Cum să-ți transformi sufrageria în living

Nu degeaba spuneam cu ani în urmă sufragerie și astăzi spunem living. Nu e vorba de folosirea unui termen care să sune doar mai modern, ci e mai mult decât vorbă – e o atmosferă! Și o groază de reguli de amenajare interioară! Și o adaptare a mobilei la noile moduri în care ne petrecem astăzi timpul acasă.

 +3
  |  

Vechea noastră sufragerie era acea încăpere în care îți primeai invitații, expuneai vesela primită de la nași și pe care, cum se lăsa întunericul serii, o transformai în dormitor pentru copii, trăgând canapeaua cu funcție de pat. Ei bine, astăzi conceptul de sufragerie a dispărut. Livingul care i-a luat locul e cu totul și cu totul alt spațiu! În primul rând e un spațiu digitalizat. Micul televizor alb-negru pe care-l țineai mai mult închis decât deschis astăzi are cu totul alte proporții și accesorii. Canapeaua nu mai un surogat pentru al doilea pat al familiei. Biblioteca nu mai e un corp masiv în care să-ți ascunzi hainele. Iar accesoriile pentru perete nu se mai limitează la simple picturi, ci iau adesea forma unor piese de mic mobilier cu funcții foarte practice.

 +3 www.pinterest.com
Livingul de azi nu are nicio legătură cu sufrageria de ieri, sau nu ar trebui să aibă, ca să-l putem numi cu adevărat living. În primul rând, e un spațiu care să inspire relaxare, confort, socializare și multă distracție în fața televizorului. Trebuie să fie un spațiu personalizat, marcat de culoare și originalitate. Trebuie să fie un loc în care să-ți dorești să ajungi cât mai repede, un loc în care să-ți încarci bateriile, un loc care să te reprezinte.

 +3 www.modela.roPetreci mai mult timp în fața televizorului decât citind cărți? Atunci renunță la tradiționala bibliotecă masivă și fă loc unui televizor cu diagonală cât mai mare. Primești adesea prietenii acasă? Atunci mută masa în bucătărie și mai cumpără o canapea pentru a dubla spațiul de socializare. Ai mai multe obiecte decorative decât spațiu pe pereți? Atunci pune o poliță pe perete și sprijină pe ea toate accesoriile preferate!
Livingul de azi este despre cum să te simți cât mai în pielea ta acasă. Îl poți amenaja în funcție de activitățile tale preferate.


Institutul Pantone a ales culoarea anului 2018

An de an designerii din întreaga lume așteaptă anunțul pe care prestigiosul Institut Pantone îl face cu referire la culoarea ce va da tonul în întreaga industrie creativă a lumii. Și în domeniul amenajărilor interioare, deciziile Pantone influențează ceea ce se poartă.

 +4
Ultraviolet este culoarea anului 2018. Află cum o poți integra amenajărilor interioare! Pantone.com
  |  

Pentru anul 2018, Institutul Pantone a ales culoarea ultraviolet, o nuanță ce are la bază purpuriul, și este inspirată de infinitatea spațiului cosmic. Foarte multe gânduri, intenții, mesaje leagă echipa Pantone de alegerea acestei culori. Ea răspunde nevoii omului contemporan de a-și depăși limitele într-o lume ce pare tot mai limitată, luând în calcul toate tulburările sociale, economice și chiar politice ale vremurilor în care trăim.

 +4 www.pantone.com Mister, inovație, depășirea limitelor
„Enigmatică și neconvențională, culoarea ultraviolet a reprezentat de-a lungul ultimilor 50 de ani o revoluționare a culturii, o sclipire de geniu, de contracurent artistic”, explică reprezentanții Institutului Pantone. Sunt dați de exemplu artiști precum David Bowie, Prince sau Jimi Hendrix care au introdus ultravioletul în muzica pop a vremii.

 +4 www.laurenslinens.com Ultraviolet în amenajarea dormitorului: accesorii textile de impact
În ce privește amenajările interioare, ultravioletul are menirea de a oferi spațiilor un plus de vitalitate, eleganță și mister. Este o culoare ce invită pe designeri și producătorii de mobilă la inventivitate, inovare și reinterpretare a conceptelor de până acum. Ultravioletul va putea fi folosit sub forma culorii pentru un perete de accent, sub forma obiectelor decorative, ca accent pentru accesoriile textile ale casei sau chiar ca nuanță pentru mobila tapițată.

 +4 www.homedit.com Ultraviolet într-o amenajare de living: mobilier tapițat, efect sofisticat
 


Bizar: mobilier AUTO

Un trend cu adevărat original: piese de mobilier pentru toate încăperile casei, realizate din bucăți reciclate de mașini – aceasta este o soluție pentru cei care nu se pot despărți de mașinile lor atunci când acestea trebuie date la remat.

 +4
Industria mobilierul salută industria auto/ Smithersofstamford.com
  |  

Este un trend în special pentru casele burlacilor, căci asigură o nouă viață, măcar și parțial, unor automobile vechi. Astfel de piese de mobilă create prin reciclarea mașinilor sunt realizate de mai mulți designeri din Occident, pasionați de domeniul auto și interesați în salvarea resurselor planetei.

