Studenții UAUIM fac mobilă APOCALIPTICĂ

Studenții Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu obișnuiesc să transforme stagiile de practică în prilejuri de a crea mobilă din materiale reciclate. Imaginația nu cunoaște limite, pe când bugetul e restrâns. Rezultă piese de mobilă neobișnuite.
 

 +6
Studenții UAUIM creează frumosul din resturi lemnoase - Adelaparvu.com
  |  

Obiectiv: mobilier indoor și outdoor din materiale reciclate. Criterii de design: modularitate, estetică, funcționalitate. Stil minimalist. Tehnică prietenoasă cu mediul. Iată ce a ieșit!

Canapea invizibilă la UAUIM
O canapea mai simplă de atât nu se poate! Foarte bine poate juca și rolul unei băncuțe outdoor. Tapițeria e aproape invizibilă, din cale afară de ieftină - din folie de împachetat industrială. Cadrul metalic de culoare neagră ajută la integrarea acestei banchete în orice stil de design interior, provocarea ridicând-o designul extrem de simplu, din bare metalice cu îmbinările circulare. Deci, până și în industria mobilei din România se adeverește ideea că plastic is fantastic! Cel puțin, fantastic de ieftin.

 +6 www.magmob.ro O băncuță invizibilă - din plastic transparent, extrem de ieftin și ușor de întreținut indoor și outdoor


Set de cafea... sau ulei?
Ne place tot mai mult cuvântul ăsta - upcycling. Studenții noștri la UAUIM au conceput un set de fotoliu și măsuță de cafea din resturi industriale: un butoi metalic în care s-a transportat uleiul și o roată de cauciuc, de pe vremea unui tir străvechi. Una dintre laturile butoiului a fost decupată circular și astfel a luat naștere spătarul! Apoi, s-a aplicat o placă lemnoasă și iată șezutul! Pentru ca măsuța de cafea să fie din același set, cauciucul transformat în blat a fost aplicat unei suprafețe desprinse din același butoi industrial. Tehnica de finisaj: fără finisaj! Autori: Carabasel Andra Diana și Dobre Dragoș Mihai.

 +6 www.magmob.ro Un vechi butoi de ulei a căpătat o a doua șansă la viață. Se cheamă UPCYCLING

 +6 www.magmob.ro Fotoliu și măsuță de cafea - set Upcycling


Scaun de tortură cu taburet din... lână!
Un set cel puțin bizar. Un scaun de tortură, completat cu un taburet simpatic și confortabil - prima piesă e din resturi lemnoase, iar a doua este din resturi găsite în dulapul bunicii, adică niște lână nefolosită. Scaunul în sine are un design ce intimidează, dar victimele torturii sunt doar bucățile de lemn! Taburetul îmbină lâna cu duritatea metalică a cadrului de susținere, și mai degrabă l-am vedea ca instrument terapeutic decât ca piesă de mobilier. Îți tot vine să-ți treci mâna printre smocurile de lână. Creatoarea sa, Simona Tugearu de la UAUIM, l-a denumit Fluffy Chair.

 +6 www.magmob.ro Un scaun care exprimă durere. Dar e scaun!

 +6 www.magmob.ro Între tortură și confort - scaun cu impact vizual dramatic și taburet ce amintește de bucuriile copilăriei


Design Acustic: decorațiune și soluție contra zgomotului

Noutate pe piața din România: panouri acustice menite a clarifica sunetul, a-l curăța de acele zgomote pe care le percepem sub forma unui zumzet obositor, în cele mai multe dintre spațiile publice.

  |  

Cei de la Design Acustic propun românilor această soluție inedită pentru spații de la cele mai mici până la cele mai mari - birouri deschise, spații comerciale, biblioteci publice, studiouri de înregistrare, restaurante și chiar dormitoare pentru grădinițe.

Mod de funcționare: panourile se prind pe pereți în punctele reflexive și opresc zgomotul de fundal, îmbunătățind calitatea sunetelor dintr-o încăpere. Cu cât încăperea este mai mare, cu atât e nevoie de mai multe panouri. Partea bună este că sunt disponibile într-o gamă variată de forme și culoare ce le fac ușor de transformat în adevărate decorațiuni murale.

