
De ceva vreme suntem tot mai interesaţi de tema amenajărilor interioare. Nu dorim neapărat să implicăm în mod direct un specialist în domeniu – adică să facă el treaba, ci mai mult ne interesează sfaturile unui specialist despre cum am putea noi înşine realiza o amenajare reuşită. Cu acest gând, am provocat la discuţie pe unul dintre cei mai ludici designeri de interior pentru a afla cum stau lucrurile cu amenajările de locuinţe şi de unde ar trebui să începem. Mihnea Ghilduş ne sfătuieşte să fim la curent cu trendurile din showroom-uri, dar, pentru că acestea sunt trecătoare, e de preferat mai degrabă să ne bazăm pe gusturile şi stilul nostru şi să alegem mobilier şi modele de sine stătătoare.
"Mai importantă decât un stil trecător este cultura şi ceea ce învăţăm de la acel stil. Din acest motiv, singurul trend pe care îl pot recomanda este atenţia cu 10 linguri de sinceritate!"
Decorarea şi amenajarea unui interior în viziunea lui Mihnea este ca şi cum ai pune la punct un proiect culinar: "Ce vreau să spun prin asta este că dacă tot creăm o reţetă, atunci mai bine vorbim despre cantităţile necesare unui fel reuşit. Se iau cel puţin doi ani de documentare în domeniul amenajărilor interioare – de preferat sunt minimum cinci ani de facultate, dacă aveţi de unde. Dacă nu, se poate face şi autoeducare prin internet, dar cu multă perseverenţă. După ce s-au consumat toate resursele de reviste, bloguri şi site-uri de specialitate, se pune mâna pe o carte de istoria artei sau a arhitecturii şi se încearcă denumirea lucrurilor pe care tocmai le-ai văzut, după curent: Art Nouveau, Art Deco, Neo-românesc, Modernist, Postmodernist sau chiar şi Baroc şi de ce nu şi puţin Neoplasticism sau Bauhaus. După ce sufletul îşi alege stilul cu care rezonează cel mai bine, se continuă cercetarea stilurilor actuale.
Se remarcă faptul că multe lucruri nu sunt chiar aşa noi, fiind de fapt nişte „reîncălziri ale ciorbei” din anii 1920, când Bauhaus-ul era felul principal al gurmanzilor vremii. Înainte de a începe să gătim, trebuie să ne decidem ce vrem să mâncăm şi spunem cu voce tare: „Vreau să îmi gătesc casa în straie Art Nouveau”. Ei bine, când spunem asta, trebuie să luăm în calcul şi structura casei, fiindcă anumite apartamente sunt construite să fie mobilate într-un anumit fel. Spre exemplu, nu vom putea găti niciodată o ciorbă dulce (fiindcă ciorba e acră), la fel cum un apartament înalt de 2,5 m, construit într-un bloc în regimul comunist nu va putea niciodată să fie remodelat după modelul opulent al perioadei Renascentiste cu candelabre lungi de 3m… nu de alta, dar vor atârna la vecinul de jos. Şi aici intervine doza de 10 linguri de sinceritate. Oricât de atrăgător ar părea să pui ciocolată topită într-o ciorbă de perişoare, mai bine asezoneaz-o doar cu borş şi lasă experimentele în seama experţilor, adică a designerilor şi arhitecţilor. Ah, şi dacă faci ciorbă de vită, să foloseşti carne de vită, nu de pui, adică dacă vrei lemn pe jos, pune parchet sau duşumea, nu o gresie care imită lemnul."
Această lecție a sincerităţii a fost predată cu vârf şi îndesat la Salonul de Mobilă de la Milano, acolo unde designul românesc a fost reprezentat cu onoare de magazinul Dizainăr. Şi cum cei de la Dizainăr erau în mijlocul evenimentelor la stand cu magazinul, au putut vedea "cu ce se mănâncă designul internaţional în 2015" şi au descoperit (deși ştiau deja) că lemnul e folosit în starea lui naturală, la fel şi metalul, ceramica sau sticla. Toate arătau şi funcţionau minunat. După decenii de PAL melaminat, oamenii încep să simtă din nou nevoia de materiale adevărate, iar prelucrarea lor în stil modern este o adevărată artă!