Tot mai mulți români vor să construiască eco
Domeniul construcțiilor și comportamentele legate de aspectul ecologic au făcut subiectul unui studiu reprezentativ pe care echipa Reveal Marketing Research l-a derulat la nivel național. S-a dovedit că numărul celor interesați de materiale de construcție sustenabile și de reducerea risipei crește de la o zi la alta. 84% dintre români își doresc inovație în această industrie, inovație pusă în slujba salvării planetei.
Iar cei mai mulți dintre respondenții studiului au apreciat că modernitatea poate fi soluția pentru construcții cât mai sustenabile și rezistente în același timp. 84% dintre români fiind de părere că modul în care sunt gestionate și utilizate inovația și tehnologia poate influența în mod pozitiv protejarea mediului înconjurător. Această percepție este întâlnită în special în cazul persoanelor cu vârste între 35 și 44 ani (96%), aceasta fiind și categoria de vârstă care alege mai des produse și soluții „verzi” sau ecologice în viața de zi cu zi.
Dacă analizăm cauzele principale de poluare din industria construcțiilor, românii sunt de părere că performanța energetică a clădirii și gestionarea incorectă a deșeurilor sunt marile probleme. Peste 60% dintre români sunt îngrijorați de problemele din domeniul construcțiilor care influențează calitatea vieții.
Între soluții și găsirea vinovaților în ce privește poluarea, românii au răspuns astfel:
• 79% dintre români consideră că soluția o reprezintă produsele ecologice în domeniul construcțiilor, fiind însă nevoie de o mai bună promovare a acestora;
• 78% dintre români consideră că vinovate sunt companiile de construcții, prin nivelul emisiilor de carbon emanate;
• 77% dintre români și-ar dori ca toate companiile să facă publice activitățile prin care dăunează mediului înconjurător
Și totuși soluția:
Materialul de zidărie se numără printre opțiunile care duc la o industrie a construcțiilor mai prietenoasă cu mediul. Față de anii 2021 și 2022, a crescut numărul celor interesați de acest aspect, procentul ajungând la 58% dintre români. Studiul a vizat și raportarea clientului final, dar și al specialiștilor la BCA ca material de construcție. Rezultatele: 56% dintre specialiștii în construcții declară că preferă să construiască cu acest material datorită caracterului său durabil, 26% îl apreciază pentru caracterul ecologic. În ce privește proprietarii, 72% dintre respondenți au încredere în caracteristicile eco-friendly ale materialului.
Concluzii
Tot mai mulți români sunt interesați de aspectele ecologice din industria construcțiilor, principalele lor îngrijorări vizând performanța energetică a clădirii și eliminarea neadecvată a deșeurilor.