Descoperă identitatea județului tău!

În cadrul unui proiect absolut inedit pentru România, fiecare dintre cele 42 de județe ale României beneficiază de un steag menit să-i exprime identitatea. Este vorba despre un proiect de design organizat de Asociația Local Design Circle.

 +5
42 de steaguri pentru 42 de județe - în cadrul RDW 2020
  |  

Pregătirile acestui proiect au început încă din luna iulie a anului în curs sub denumirea RO42 – forme locale, urmând ca forma finală să fie expusă odată cu celebrul eveniment Romanian Design Week. Pe scurt este vorba despre o provocare lansată designerilor din întreaga țară: să surprindă în designul imprimat pe un steag întreaga identitate a județului de baștină.

„A fost nevoie de realizarea unui index cu poziționarea pe hartă a designerilor sau artiștilor locali și verificarea disponibilității acestora pentru participarea în proiect. Unde nu a fost posibilă asocierea unui județ cu un participant care să fie chiar din acel județ, au fost contactați cei care s-au născut, dar au plecat din județul natal, care s-au mutat ulterior în județul respectiv sau care au o conexiune cu acel județ, precum casa bunicilor”, se arată în comunicatul de presă al Asociației Local Design Circle.
Steagurile realizate pentru cele 42 de județe ale României au făcut obiectul unei expoziții realizate pe gardul Muzeului de Național de Artă al României din Calea Victoriei, expoziție pe care bucureștenii o pot vedea în perioada 12-26 septembrie. +5 Local Design Circle

Evenimentul organizat de Local Design Circle se află la cea de-a doua ediție. „În cadrul primului eveniment Local Design Circle, în 2019, am luat pulsul comunității de design din București printr-o serie de întrebări la care am colectat un total de aproape 3000 de răspunsuri. Anul acesta ne-am dorit să creăm un cadru comun pentru comunitatea din întreaga țară”, a declarat  Andrei Grosu, membru fondator al Local Design Circle.

Ediția 2020 a propus participanților să construiască imagini de identitate locală pe baza formelor geometrice primare: cerc, pătrat, triunghi, dar cu posibilitatea de a crea și alte forme prin intersecții, suprapuneri sau redimensionări. Aceștia au realizat lucrările prin reinterpretări ale steagurilor existente sau creații originale.

„Cred ca este un proiect care merită dus mai departe, în această căutare a designerilor foarte buni de peste tot din România, în aceasta încercare de a-i aduce în jurul unei unice teme, o temă care are și darul de a crea emoție, conversație, poate și acțiune”, este de părere Andrei Borțun, organizator Romanian Design Week.

Printre participanți au fost designeri sau artiști cu experiență, dar și tineri studenți ai universităților de arte din țară. +5 Local Design Circle Identiate locală pentru Municipiul București  +5 Local Design Circle Identitatea locală a județului Mureș  +5 Local Design Circle Identitatea județului Tulcea


Scaunul fără cuie, lansat la RDW 2020!

Aflat la debut în cadrul Romanian Design Week, studioul de design Fabricate a prezentat specialiștilor și publicului larg în egală măsură două produse inedite, gândite, desenate și produse în țara noastră.

 +5
Scaunul fără cuie, lansat la RDW 2020! Fabricate.ro  
  |  

Este prima participare a studioului Fabricate la un eveniment dedicat industriei creativilor, astfel că dorința de a face impresie s-a reflectat în conceptul inovator al celor două produse lansate: un scaun fără cuie și un taburet confecționat din... resturi. Cele două piese de mobilier fac parte din colecția F, numindu-se chiar așa: scaunul F și taburetul F.

Prezentarea a fost de asemenea marcată de originalitate: „Cele două obiecte au fost expuse în hala industrială găzduită de fosta platformă Industria Bumbacului atât în format final, cât și versiuni intermediare, documentări ale drumului până la realizarea lor. Alături de schițe, video-uri de making-off sau altă documentație intermediară au fost expuse două prototipuri esențiale în drumul până la produsul final și o simulare a felului în care materialul a fost optim folosit. Materialul din care au fost realizate ambele obiecte este placajul de mesteacăn”, se arată în comunicatul de presă al studioului Fabricate.

