Trendul anului 2024: ANTItrendul!
Stilul antitrend a apărut de câțiva ani în industria amenajărilor interioare, dar parcă niciodată nu s-a bucurat de atâta popularitate ca-n acest an. Pornind de la nevoia de a face lucrurile după cum te taie capul într-un moment de inspirație, a devenit o pledoarie contra aplicării regulilor. Până și designerii au căzut de acord că în ultima vreme încrederea oarbă în trendurile momentului a dus la realizarea de proiecte cam prea asemănătoare.
Dacă nu vrei ca locuința ta să semene izbitor cu modul de amenajare al vecinilor, rudelor și prietenilor, stilul antitrend te prinde. Este o reacție de respingere a unor stiluri care au acaparat în ultimii ani industria, precum minimalismul sau stilul clasic. Antitrendul poate fi asemănat mai degrabă cu maximalismul, cu senzația de casă plină, cu originalitatea dată de modul de exprimare estetică a fiecărui proprietar, pe scurt, se definește prin principiul more is more and less is boring.
Principiile antitrendului sunt opusul principiilor respectate până acum:
- Cromatica: gata cu armonia, cu combinațiile curate și cu nuanțele potolite. În primul rând, gata cu albul și cu variațiile de gri, cere stilul antitrend. O recomandare ar fi o paletă cromatică inspirată de tonurile calde ale ciocolatei cu lapte. Iar partea cea mai interesantă este că nu implică o transformare radicală a interiorului, ci doar o intensificare a culorilor, prin adăugarea unor nuanțe de accent – culori îndrăznețe, vibrante.
- Antistilul: deși se aseamănă cel mai mult cu maximalismul, stilul antitrend se bazează pe respingerea ideii de a te încadra unui singur stil de amenajare, dimpotrivă, presupune o combinație oricât de inventivă a mai multor stiluri, preluând de la ele doar detaliile potrivite fiecărei personalități în parte. Mobilier vintage și accesorii textile ultracolorate, piese tip suvenir sau artă neconvențională reprezintă un mod de a da amenajării un aer antitrend.
- Tapițatele: pentru a ieși din tipare, plușul, catifeaua sau pielea ecologică nu reprezintă o opțiune atunci când vorbim despre mobilier. Antitrendul preferă materialele simple și primitoare, naturale și rezistente precum țesătura tip sac, microfibra sau stofa tip boucle. Arată și se comportă mult mai firesc decât pretențioasele materiale de lux.
În loc de concluzie…
Am putea spune că antitrendul vine și în sprijinul sustenabilității, dar nu în sensul clasic, ci al folosirii îndelungate a mobilierului și accesoriilor de casă. O amenajare antitrend nu se poate demoda, ea reflectând personalitatea și gustul proprietarului.