logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

APARTAMENT50+ Expoziție-manifest pentru locuire

Pe 4 martie 2022, de la ora 16.00, la Ordinul Arhitecților din România, filiala București (Str. Sfântul Constantin, nr. 32, București) are loc un eveniment-expoziție: vernisajul proiectului APARTAMENT50+. În cadrul evenimentului țevi colmatate și robinete ruginite devin exponate cu un puternic mesaj.

Better___Revista_Atelierul_Afis-6538
O inițiativă a Ordinului Arhitecților din România.
Publicitate
Andreea Chiru  |  04 Martie 2022

Acest eveniment este și primul dintr-un tur național și itinerant al expoziției.  Ca orice eveniment-manifest, principalele exponate sunt fragmente de țevi preluate din apartamente vechi, țevi care spun astfel o poveste a unei perioade de #locuire.

Este un proiect-manifest al locuirii în bune condiții atunci când achiziționăm sau moștenim case în blocuri vechi, de peste 50 de ani. Țevile colmatate și aranjate pe stative prezintă o realitate, nu mai sunt obiecte tehnice, ci posibile opere de artă contemporană cu mesaj actual și deosebit de important pentru viitoarea locuire. Expoziția este un pretext de a aduce în fața publicului larg subiectul blocurilor din perioada comunistă, blocuri care încep să-și depășească durata de viața de 50 de ani și asupra cărora trebuie să ne îndreptăm atenția. Locuirea de bună calitate presupune o bună conviețuire cu vecinii, dar mai ales o eficientă înțelegere a aspectelor ce țin de calitatea și de siguranța clădirii, a aspectelor de proprietate comună, dar si a triadei necesare financiar-legal-tehnic.

Peste 60% dintre persoanele care locuiesc la bloc au trecut printr-o inundație de la vecini, au rezolvat problema în sine, însă fără a vedea imaginea de ansamblu. Țevile vechi cedează la un moment dat, însă putem acționa din timp, mai ales în momentul în care achiziționăm un astfel de apartament. Cum? Acordând prioritate reparaților de țevi vechi, înainte de a trece la amenajarea estetică a locuinței.

Arh. Florin Enache, inițiatorul proiectului, declară: „APARTAMENT 50+ este transpunerea unei stări de fapt mai puțin vizibile în apartamentele vechi într-o expoziție de artă insolită, un manifest care să ne ajute să vedem mai bine realitatea din mediul construit atunci când vine vorba de LOCUIRE. Este și un pretext să aducem în atenția publicului, cât și a autorităților competente, problematica – deloc simplă – a fondului construit «moștenit» care trece pragul de 50 de ani.  Ideea, pe cât de simplă, poate avea un impact major dacă reușim să ajungem, prin conștientizare, cât mai aproape de publicul larg si astfel.”  

Sediul filialei Ordinului Arhitecților din România este locul potrivit pentru această expoziție despre locuire de bună calitate.  Expoziția APARTAMENT 50+ este un manifest #better pentru conștientizarea importanței unor instalații noi în locuințele vechi înainte de a începe o amenajare interioară.  

Publicitate