Tot ce trebuie să știi despre stilul mediteraneean
Este un stil pe care mai toată lumea îl asociază cu senzația de concediu de vară și asta pentru că își trage denumirea, dar și principalele caracteristici, de la împrejurimile Mării Mediterane. Tot ce înseamnă „tradițional” din țări precum Italia, Spania, Franța și-a pus o mică amprentă, aducându-și contribuția la stilul mediteraneean devenit un adevărat stil de viață, nu doar de amenajare interioară.
Simplitatea confortului, vibrația culorii și materialele prietenoase cu mediul dau personalitate spațiilor mediteraneene, iar o astfel de amenajare se obține respectând câteva direcții clare. Și anume:
Pereții albi, în combinație cu bârne de lemn și gresie măruntă reprezintă elementele de bază ale unei amenajări interioare de tip mediteraneean. Practic, sunt trei cerințe simple, de mare impact estetic, de la care pornește orice proiect de inspirație mediteraneeană.
Piatră de tip teracotă, prezența arcadelor (ferestre, uși, holuri, nișe, oglinzi sau chiar piese de mobilier înalte) și elemente metalice sunt al doilea strat de cerințe specifice acestui stil fierbinte. Nu e nevoie de repetarea cu insistență a acestor detalii, important e să-și facă simțită prezența, oricât de discret.
Mobilier de înălțime medie spre joasă, accesorii textile cu aer marin și o amplasare aerisită a mobilierului se constituie în următorul pas al amenajării. Nu sufocați încăperea cu multe piese de mobilier, ci folosiți doar strictul necesar, întrucât acest stil interior este despre aer și lumină, despre spații aerisite și care permit o deplină libertate de mișcare.
Paleta de culori este cel mai adesea inspirată de peisajele marine, o paletă ce cuprinde nuanțe pastel, tonuri de nisipiu, culori atipice mobilierului precum culoarea somonului, vernil, galben aprins (merge și stins). Se poate folosi și o combinație cromatică ceva mai intensă, cu accent pe un alb strălucitor, punctat de albastru marin, portocaliu vibrant și un strop de negru (cu rol de contrast).
Materialele trebuie să fie cât mai naturale, astfel că e nevoie ca piesele de mobilă să se bazeze pe mult lemn, ratan, bambus, textile și țesături tip pânză și bumbac (fără plastic!), elemente metalice durabile și un pic strălucitoare. Specific acestui stil sunt oazele de confort, adică piese tip taburet, fotolii mici, canapele colțar, adunate în jurul unei mese generoase.
Accesoriile decorative pot fi împrumutate din stiluri precum rustic, etno sau tradițional – important e să fie accesorii din materiale naturale (lemn, piatră, ciment, împletituri) și pe cât se poate realizate manual. Nu uitați de prezența plantelor decorative, eventual exotice, precum lămâi, portocal, ferigă. În niciun caz nu folosiți plante artificiale.
La treabă!