Scaunul F este primul scaun marca Fabricate, o piesă modernă, care necesită montaj simplu și rapid acasă, fără nicio unealtă. Pentru montaj nu e nevoie decât de cinci minute – scaunului F e conceput pe bază de îmbinări și prelucrări CNC, fără cuie, fără adezivi de lipire. +5 www.fabricate.ro

Taburatul F este o piesă de mobilă multifuncțională ce poate fi folosită inclusiv ca măsuță de cafea, suport reviste sau chiar mic spațiu de depozitare. Dincolo de designul atipic, marcat de forme întrerupte cu aspect de rastel, taburetul F uimește și prin materialele din care a fost confecționat: resturi de materiale de la tăierea plăcii scaunului F. Așadar scaunul F și taburetul F reprezintă un adevărat set de piese de mobilier, la propriu nu doar la figurat. +5 www.fabricate.ro

Ambele obiecte presupun folosirea de noi tehnici și procese de producție, unice și sustenabile.

“Credem în design sustenabil și vrem să aducem pe lume produse inovatoare gândite, desenate, prototipate și produse în România. Folosim experiența echipei și cele mai moderne utilaje pentru a economisi energie, material și a aduce pe piața internă și internațională produse  care respectă mediul înconjurător și onorează resursele naturale”, declară Marius Neagoie, architect, fondator Fabricate. +5 www.fabricate.ro

Despre Fabricate
Fabricate este un studio de design, prototipare și producție din București, înființat în 2018 în cadrul programului Start-up Nation. Modul de lucru combină avantajele tehnice ale proiectării computerizate 3D și proceselor CNC cu un proces de execuție desăvârșită. Atelierul Fabricate se află pe fosta platformă industrială de pe Splaiul Unirii 160. +5 www.fabricate.ro


Cel mai nou magazin Spectral Mobilă s-a deschis în Slatina

Spectralcom SRL a inaugurat pe 15 septembrie, în Slatina, al doilea magazin Spectral Mobilă în sistem de franciză din 2020. Este cel de-al unsprezecelea magazin al său, de data aceasta în Slatina – o performanță care a necesitat o investiție serioasă.

 +6
Astăzi, 15 septembrie, a fost inaugurat al 11-lea showroom Spectral
  |  

Spectral Mobilă Slatina reprezintă al doilea magazin deschis în sistem franciză de Spectralcom SRL pe anul 2020.  În Slatina, noul showroom Spectral Mobila poate fi vizitat pe strada Cireașov nr. 71, pe o suprafață de 330 metri pătrați. Noul magazin a necesitat o investiție totală de 70.000 de euro.

“În acest an plin de provocări și necunoscute am reușit să menținem ritmul extinderii rețelei de magazine Spectral Mobilă, iar după deschiderea showroom-ului din Târgu Jiu la final de martie, astăzi, 15 septembrie, am inaugurat a doua franciză Spectral Mobilă din acest an în Slatina. În acest moment suntem în discuții cu mai mulți parteneri pentru noi deschideri de magazine Spectral Mobilă în mai multe orașe din țară, iar în funcție de momentul semnării contractelor sperăm să mai inaugurăm o franciză în acest an sau cel târziu la începutul anului viitor, urmând ca pe tot parcursul anului 2021 să deschidem alte trei sau patru magazine Spectral Mobilă.” a declarat Dan Dodiță, director de vânzări al Spectralcom SRL.

Produsele fabricate de Spectralcom SRL sunt comercializate printr-o rețea de șapte magazine proprii sub brandul Spectral Mobilă în Bârlad, București, Buzău, Călărași, Galați, Râmnicu Sărat și Tecuci; acestora li se adaugă alte patru magazine Spectral Mobilă în franciză în Calafat, Pitești, Slatina și Târgu Jiu și în alte peste 100 de magazine partenere din întreaga țară.

Spectralcom SRL deține și un magazin on-line - www.spectral.ro , dar și pe mai multe platforme de tip marketplace ( eMag.ro , cel.ro , domo.ro , okazii.ro , teamdeals.ro , esteto.ro , DealWise și altele). Începând din acest an, produsele marca Spectral Mobilă fabricate lângă Bârlad se comercializează și în Bulgaria, aceasta fiind prima țară în care compania face export. +6 www.spectral.ro +6 www.spectral.ro +6 www.spectral.ro +6 www.spectral.ro +6 www.spectral.ro


Lumea VOX – eveniment în cadrul RDW 2020

Pe 11 septembrie s-a desfășurat un eveniment dedicat creatorilor de amenajări interioare, eveniment ce a marcat începutul Romanian Design Week. E vorba despre o prezentare a brandului VOX by Scandinavian Design House.