Am cunoscut echipa Design Acustic la târgul Mobila Expoo din acest an şi am probat noi înşine calitatea panourilor contra zgomotului. Standul Design Acustic a fost cel mai relaxant, sub aspectul propagării zgomotului general.


Kueng&Caputo: mobilă pentru era spațială

Designerii Sarah Kueng și Lovis Caputo au lansat, în cadrul evenimentului Salon94 din New York, o colecție fascinantă de bănci și scaune inspirate de elemente ale spațiului cosmic. Sunt din piele și email.

 +5
Mobilă din spațiul cosmic - Itsnicethat.com
  |  

Cei doi designeri locuiesc în Elveția și creează piese de mobilier absolut ieșite din comun, folosind materiale de lucru tradiționale, cărora le dau însă întrebuințări neașteptate. Colecția de mobilă din spațiul cosmic face parte din seria de piese de mobilier Never Too Much și cuprinde bănci și scaune cu un design științifico-fantastic.

 +5 www.itsnicethat.com Scaune cu rol de taburet, imprimeu cosmic și design de bombonică

Băncile și scaunele Kueng&Caputo sunt din piele vopsită manual și din email foarte rezistent la uzură. Greu de spus însă unde se termină pielea și unde începe emailului - designul și imprimeurile sunt atât de reale încât camuflează perfect materialele de lucru.

 +5 www.itsnicethat.com Bănci și scaune cu imprimeu cosmic, potrivite unei încăperi din piatră și lemn

Seria Never Too Much cuprinde bănci și scaune a căror inspirație cosmică este redată sub forma picturii: forme cilindrice, picățele cu aspect stelar, combinații de culori ca o explozie solară. Procesul de imprimare a desenelor pe piesele de mobilă este inedit: pielea a fost vopsită organic prin aplicarea la întâmplare a unor pete de proveniență vegetală, în vreme ce emailul s-a vopsit strat cu strat, acordându-i-se o atenție sporită.

 +5 www.itsnicethat.com Banca din imagine este rezistentă: perna e din piele, iar baza e din email dur

Colecția de mobilă spațială a designerilor Kueng și Caputo face parte dintr-un stil futurist, este foarte veselă prin prisma culorilor, și rezistentă în timp. A fost prezentată în cadrul colecțiilor pentru mobilier indoor, dar dă foarte bine și outdoor, pe o terasă acoperită.

 +5 www.itsnicethat.com Un taburet bun de luat cu noi în spațiu. Se va integra perfect decorului


Arhitectură ostilă - mobilă împotriva omului

Un concept nou s-a dezvoltat în lumea occidentală: arhitectura ostilă. Se adresează spațiilor publice pentru a îndepărta prezența persoanelor nedorite. Printre "accesorii": cotiere metalice, model de piramidă în relief, piroane.

 +9
Arhitectură ostilă - spații publice dușmănoase. Archdaily.com
  |  

De la gardurile cu sârmă împotriva populațiilor minoritate, folosite în urmă cu sute de ani, s-a ajuns azi la arhitectură ostilă în spațiile publice. De data inamicul este omul străzii. În mari orașe ale lumii, apar ici colo piese de mobilier dușmănoase (nu prietenoase) cu oamenii. Unele dintre ele au fost concepute cu un design ce păcălește ochiul la o primă vedere. La o a doua privire îți dai seama că sunt imposibil de folosit.

În Elveția, stațiile de metrou descurajează prezența oamenilor străzii pe timpul nopții, cu ajutorul unor bănci incomode, cu șezut rotunjit și fără spătar, pe care poți sta cel mult câteva minute fără să simți o stare de puternic disconfort.

 +9 www.alternet.org Stație de metrou din Lausanne

În Londra, băncile stradale sunt din ciment, reci, cu spătar în unghi drept pentru o poziție cât mai puțin confortabilă. Iar șezutul este împărțit în mai multe locuri cu ajutorul unor despărțitoare dure, ascuțite, ce fac imposibilă poziția de întins pe spate.

