Casa EFdeN Signature: cel mai sustenabil proiect din Europa!
Încheiem anul 2021 cu o veste bună pentru industria construcțiilor din țara noastră: prototipul Casa EFdeN Signature a fost certificat LEED, obținând un punctaj impresionant, care îl așază pe locul întâi din Europa. Performanța este una notabilă, în contextul în care viitorul construcțiilor nu poate fi decât unul sustenabil.

Casa EFdeN Signature reprezintă un proiect EFdeN de succes, un succes afirmat la scară internațională. Prototipul de construcție sustenabilă a primit certificarea LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design) cu un punctaj de 105 puncte din maximum de 110 posibile. La nivel european, această certificare atestă faptul că prototipul românesc a împlinit toate criteriile de sustenabilitate, dovedindu-se în aceeași măsură eficient energetic și prietenos cu mediul înconjurător.
Casa Signature: criterii de sustenabilitate
EFdeN Signature este un prototip de casă solară, menit să se adapteze perfect condițiilor din Orientul Mijlociu – temperaturi extreme, nivel înalt de umiditate, furtuni de nisip. Construcția este una de tip casă de lemn, îmbrăcată în folii de vată bazaltică atât la interior, cât și la exterior. Elementele de lemn sunt de trei feluri, pentru a duce la o izolare ideală: ergio wall (pereții exteriori), lemn lamelat încleiat (grinzile de susținere), respectiv timber frame (pereții interiori).
„Inspirat din arhitectura locală, prototipul de casă adaptează două concepte importante: Mashrabiya, prin stratul exterior, un shell cu perforații ce creează un spațiu exterior umbrit, lucru foarte important pentru o zona climatică în care oamenii nu petrec timp în exterior din cauza temperaturilor mult prea ridicate, și Turnurile de Vânt, care sunt reprezentate prin două volume înălțate deasupra bucătăriei și a zonei de dormit, în care se află două geamuri motorizate prin care se asigură ventilația naturală. Casa își produce singură energia folosind un ansamblu de 32 panouri fotovoltaice și un sistem de stocare de 13kWh. Anual, s-a constatat un bilanț energetic pozitiv de 1MWh.”, se arată în comunicatul de presă EFdeN.
Despre EFdeN
Din 2013, EFdeN reprezintă un ONG preocupat de îndeplinirea criteriului de sustenabilitate în ce privește industria construcțiilor din România. În echipă intră 60 de tineri cercetători și studenți, cu o misiune ambițioasă: crearea primului prototip de oraș sustenabil de la noi din țară.
Anul acesta echipa EFdeN a reușit pe lângă performanța obținerii certificării LEED următoarele:
• Eurosolar – premiul la categoria ‘Education and vocational training’ pentru promovarea dezvoltării sustenabile prin educarea publicului și îmbunătățirea eficienței energiei în orașele din România.
• Climate Launchpad – cu proiectul EFdeN Terry, un concept pentru folosirea bateriilor second life de mașini electrice, cu care echipa a reușit să ajungă în finala regională;
• Cities of tomorrow – premiul la categoria Civil Society;
• Bienala de Arhitectură – premiul la categoria Arhitectura verde, sustenabilă