Trosten – prima saună plutitoare sustenabilă
Dacă nordicii au o obsesie în materie de soluții pentru starea de bine, aceasta este obsesia pentru saună. Încontinuu apar modele care mai de care mai performante, mai revoluționare în ce privește modul de construcție, mai ușor de folosit. Cea mai nouă găselniță este Trosten, o saună plutitoare lansată la apă în Oslo, în vecinătatea Muzeului de artă Munch. Proiectul aparține studioului de arhitectură Estudio Herreros din Spania.
La origine, Trosten se înscrie într-o inițiativă a Asociației Sauna Oslo de a aduce conceptul de saună mai aproape de traiul de zi cu zi în sensul unui spațiu propice relaxării imediate. Noutatea ține de colaborările care au dus la apariția acestui model și mai ales de combinația dintre materiale reciclate și design sustenabil. Practic, vorbim despre prima saună îmbrăcată în aluminiu, ceea ce îi conferă un plus de rezistență la temperaturi de-a lungul întregului an. Se adaugă și faptul că acest aluminiu a fost obținut în mare parte din prelucrarea de deșeuri de aluminiu reciclate postconsum. Interiorul saunei Trosten este însă căptușit sub forma unei structuri din lemn, amplasată pe o platformă de beton plutitoare.
„Ne-am dorit o saună accesibilă tuturor, simplu de folosit de oricine, o saună primitoare, tihnită și ușor de folosit.”, au explicat reprezentanții asociației cu prilejul lansării Trosten. Sauna este una încăpătoare și universală, putând acomoda 24 de persoane și oferind acces pentru două cărucioare cu rotile. Spațiul exterior, conceput sub forma unui terase tip ștrand cu locuri sub soare, primește până la 50 de oameni deodată, astfel că Trosten poate fi considerată o saună publică.
Interiorul saunei plutitoare se compune dintr-o cabină de aburi, o terasă cu acces direct la apă și un pavilion tip amfiteatru, cu vedere la mare, unde se pot organiza diverse evenimente sociale sau mondene. Materialele sunt cât se poate de sustenabile, de la aluminiul care îmbracă fațadele saunei, la lemnul de la interior și chiar gresia terasei.
Firma care a realizat proiectul Trosten este originară din Spania și și-a pus marca și pe arhitectura Muzeului de artă Munch, pornind de la ideea unui spațiu public în care oamenii să se relaxeze, să socializeze și să îmbrățișeze activitățile outdoor. „Noi, arhitecții, lucrăm pentru a rezolva probleme. În cazul Trosten, am muncit cu cea mai pură bucurie, la gândul că oamenii vor folosi acest spațiu pentru a se distra și a savura viața”, a mărturisit Juan Herreros, de la Estudio Herreros.