 +9 www.theguardian.com Ia un loc, la Londra! Dar numai unul!

În Los Angeles, alt gen de băncuțe publice descurajează pe cei dornici de odihnă prelungită. Sunt metalice de data asta, iar șezutul este înjumătățit de câteo bară dușmănoasă, răsărită inestetic.

 +9 www.defamer.gawker.com Bănci metalice împotriva poziției de stat pe spate , în Los Angeles

Aceeași situație o întâlnim și în orașul York, din Anglia. Obișnuitele bănci publice au fost peste noapte dotate cu bare din fier, menite să facă imposibilă adoptarea poziției de culcare. Măsura a fost luată împotriva cerșetorilor, dar a stârnit furia publicului care a cerut îndepărtarea "accesoriilor".

 +9 www.yorkmix.com Strada Rougier din York, Anglia

Nici vienezii nu sunt mai ospitalieri cu oamenii străzii. Dovadă - băncile sub forma unor bucăți tari de piatră rece, cu un șezut decupat cu zgârcenie dintr-o bucată de lemn. Nu există spătar, iar poziția pe care o impune banca este una demnă de disciplina militară.

 +9 www.atlasobscura.com Bănci NEprietenoase, în Viena

Unele instituții sau proprietari de complexe rezidențiale au adoptat și ei un stil de arhitectură ostil, care să alunge cerșetorii. Este vorba despre "decorarea" intrărilor cu piroane metalice. Oamenii străzii nu se mai pot așeza pe jos să se sprijine de un perete exterior. Același concept îl întâlnim în China, unde suprafețele de ciment de sub poduri au fost "cultivate" cu piroane sau modelate în forme piramidale cu vârfuri ascuțite.

 +9 www.alternet.org În Londra nu se poate sta pe jos

 +9 www.chinasmack.com Soluție chineză împotriva cerșetorilor obosiți

De cele mai multe ori, opinia publică s-a declarat revoltată de acest trend arhitectural, dar el continuă să-și facă apariția în diverse locuri ale lumii. Uneori sub titlul de design îndrăzneț.


Relaxare… de oțel! Cu magneți și piele

Sebastian Erazzuriz a creat un șezlong din materiale atât de neobișnuite pentru mobila de acasă încât dă senzația unui aparat de tortură: oțel inoxidabil, magneți și un strop de piele naturală.

 +3
În ciuda aspectului lucios, de pe șezlong e imposibil să aluneci - Meetsebastian.com
  |  

Marii designeri ai lumii își permit să dea imaginație frâu mult mai liber decât alții. Ca dovadă, unii dintre aceștia creează piese de mobilă atât de fascinante încât îți iau ochii, dar nu le-ai lua cu tine acasă.

Şezlongul din oțel creat de Sebastian Errazuriz are o formă inspirată de nevoia omului de a sta confortabil, ușor înclinat pe spate, cu picioarele în poziție de odihnă și cu capul sprijinit de pernă, pentru orele de lectură. Şi totuși, pare o sculptură bună de expus într-o galerie de artă.

 +3 www.meetsebastian.com Şezlong sau... scaun de tortură? Oricum, fascinant

Avantajele șezlongului din oțel inoxidabil: n-are moarte! Nu ridică probleme de întreținere căci se curăță (în cazul improbabil în care s-ar murdări) cu o cârpă umedă. Perna ce joacă rol de spătar confortabil este îmbrăcată în piele naturală și pentru a ușura folosirea ei, e prevăzută cu magneți ce o fixează pe șezlong la nivelul dorit în orice clipă. Nu trebuie mutată cu mâna, ci trasă printr-o mișcare firească a capului, în sus și în jos, după necesități.

Dezavantajele șezlongului lui Sebastian Errazuriz: greu de mutat în încăpere. Aproape imposibil de încadrat armonios într-un stil de amenajare pentru locuințe private. Şi totuși...

 +3 www.meetsebastian.com Ilustrație despre nivelul de confort al șezlongului din oțel