
Ce înseamnă stilul scandinav în amenajările interioare
Cuvinte cheie: luminos, simplu, intim, multifuncțional. Stilul scandinav reflectă necesitățile caselor din Norvegia, Suedia și Finlanda, case nu foarte spațioase, dar moderne și mereu pline de oameni – familie și prieteni. Acest stil răspunse nevoilor celor ce trăiesc la interior: mobilă în funcție de activitățile zilei, cromatică ce împacă gusturile membrilor familiei, spațiu ultra-valorificat.
Stilul scandinav: cromatică
Albul este culoarea de bază a acestui stil de amenajare interioară, cel mai adesea alb în contrast cu negru – o combinație clasică, nemuritoare, pe cât de elegantă, pe atât de simplă. Nu lipsesc nici petele de culoare, mici accesorii sau obiecte decorative în culori aprinse, vesele, ce atrag atenția – culori pastel sau culori metalice. În ultimii ani, există un trend al cromaticii haotice: fiecare membru al familiei poate contribui la decorul casei cu mic mobilier în culoarea favorită. Rezultă o armonie a lipsei de uniformitate.
Materiale de lucru
Stilul scandinav onorează natura, așa că materialele sunt reciclabile cel mai adesea și accesibile oricărui buzunar: lemn, textile, plastice, hârtie etc. În acest fel, costurile se reduc considerabil la mobilă și accesorii de casă.
Stilul scandinav: design
Modern și intim, foarte prietenos cu nevoile de relaxare și confort ale omului. Formele sunt geometrice, dreptunghiulare și circulare, clasice, dar fără să pară îmbătrânite. Designul este tineresc, proaspăt prin soluțiile de modularitate și multifuncționalitate, și este inspirat de atmosfera unei familii complete, cu accent pe tinerii căsătoriți și pe cuplurile cu mulți copii. Ceea ce face acest stil ușor de recunoscut este abilitatea de a concepe piese de mobilier din combinații neașteptate: scăunel cu treaptă, oglindă cu sertar integrat, fotoliu cu taburet, masă cu sertare etc.
Piese de mobilă
Canapelele sunt spațioase fără să pară masive și au forme simple, geometrice, ce le fac ușor de integrat atât atmosferei de living cât și celei de bucătărie, de exemplu. Paturile copiilor sunt supraetajate, pentru valorificarea spațiului, iar paturile adulților au lăzi de depozitare integrate și un design simplu tocmai pentru a nu încărca vizual încăperea. Fotoliile au un look modern, dar duc cu gândul la stilul vintage, prin cromatică și forma spătarelor. Mesele nu sunt niciodată simple mese – vin cu sertare integrate, indiferent că vorbim de mese de dining sau măsuțe de cafea. Mobilierul pentru balcon este practic, cel mai adesea rabatabil.
Stil scandinav: decorațiuni
Acest aspect este foarte important. Regula este: cu cât mai multe decorațiuni, cu atât mai bine. O altă regulă: până și decorațiunile trebuie să aibă o latură funcțională. Așa că rafturile și polițele care îmbracă un întreg perete al dormitorului de exemplu, trebuie încărcate cu tablouri sau rame foto (scutind peretele de găurile pentru cuie), accesorii pentru citit, cutiuțe cu rol de depozitare etc. Un accent deosebit se pune pe existența covoarelor – cât mai colorate, pufoase, nenumărate. Acestea au rolul de a contribui la atmosfera de intimitate a casei, de cuib cald și primitor. Accesoriile textile, adică pernuțe decorative, pilote, pături, sunt nelipsite dintr-o casă amenajată în stil scandinav. Corpurile de iluminat se pot înnoi adesea, cu ajutorul abajururilor ieftine, din materiale reciclate, dar personalizate cromatic și ca model.
TRUC: În România, stilul scandinav se poate ușor armoniza cu decorațiuni etno locale, transformând locuințele într-un mix unic de culoare și funcționalitate.