Așteptările românilor privind locuințele în 2022
Locuință de închiriat sau de vânzare? Două sau trei camere? Finisaje sau mobilier? Apartament în bloc nou sau bloc vechi? Bugete? Iată câteva întrebări de mare interes pentru reprezentanții pieței imobiliare din țara noastră. La acestea încearcă să răspundă un studiu de piața, dedicat tendințelor pentru anul ce vine.

O analiză amănunțită a platformelor imobiliare Storia.ro și OLX Imobiliare a scos la iveală preferințele sau așteptările românilor pentru anul 2022 în ce privește locuința. Viitori proprietari sau chiriași, cu bugete mai mari sau mai mici, oamenii știu bine ce vor, iar preferințele diferă mult în funcție de categoria de vârstă.
Proprietar sau chiriaș? Majoritatea celor care accesează cele două platforme imobiliare preferă în grad covârșitor să cumpere o locuință – 70%. Restul preferă să închirieze. Cele mai căutate sunt casele, la polul opus aflându-se apartamentele cu patru sau mai multe camere. Apartamentele cu două camere sunt preferate celor cu trei camere sau garsonierelor. În procent de 70%, respondenții studiului își doresc o locuință la cheie.
Buget? În ce privește achiziționarea casei, cei mai mulți dispun de bugete între 60.000 și 100.000 euro. În ce-i privește pe chiriași, majoritatea nu doresc să depășească suma de 350 de euro lunar. Tot de buget depinde și modul în care oamenii și-ar realiza finisajele și amenajarea: mai mult de jumătate dintre respondenți s-ar descurca în regim propriu (prin cunoștințe), un sfert dintre ei ar apela la o echipă de meșteri particulari și celălalt sfert ar solicita serviciile unei firme de construcții. Amenajările urmăresc în general o mai bună împărțire/utilizare a spațiului disponibil, apoi nevoia de confort și pe planul trei nevoia de personalizare.
Vechimea imobilului – preferințe. Și în această privință, opțiunile variază în funcție de buget și de modul de folosire a locuinței – închiriată sau cumpărată. Peste jumătate dintre potențialii cumpărători nu fac un criteriu de cumpărare din vechimea imobilului, iar acest lucru rămâne valabil și în cazul chiriașilor. Dar, pe categorii de vârstă, situația stă un pic altfel: din categoria celor cu vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, 1 din 3 români dorește să locuiască într-un bloc nou, pe când din categoria de vârstă 36-55 de ani, abia 1 din 5 români manifestă această cerință. Cei deciși să investească în achiziționarea unei locuințe cu preț de peste 100.000 de euro urmăresc o locuință în imobil nou într-un procent de 34%, dar mai mult de jumătate spun că nu iau în calcul acest criteriu.
Ofertele de pe piața imobiliară: satisfăcătoare sau nu? În marea lor majoritate, ofertele de închiriere nu par să corespundă așteptărilor. Doar 41% dintre potențialii chiriași găsesc ofertele satisfăcătoare. Lucrurile stau mai bine printre potențialii cumpărători: 45% s-au declarat nemulțumiți de oferte.
Îmbunătățirile locuinței și finisaje. Aici, părerile sunt destul de asemănătoare în rândurile chiriașilor și ale potențialilor cumpărători. Cei mai mulți dintre români ar plăti în plus pentru îmbunătățiri precum centrală proprie, obiecte sanitare moderne, instalație electrică, bucătărie utilată. Majoritatea doresc casa complet finisată; pentru locuințele la roșu există interes foarte scăzut. În ce privește gradul de mobilare, acesta diferă în funcție de respondent: chiriașii doresc în majoritate case mobilate, pe când cumpărătorii le doresc nemobilate.
Stil de amenajare? Cei mai mulți dintre respondenți preferă stilul clasic, iar într-o măsură mai mică stilurile contemporan și cel minimalist. La polul opus, stilul contemporan se găsește în topul preferințelor printre cei cu bugete de peste 100.000 care manifestă un interes destul de scăzut pentru stilul clasic.
„Așa cum reiese din datele prezentate de Storia.ro și OLX Imobiliare, interesul românilor de a avea o proprietate a lor rămâne în continuare unul crescut la nivel național, în ciuda actualului context pandemic.”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate. Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în perioada 22 noiembrie – 05 decembrie 2021, iar răspunsurile au fost colectate de la 2.529 respondenți, la nivel național.