 +7
Colecții de mobilă pentru toată casa/Vox.pl/ro
  |  

Unul dintre cele mai mari showroom-uri de soluții pentru amenajări în stil scandinav a deschis seria evenimentelor conexe Romanian Design Week. Showroom-ul VOX a găzduit un eveniment de prezentare a pieselor de mobilier și accesorii smart pentru acasă.

În cadrul evenimentului VOX au avut loc o serie de prezentări de piese de mobilier și accesorii menite să propună un stil de viață sustenabil, modern și adaptat nevoilor actuale:
- soluții smart pentru finisaje indoor și outdoor
- soluții smart de mobilare a casei
- programul VOXBOX, un program online pentru design interior și vizualizare 3D
- proiecte din portofoliul VOX.

Dacă vă întrebați ce aduce VOX nou în România, este vorba despre un concept mai rar întâlnit pe piața producătorilor de mobilă din țara noastră: colecții de mobilier pentru întreaga locuință. Alegând una dintre colecțiile VOX România, casa va căpăta o atmosferă armonioasă la nivelul tuturor încăperilor, indiferent de stilul ales. VOX Romania propune o sumedenie de colecții, cele mai multe dintre ele fiind prevăzute cu minicolecții în același tip de design/stil/cromatică pentru camerelor celor mici. Se pot face și combinații între colecții pentru amenajarea unei locuințe, mai ales că printre serviciile VOX Romania se numără și cele de amenajare interioară. +7 www.vox.pl/ro +7 www.vox.pl/ro +7 www.vox.pl/ro +7 www.vox.pl/ro +7 www.vox.pl/ro

În cadrul evenimentului din 11 septembrie, a fost prezentată și aplicația VOXBOX, un instrument tare practic și avantajos care permite specialiștilor în design interior să probeze în format 3D mai multe variante de amenajări cu ajutorul produselor și colecțiilor VOX. La final, fiecare amenajare calculează automat și prețul total al cumpărăturilor. +7 www.vox.pl/ro

Showroom-ul VOX Romania a fost deschis în februarie 2020 în sistem de franciză. Magazinul stă la dispoziția creatorilor de amenajări interioare dar și clienților finali la adresa Șos. București-Nord nr. 15-25.


Romanian Design Week – ediția 2020

Cea mai nouă ediție a Romanian Design Week urmează să se desfășoare în condiții speciale, pe fondul pandemiei de COVID-19. Organizatorii au ținut cont de toate măsurile de siguranță cerute de autorități, astfel că RDW se va ține în incinta Combinatului Fondului Plastic.

O ediție atipică în contul pandemiei de COVID-19/Romaniandesignweek.ro
  |  

Organizatorii evenimentului, The Institut, au anunțat data desfășurării: între 11 și 20 septembrie. Spațiul incintei Combinatului Fondului Plastic corespunde cerințelor de siguranță în contextul pandemiei de COVID-19 – spații exterioare numeroase și care să permită distanțarea socială. În parcul Combinatului vor avea loc și câteva evenimente în cadrul RDW 2020: Possible Realities, Antifragile, O serie de instalații. 

Anul acesta, tema RDW este una adaptată contextului internațional: Schimbarea, și pornește de la nevoia de a adapta designul în general condițiilor de trai actuale. Provocarea este mare – nu mai vorbim numai de creativitate, ci și de necesitate.

„Designul este o abordare, o modalitate de a transforma constrângerile și provocările în soluții și modele. De aceea, acum mai mult decât oricând, devine un instrument esențial în redefinirea, nu doar a obiectelor, a fluxurilor și relațiilor, ci și a viitorului și a societății în ansamblul ei. Așa cum o spune și comunitatea de design internațională, este foarte important să fim alături în aceste timpuri complicate și să aducem în prim plan sectoarele creative și culturale care au nevoie de promovare mai mult ca niciodată”, declară Andrei Borțun, CEO The Institut, pe site-ul evenimentului.

Și pentru că deja lumea este astăzi mai mult ca niciodată dependentă de online, ediția 2020 RDW va avea și o puternică componentă digitală: evenimente online, prezentări de proiecte și propuneri din partea designerilor, conferințe.

Festivalul Romanian Design Week este prezentat de The Institute și Unicredit Bank; la edițiile trecute, în jur de 30.000 vizitatori treceau pragul RDW an de an. Ediția 2020 poate fi o surpriză – după atâta stat în case, cei dornici de artă, design și SCHIMBARE ar putea duce la o creștere a acestora. Biletele s-au pus în vânzare online, iar fiecare potențial cumpărător trebuie să știe că, în contextul pandemiei de COVID-19, vizita este limitată la un interval de două ore.