Evenimentul weekend-ului: Understanding Design

În acest weekend, Dizainăr organizează evenimentul Understanding Design pentru a-i apropia pe designeri de publicul lor românesc. Accentul va cădea atât pe produse de design, cât și pe ceea ce e în spatele designului. 

 +2
 MagMob
  |  

Evenimentul “Understanding Design” are loc pe 4 și 5 noiembrie 2017 la ARCUB Gabroveni. E vorba despre două zile de expoziție, proiecții de filme, tururi ghidate și discuții în care publicul află direct de la designeri care sunt procesele din spatele obiectelor de design.

V-ați întrebat cum sunt gândite și mai apoi produse obiectele de design? Câtă muncă se ascunde în spatele unei simple suprafețe de lemn șlefuit? Câte ore de muncă sunt în spatele a ceea ce pare un produs simplu? Acestea sunt câteva din întrebările la care publicul poate afla răspunsul la Understanding Design.

 +2 www.dizainar.ro

Expoziția este dedicată procesului parcurs de autor de la creație până la realizarea unui proiect de design. Vor expune: Ciprian Manda, Diana Buga, Dragoș Motica | Ubikubi, DZNR Studio | Mihnea Ghilduș, Raul Cadar & Magda Traciu, Honest Goods by Pro Patrimonio | Machidon Andreea-Daniela, Veronica Olariu & Ruxandra Sacaliș, IF irinaflorea, Mădălina Teler | De Ceramică, Marius Miclăuș, Manda Mihai | Brut Concept, Prototip Studio | Bogdan Goția, Ioana Goția-Ciurea & Mihai Veg, RIZI | Alina Rizescu & Bogdan Ștefănescu.

De asemenea, publicul poate vedea rezultatele atelierului „Amprente urbane în bijuteria contemporană”, coordonat de Assamblage, și ale concursului de grafică „Understanding the city”.

Vernisajul are loc sâmbătă, 4 noiembrie, ora 11:00, iar vizitarea expoziției se poate realiza pe 4 și 5 noiembrie între orele 11:00-21:00. Designerii români expozanți își vor prezenta ideile la cele două tururi ghidate prin expoziție ce vor avea loc pe 4 noiembrie ora 12:00 și duminică, 5 noiembrie, ora 16:00. Tot duminică, 5 noiembrie, de la ora 15.30 va avea loc un panel de discuții despre MATER, prima bibliotecă de materiale din România și platforma de crowdfunding Startarium.

Inedit: vor fi mai multe proiecții de filme care prezintă poveștile unor designeri consacrați  precum Ray și Charles Eames sau Eileen Gray. Sâmbătă, 4 noiembrie, la ARCUB, pot fi urmărite filmele EAMES: The Architect and The Painter, de la ora 17:00  și de la ora 19:00 Troublemakers. The Story of Land Art și Il Grande Cretto di Gibellina. La final, publicul poate participa la un Q&A cu regizoarea filmului Il Grande Cretto di Gibellina, Petra Noordkamp.

Tot la ARCUB, duminică, 5 noiembrie, pot fi vizionate filmele Talking House: Eileen Gray & Jean Badovici, de la 17:00, urmat de un Q&A cu regizoarea Elizabeth Lennard, iar apoi Gray Matters, pelicula ce explorează lunga, fascinanta și complicata carieră a arhitectei și designerului Eileen Gray.

Intrarea la expoziție este gratuită.
Biletele pentru filme pot fi achiziționate pe https://eventbook.ro/program/urbaneye
Participarea la atelierul pentru copii se face pe bază de înscrieri completând formularul
Understanding Design este un proiect cultural al asociației ARTA în dialog, realizat în parteneriat cu platforma de design românesc Dizainăr.


E rost de o vizită la Bruxelles

Pentru sectorul european al mobilei începutul lunii noiembrie înseamnă Târgul de Mobilă de la Bruxelles (Belgia). Timp de 80 de ani acest târg a reprezentat un eveniment de nelipsit din agenda firmelor din domeniul mobilei, care reuşeşte să surprindă în mod plăcut participanţii cu ocazia fiecărei ediţii.

 +7
 MagMob
Picioarele metalice sunt la modă în cazul fotoliilor şi canapelelor fixe
  |    |  English Summary

În acest an vor participa la târg 270 expozanţi, din care peste 60% provin din străinătate. Noutatea acestei ediţii, care va avea loc în perioada 5-8 noiembrie, reprezintă noul stil de amenajare şi ceea ce este mai important, numeroasele produse noi şi inovaţii care se vor putea descoperi la standurile expozanţilor.

