaginația. Așa s-a întâmplat de exemplu cu masa «Tenso», susținută de cabluri de oțel, care este în continuare una dintre piesele mele preferate din portofoliul nostru. Au fost două scânduri de stejar, în oglindă, care cereau să devină un blat, iar de acolo am adăugat elemente diverse până la rezultatul final.”  +10 ©Ciorchin Studio Cluj

Ce-i drept, nu este suficient ca lemnul să-ți vorbească. Mai este nevoie și de descoperirea unor secrete tipice activității unui tâmplar cu multă imaginație, dar și de multă experiență de lucru. Spre exemplu, Radu Vădan poate să-ți spună nu doar ce esență de lemn să alegi în funcție de piesa de mobilier dorită, dar îți poate destăinui și ce finisaj se potrivește fiecărei bucăți de lemn – pentru că finisajul este cel care asigură estetica mobilierului, dincolo de funcționalitate asigurând și durabilitate.

„Îmi plac, într-o anumită măsură, toate lemnele cu care am lucrat. Am văzut bucăți de lemn de molid, de exemplu, deosebit de frumoase, care m-au inspirat să fac ceva din ele. Am preferințe doar legate de conjunctura cu finisajul – îmi place foarte mult lemnul de paltin dacă avem de făcut o piesă ce va fi băițuită, se colorează foarte uniform și arată elegant; stejarul arată extrem de frumos dacă e periat și uleiat; frasinul arată și se simte foarte plăcut la atingere dacă este ars (carbonizat superficial) și apoi șlefuit și uleiat; nucul este superb pe piese mai mici, finisat cu ulei natural sau shelac; cireșul îmbătrânește foarte frumos și dă o notă caldă dacă e acoperit cu nitrolac sau poliuretan.
Apropo de esențele de lemn, iubesc diversitatea. Am în depozit în permanență zeci de specii, autohtone sau exotice. Chiar dacă unele sunt bucăți mici, pentru un accent ici-colo sau un mâner la un sertar, tot îmi place să știu că le am acolo. Deja nici nu mai pot să zic cu siguranță ce avem în depozit: stejar, cireș, paltin, nuc, pin, frasin, salcâm, arțar negru, sălcioară, mahon, rosewood, albizia, tei, larice... și altele.”

De menționat un aspect interesant: Radu Vădan nu a urmat cursuri specifice acestei industrii a mobilierului, ci s-a perfecționat cu ajutorul tutorialelor de pe Youtube în special, dar și citind cărți pe această temă și chiar stând de vorbă cu tâmplari cu experiență. Din acest motiv, este gata să dea la rândul lui ajutor altor oameni pasionați de tâmplărie și, în acest sens, organizează ocazional demonstrații live, chiar în atelierul Imagine Design Make.

„Demonstrațiile au început cu o întâlnire de inaugurare neoficială a noului spațiu de atelier, când, dintr-o întâmplare, am pus ceva piesă pe strung și am lucrat câteva minute la ea ca să arăt cuiva ceva – nici nu mai țin minte ce piesă era sau ce se dorea demonstrat, cert este că lumea care era de față s-a arătat fascinată – așa mi-a venit ideea. De atunci, de vreo trei ani cred, țin demonstrații de câte ori am timp/chef sau simt că am ceva interesant de arătat. Ultima întâlnire nu a mai fost despre strung ci cu și despre furnire, un subiect care m-a atras tot mai tare în ultima vreme. Feedback-ul a fost întotdeauna foarte bun și este motivul principal pentru care întâlnirile continuă, când pandemia ne permite.”


Trenduri 2022: cum amenajăm casa

Doar doua zile ne mai despart de anul 2022, iar specialiștii în industria amenajărilor interioare și-au făcut deja lecțiile, anunțând sau anticipând câteva dintre trendurile în materie de mobilier și accesorii. Se anunță un 2022 sub semnul culorii.

