logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Arhitectură ostilă – mobilă împotriva omului

Un concept nou s-a dezvoltat în lumea occidentală: arhitectura ostilă. Se adresează spațiilor publice pentru a îndepărta prezența persoanelor nedorite. Printre "accesorii": cotiere metalice, model de piramidă în relief, piroane.

archdaily_com-1186
Arhitectură ostilă - spații publice dușmănoase. Archdaily.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  11 Mai 2016

De la gardurile cu sârmă împotriva populațiilor minoritate, folosite în urmă cu sute de ani, s-a ajuns azi la arhitectură ostilă în spațiile publice. De data inamicul este omul străzii. În mari orașe ale lumii, apar ici colo piese de mobilier dușmănoase (nu prietenoase) cu oamenii. Unele dintre ele au fost concepute cu un design ce păcălește ochiul la o primă vedere. La o a doua privire îți dai seama că sunt imposibil de folosit.

În Elveția, stațiile de metrou descurajează prezența oamenilor străzii pe timpul nopții, cu ajutorul unor bănci incomode, cu șezut rotunjit și fără spătar, pe care poți sta cel mult câteva minute fără să simți o stare de puternic disconfort.

www.alternet.org
Stație de metrou din Lausanne

În Londra, băncile stradale sunt din ciment, reci, cu spătar în unghi drept pentru o poziție cât mai puțin confortabilă. Iar șezutul este împărțit în mai multe locuri cu ajutorul unor despărțitoare dure, ascuțite, ce fac imposibilă poziția de întins pe spate.

www.theguardian.com
Ia un loc, la Londra! Dar numai unul!

În Los Angeles, alt gen de băncuțe publice descurajează pe cei dornici de odihnă prelungită. Sunt metalice de data asta, iar șezutul este înjumătățit de câteo bară dușmănoasă, răsărită inestetic.

www.defamer.gawker.com
Bănci metalice împotriva poziției de stat pe spate , în Los Angeles

Aceeași situație o întâlnim și în orașul York, din Anglia. Obișnuitele bănci publice au fost peste noapte dotate cu bare din fier, menite să facă imposibilă adoptarea poziției de culcare. Măsura a fost luată împotriva cerșetorilor, dar a stârnit furia publicului care a cerut îndepărtarea "accesoriilor".

www.yorkmix.com
Strada Rougier din York, Anglia

Nici vienezii nu sunt mai ospitalieri cu oamenii străzii. Dovadă – băncile sub forma unor bucăți tari de piatră rece, cu un șezut decupat cu zgârcenie dintr-o bucată de lemn. Nu există spătar, iar poziția pe care o impune banca este una demnă de disciplina militară.

www.atlasobscura.com
Bănci NEprietenoase, în Viena

Unele instituții sau proprietari de complexe rezidențiale au adoptat și ei un stil de arhitectură ostil, care să alunge cerșetorii. Este vorba despre "decorarea" intrărilor cu piroane metalice. Oamenii străzii nu se mai pot așeza pe jos să se sprijine de un perete exterior. Același concept îl întâlnim în China, unde suprafețele de ciment de sub poduri au fost "cultivate" cu piroane sau modelate în forme piramidale cu vârfuri ascuțite.

www.alternet.org
În Londra nu se poate sta pe jos

www.chinasmack.com
Soluție chineză împotriva cerșetorilor obosiți

De cele mai multe ori, opinia publică s-a declarat revoltată de acest trend arhitectural, dar el continuă să-și facă apariția în diverse locuri ale lumii. Uneori sub titlul de design îndrăzneț.

Publicitate