În acest an va avea loc cea de-a 80-a ediţie a târgului, fiind astfel unul dintre cele mai vechi târguri de specialitate din Europa, dar acesta nu înseamnă că evenimentul este învechit, chiar dimpotrivă: este o manifestare plină de viaţă, care ţine pasul cu schimbările din lumea mobilei.

 +7 Meubelbeurs Intrarea centrală a centrului de expoziţii Brussels Expo

Cea de a 80-a aniversare a reprezentatocazia perfectă pentru o reînnoire completă. În luna iunie s-a lansat noul logo al evenimentului şi noul stil de amenajare.

Târgul este în primul rând o platformă internaţională pentru mobila produsă în Belgia, dar se extinde tot mai mult şi se poate considera o manifestare de seamă pentru întreaga industrie europeană a mobilei. La această ediţie se aşteaptă participarea mai multor firme din străinătate, Franţa, Italia, ţările Scandinave, Germania, Marea Britanie, Spania, Portugalia, etc.

 

 +7 Meubelbeurs www.meubelbeurs.be

Împărţirea clară pe segmente este un specific al târgului:

City prezintă stiluri trendy şi contemporane caracteristice vieţii urbane; Brussels by Night este rezervat specialiştilor din domeniul dormitoarelor; Square se concentrează pe soluţii inovative de design la preţuri accesibile; Fusion demonstreazăcă o amenajare în stil country nu trebuie să fie de modă veche; Mozaïek prezintă mobilier atractiv pentru cei cu buget limitat; Holland à la Carte este dedicat producătorilor lideri din Olanda.

 +7 MagMob Vei întâlni culoare şi modernitate la târgul Meubelbeurs

Este un fapt bine cunoscut că vizitatorii au parte de o primire călduroasă la Bruxelles. Desigur noul stil al târgului va influenţa aspectul şi atmosfera evenimentului. Dar adevărata inovaţie se va găsi la standurile expozanţilor, ceea ce este motivul pentru care târgul merităvizitat.

Târgul de mobilier de la Bruxelles cotinuă să se reînnoiască, rămânând în acelaşi timp fidel conceptului său de bază. Evenimentul încearcă să obţină un echilibru între identificabilitate, autenticitate şi cererea pentru inovare din partea expozanţilor şi vizitatorilor.

  English Summary

MEUBELBEURS // Brussels Furniture Fair

For the European furniture sector, early November means the Brussels Furniture Fair. This has been a must-attend event on the trade fair calendar for 80 years, and it never fails to surprise. Once again, the exhibitors’ list for 2017 is full of promise…270 exhibitors confirmed their participation, of which over 60% are coming from abroad.

New for this 80th edition, held between 5 and 8 November, are the new house style of the fair and – more importantly – the many premières waiting to be discovered at the stands. The 80th anniversary of the fair was the perfect opportunity for a thorough rejuvenation. In June was launched a new logo and a new house style, which will have an influence on the look and feel of the fair. But the true innovation lies at the exhibitors’ stands, and that’s the real reason for visiting the event! The Furniture Fair keeps on innovating, whilst continuing to respect the basic concept, and always seeks to achieve a balance between recognisability, authenticity and the demand for innovation from exhibitors and visitors.


De-a arhitectura – cursuri pentru copii

Venim în sprijinul unei inițiative cum ne-am dori să vedem mai des în țara noastră. De-a arhitectura este o asociație care și-a asumat rolul de a transpune arhitectura în realitatea socială, de a construi orașe mai atrăgătoare, de a educa bunul gust civic. Prin... copiii actualei generații!

 +4
Copiii de azi vor construi orașele de mâine /De-a-arhitectura.ro
  |  

De-a arhitectura a fost inițial un grup de lucru, înființat în 2011 și devenit apoi asociație din 2013, pe măsură ce activitățile și parteneriatele s-au multiplicat. Au existat șase membre fondatoare, ele regăsindu-se astăzi într-o echipă de membri mult mai mare. Grupul De-a arhitectura a pornit din dorința de a-i educa astăzi pe copiii care mâine ne vor construi orașele. Principala activitate este de a dezvălui celor mici, pe mai multe categorii de vârstă, tainele arhitecturii, de a-i atrage spre frumos, de a le educa gustul și a le dezvolta creativitatea. O mare parte dintre arhitecții implicați în activitățile de educare a celor mici în spiritul arhitecturii corecte participă în mod voluntar, asumându-și aceeași misiune.