 +7
Tendințele anului viitor în materie de mobilier și accesorii. /Wallsauce.com
  |  

Dar nu este vorba numai despre culoare, ci șidespre  o oarecare întoarcere la stiluri și piese de mobilier marcate de patina timpului. S-a observat și în România o creștere a interesului pentru mobilierul recondiționat – piese din lemn masiv, coborâte din podul casei sau luate din casele bunicilor și restaurate în chip creativ, cu accent pe nevoia de culoare. Acest soi de piese întrunește două dintre tendințele anului 2022: recuperarea lemnului de calitate și satisfacerea nevoii de personalizare a interioarelor, prin combinații cromatice pline de viață.
 +7 www.milosfamily.com

Mobilierul tapițat rămâne, ca-n fiecare an, un trend nemuritor, fiind preferatul tuturor pentru camerele în care se cere relaxare și o atmosferă primitoare. Dar anul 2022 va pune accent pe o tapițerie anume: cea ușor de curățat, tratată antipată și eventual dehusabilă. Textilele cu tratamente antibacteriene și suprafețe care se curăță printr-o simplă ștergere cu cârpa umedă vor domina cererea pe piața mobilei tapițate. În ce privește materialul și designul, tapițeria din materiale naturale pe cât posibil, scumpe și marcată de modele îndrăznețe se spune că va avea succes.

Canapelele și fotoliile la modă în anul 2022 vor fi cele cu brațe, margini și spătare rotunjite – spun specialiștii. În combinație cu textilele cele mai plăcute la atingere, aceste detalii vor contribui la obținerea unor piese de mobilier care să inspire armonie și confort deplin.
 +7 www.feydom.ro

Biroul de acasă rămâne unul dintre trendurile actuale, de fapt, va crește în popularitate în anul 2022, pe fondul pandemiei de COVID-19. Așa că nevoia de a dispune acasă de mobilier modern, transformabil și multifuncțional se va remarca și mai pregnant în 2022. Designul creativ va fi pus la încercare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor.
 +7 www.shabbychic.ro

Stilul minimalist se spune că va evolua în anul 2022 și mai mult, dar nu în sens minimalist, ci către tușe de stil rustic. Dorința de a avea acasă piese de mobilier care să valorifice la maximum suprafața locuinței se va împleti cu nevoia de personalizare, cu nevoia unui stil ceva mai cald, mai prietenos, mai tihnit.
 +7 www.bucatariidevis.ro

Oglinzile de cameră revin în previziunile specialiștilor. În forme cât mai clasice, cu rame antichizate, oglinzile par să rămână cel mai bun truc pentru a obține o camera mai luminoasă și aparent ceva mai spațioasă. Nu este vorba însă de oglinzile de deasupra canapelei, cele tipice perioadei comuniste, ci de inserții discrete, oglinzi amplasate în așa fel încât să sporească gradul de iluminare a încăperii fără să iasă în evidență.
 +7 www.exotique.ro

Schemă de culori și modele geometrice. Nu este vorba doar despre o tendință, ci despre un adevărat secret al unei amenajări reușite: cum alegem schema de culori și cum dăm personalitate și armonie încăperii. Cuvintele de bază: culoare și imprimeuri. Se alege un model textil de la care să pornească toată amenajarea: un model geometric sau poate unul floral sau unul abstract, cu condiția să fie compus din mai mult de trei culori. Apoi, dintre nuanțele materialului, se aleg culorile de folosit în schema camerei, de asemenea, se alege și un detaliu din imprimeu – o anume linie, o mică formă geometrică, un detaliu floral, de regăsit sub forma accesoriilor decorative sau textile.
 +7 www.mobexpert.ro

Pe scurt, anul 2022 în industria amenajărilor interioare va fi despre mai multă culoare, despre valorificarea pieselor vechi de mobilier, despre sustenabilitate și folosirea responsabilă a resurselor, despre nevoia de confort.