 +4 www.smithersofstamford.com O canapea cu... faruri funcționale
Canapeaua auto de la Smithers of Stamford costă în jur de 3000 de euro și reprezintă o a doua viață pentru bordul unei mașini de epocă. S-au păstrat roțile, caroseria, bara și farurile (funcționale), în rest fiind vorba de două sau trei locuri de canapea din piele. Această piesă este din stilul vintage, dar potrivită caselor nonconformiste.

 +4 www.smithersofstamford.com Birou în stil industrial - biroul auto
Biroul Jeep este improvizat genial din botul original, robust, al unui Jeep clasic, inspirat de serialul american M*A*S*H. Vopseaua veche s-a păstrat în condiții decente, tocmai pentru ca patina timpului să fie încurajată să își spună povestea. Piesa include două sertare din lemn de tec și două faruri 100% funcționale.   

 +4 www.smithersofstamford.com Pentru dormitoare masculine - bibliotecuță auto
Biblioteca tractor este o piesă pentru dormitor, concepută manual din materiale reciclate – bucățile unui vechi tractor agricol. Materiale – lemn de tec și oțel reciclate. Polițele sunt urcate pe bordul acestui tractor al cărui rol este să dea dormitorului un aer retro, masculin. În plus, botul tractorului dispune de două ușițe care, date în lateral, dezvăluie un surplus de spații de depozitare.


Pe care dintre aceste piese le-ați lua acasă?


Doshi Levien – mobilier inspirat din cultură

Se zice că succesul se compune din 10% talent și 90% muncă. În designul de produs, procentele stau un pic altfel pentru că mai există un element esențial de luat în seamă – cultura generală. Un studio din Marea Britanie o dovedește.

 +4
Secretul unui studio de design, la îndemâna tuturor / Doshilevien.com
  |  

Doshi Levien este numele unui studio de design înființat de o indiancă și un scoțian - Nipa Doshi, născută în Bombay, în urmă cu 46 de ani, și Jonathan Levien, născut cu 45 de ani în urmă, în Scoția. Doshi Levien se bucură de ani de zile de mare succes internațional. Secretul acestui studio ține de felul în care combină cele două culturi din care se trag designerii. Creațiile rezultate sunt un mix de stil exotic, specific indian prin nebunie cromatică, și stil industrial, cu accent pe precizia desăvârșită a detaliilor.


Colecția Open Home a fost lansată în 2017 pentru a revoluționa stilul modern de amenajare a locuinței. Sursă de inspirație: nevoia de lumină. Stil: scandinav modernist. Design: forme sculpturale, fermecătoare din orice unghi vizual.


Scaunul Nami are forma unei cochilii ce te protejează pe timpul relaxării. Spătarul înalt și curb pare totuși că plutește, grației structurii de lemn a celor patru picioare.

 +4 www.doshilevien.com Colecția Open Home - scaun Nami
Canapeaua Pondok reia tema formei geometrice rotunde, cu spătar înalt și lat pentru o senzație de confort și intimitate. Baza metalică formată din cele patru picioare subțiri și scurte atenuează masivitatea canapelei.

 +4 www.doshilevien.com Colecția Open Home - canapea Pondok
Scaunul Mudra duce și mai departe forma curbă, atât la nivelul spătarului, cât și al șezutului care par inversate. Spătarul este mai lat decât șezutul, ceea ce exprimă libertatea designului. Armonia este redată cu ajutorul mânerelor din lemn, ce egalează în plan anterior dimensiunea spătarului.

 +4 www.doshilevien.com Colecția Open Home - scaun Mudra
 


Stilul rustic: culori și materiale

Foarte mulți români îmbrățișează stilul rustic de amenajare a casei, mai ales a caselor de vacanță. Însă de la ceea ce ne place și până la ceea ce ne iese este o poveste complicată. Codruța Iana, specialist în amenajări interioare, a realizat pentru revista Magmob un mic îndreptar despre stilul rustic – culori și materiale.

 +2
 MagMob
  |  

Din punct de vedere al culorilor și decorațiilor, stilul rustic are câteva direcții bine definite, diferite și totuși în aceeași temă. Acestea sunt vintage, etno și shabby chic. Numitorul comun este reprezentat de materialele care se impun a fi folosite în toate aceste trei cazuri, pentru a rezulta un stil rustic corect. Aceste materiale sunt: lemnul, pielea, piatra, cărămida, blana, țesătura naturală, ce o imită pe cea de război sau manuală - toate aceste materiale creează un decor care amintește de copilăria la bunici, de natură și de tradiție.


Mobilierul în stilul rustic de amenajare trebuie să fie pe aceeași lungime de undă – din materiale cât mai naturale (în special lemnul masiv), cu design tradițional, eventual pictat sau sculptat manual.

 +2 www.designinvogue.com
Culorile: trebuie respectată regula celor trei culori – culoare de fond 60%, culoare cu personalitate 30% și culoarea accent 10%. Prin urmare:
•    fondul (pardoseala și pereții) va fi în culori albe sau naturale: pământ, cărămidă, piatră, lemn;
•    culorile cu personalitate sunt verdele-kaki, galben-pai, dar aici se diferențiază cele trei curente amintite de rustic. Shabby chic aduce alburile colorate în prim plan și detaliul vechi, patinat. Culorile cu personalitate sunt pastelurile rafinate: rozuri, turcoazuri;
•    accentele sunt de materiale și texturi: dantelă, lucrătură manuală etc. Spre deosebire de acesta, stilul etno impune fondul alb al peretelui tradițional pe care opune accente de culoare primară puternică: albastru, roșu, galben.