logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Stil de mobilă: vintage versus retro

Devenit un adevărat trend mai ales printre pasionații de mobilier cu personalitate, mobilierul vintage se transformă încet-încet într-un stil tot mai apreciat pentru casele românilor. Cei aflați în căutare de șarm, romantism și culoare dau jos din pod mobila bunicii și o recondiționează în cadrul unor ateliere relativ recent înființate.

vintage-6698
Diferențe de stil între mobilierul vintage și cel retro./Medium.com 
Publicitate
Andreea Chiru  |  07 Iunie 2022

Și gata – sunt convinși că au acasă mobilă vintage. Sau retro. În realitate, aici se creează o confuzie, căci mobilierul vintage nu este același cu mobilierul retro. Cele două sunt stiluri diferite, aparținând unor perioade de timp diferite.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
Prima diferență: vârsta. Piesele de mobilier vintage trebuie să aibă între 20 și 99 de ani de la fabricație. Pe când, mobila retro este cu mult mai tânără – piese fabricate în ultimii 20 de ani.

www.designcafe.com
A doua diferență: actualitatea. Piesele de mobilă de tip vintage pot fi integrate într-o amenajare pentru a-i da personalitate și adâncime în trecut; au valoare sentimentală și o funcție decorativă în primul rând, ducând cu gândul la o perioadă veche de timp, la o anume atmosferă de altădată. În schimb, stilul retro duce cu gândul la o perioadă de glorie apusă a pieselor sale. Tot ce a fost în ultimii 20 de ani la modă în materie de mobilier, iar acum este, pur și simplu, demodat se poate înscrie cu brio în termenul retro.

www.livspace.com
A treia diferență: aspectul. Vintage înseamnă personalitate, retro înseamnă originalitate. O piesă vintage recuperată trebuie să-și păstreze și exprime stilul, să fie ușor de amplasat într-o anume perioadă de timp, să vorbească despre un timp anume. Recondiționarea unei astfel de piese are de urmat câteva reguli stricte din punct de vedere estetic. În schimb, piesele de mobilier retro permit o mare libertate de creație, pot fi oricât de reinterpretate, având de răspuns unei singure cerințe: să iasă în evidență, cel mai adesea prin combinații cromatice pline de viață și căldură sau chiar printr-un design care să redea confortul.

Interesant este că după ce analizezi diferențele dintre stilurile vintage și retro, adesea ajungi la concluzia că le poți combina pentru a crea la interiorul casei o atmosferă neașteptată de plină de viață și de originalitate.

Publicitate