logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Publicitate

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Stilul contemporan – diferit de stilul modern

Adesea oamenii confundă două stiluri de mobilier, considerând că stilul contemporan este tot una cu stilul modern. În realitate, cele două sunt absolut diferite sub aspecte ce țin nu doar de design, funcționalitate și cromatică, dar și de... istorie.

modern_vs_contemporan_1-6322
Diferențe care despart cele două stiluri de mobilier./Wfosale.com.au
Publicitate
Andreea Chiru  |  29 Noiembrie 2021

Pe scurt, stilul contemporan este stilul mereu la modă, un stil care evoluează în ritm cu trendurile. Ba, am putea spune, este chiar stilul trendurilor momentului. Tot ce este la modă astăzi, în privința mobilierului, aparține stilului de mobilă contemporan. Stilul modern, în schimb, aparține unei perioade clare de timp, perioadă care s-a încheiat la mijlocul anilor 1950.

Istorie

De fapt, din punct de vedere istoric, stilul contemporan a apărut în anii 1970 și de atunci se găsește într-o continuă schimbare. Tot ce este astăzi la modă și mâine nu mai este aparține stilului contemporan, ceea ce îl face oarecum etern. Stilul modern a apărut la începutul secolului al XIX-lea și s-a încheiat deja în anii 1950, încadrându-se în categoria stilurilor bine definite.

Asemănări
Cele două stiluri de mobilier au câteva puncte în comun, în sensul că stilul contemporan a avut ca punct de pornire stilul modern. În primul rând, ambele stiluri pot fi considerate minimaliste, cu o înclinație evidentă spre mobilierul caracterizat de linii simple, curate, cursive, cu o cât mai mare nevoie de valorificare a spațiului în care este amplasat. Regula de bază: mai puțin înseamnă întotdeauna mai mult.

www.pinterest.com

Diferențe
•    Stilul contemporan se definește în clipa de față prin nevoia de sustenabilitate a mobilierului, pe când, stilul modern este dominat de nevoia de funcționalitate.
•    Stilul contemporan se bazează mult pe combinații cromatice marcate de contraste, mai ales alb-negru; pata de culoare sau culoarea de accent aparțin stilului contemporan caracterizat printr-un spirit îndrăzneț. În contrast, stilul modern se bazează pe scheme de culori calde, pe tonuri neutre până la nuanțe pastel care să sugereze ideea unei case primitoare, ideea de armonie.
•    Stilul contemporan poate fi influențat de alte stiluri, de la cele mai vechi, până la cel modern; în schimb, stilul modern de mobilier are reguli stricte care-l fac ușor de recunoscut.
•    Din acest punct de vedere, iată altă diferență majoră între cele două stiluri: cel contemporan presupune o continuă reîmprospătare, înlocuirea pieselor de mobilier sau măcar a accesoriilor pentru a ține mereu pasul cu moda, astfel că se potrivește oamenilor cu venituri suficient de mari încât să poată susține veșnica modificare a pieselor de mobilier. În stilul modern, nimic nu se mai poate schimba, așadar o amenajare cu piese de tip modern poate fi folosită și 20 de ani la rând.

www.elledecor.com
Stilul tău care este?