 +4 www.de-a-arhitectura.ro
Așadar, Asociația De-a arhitectura organizează în principal cursuri pentru cei mici, cursuri ce se desfășoară în școli, sub supravegherea educatorilor. Cursurile sunt menite să incite interesul celor mici, în funcție de categoria de vârstă din care fac parte. Spre exemplu, pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani se organizează atelierul Căsuța măr a viermișorului, atelier în care vor primi informații elementare de arhitectură și vor crea o căsuță într-un măr... pentru viermișori.

 +4 www.de-a-arhitectura.ro

 +4 www.de-a-arhitectura.ro

Copiii cu vârste între 6 și 9 ani au la dispoziție atelierul Turul lui Turtă-dulce prin cartier, numai bun pentru a descoperi conceptul de locuire colectivă. Cei cu vârste între 9 și 12 ani pot participa la atelierul De-a designul de mobilier urban, care îi va stimula să schimbe înfățișarea unui spațiu exterior creând obiecte de design.
Cursurile și atelierele sunt mai numeroase de atât, motiv pentru care vă invităm să alegeți modulul care vă interesează, în funcție de vârsta copilului, de AICI.


S-a inventat materialul care poate înlocui masa lemnoasă

Un material compozit inovator, care poate fi folosit pentru a înlocui lemnul în industria mobilei, dar și în alte domenii, a fost prezentat de curând în România. Reprezintă o invenție foarte nouă, menită a proteja pădurile împotriva tăierilor excesive.

  |  

Materialul compozit este o invenție 100% românească și a fost deja premiat în cadrul târgurilor de inventincă, care au fost organizate în acest an la Cluj și la Iași. Ideea îi aparține omului de afaceri Ioan Filip și a fost elaborată, sub coordonarea sa, de Departamentul de Cercetare – Dezvoltare al Grupului Taparo. Practic, inovația dezvoltată de echipa de cercetare a Grupului Taparo va avea ca rezultat reducerea tăierilor de păduri.


Materialul compozit, obținut dintr-un amestec de plante tehnice cu fibră textilă termoplastă, este ecologic, reutilizabil aproape 100% și asigură înlocuirea masei lemnoase, dar și obținerea de piese de mobilier cu forme care să permită un design creativ și care să țină pasul cu tendințele actuale.


Grupul Taparo este o afacere de familie, 100% românească, care include companiile Taparo, Eurocomfil Invest și 4Brands, specializate în producția de articole tapițate. Grupul Taparo este cel mai mare angajator din Țara Lăpușului, având peste 1.700 de angajați.


Smart Design Challenge – mobilă inspirată de servicii

Smart Design Challenge este o colaborare între Dizainăr și Orange, menită să provoace tinerilor creatori români idei de mobilare a casei dintre cele mai neobișnuite, adică produse smart de design, inspirate de servicii de telefonie mobilă. Au ajuns în finală câteva proiecte absolut inedite. Publicul este invitat să voteze câștigătorii, iar produsele vor fi expuse în 14 magazine Orange Shop între 4 și 22 septembrie.

 +7
Smart Design Challenge - finaliștii. O inițiativă lăudabilă, o colaborare Dizainâr și Orange
  |  

Vă prezentăm câteva dintre proiectele care ne-au impresionat pe noi, echipa Magmob, cel mai mult. Îi puteți vota aici.


Orange Mossy Lamp

 +7 MagMob Orange Mossy Lamp / Diana Butucariu
Designer – Diana Butucariu. Lampa reprezintă conexiunile rețelei Orange în serviciile de internet, telefonie mobilă și smart home. Materiale: gresie arsă și glazurată. Culoarea este reprezentativă pentru Orange. Lampa funcționează cu două becuri.


Take a break Soundbag

 +7 MagMob Take a break Soundbag / Sebastian Sinca
Designer – Sebastian Sinca. Trei fotolii simpatice și inteligente, inspirate chiar de mascotele Orange, Millidge și Doig. Sunt dotate cu accesorii smart. Te așezi pe fotoliul ce ia forma corpului și, cu ajutorul tehnologiei Bluetooth poți asculta muzică pe telefon, tabletă sau laptop. Difuzoarele sunt integrate fotoliului în zona spătarului.


Playdesk_Light/ Sound/ Charge

 +7 MagMob Playdesk_Light/ Sound/ Charge / Dragoș Dogaru
Designer – Dragoș Dogaru. Iată un set de birou, pe cât de estetic, pe atât de practic. Se compune din trei obiecte decorative, cu funcții binevenite: lampă LED multicoloră și dimabilă, controlată prin aplicație de telefon, încărcător wireless pentru telefon și tabletă, și boxă conectată prin Bluetooth.


SmartTAB

 +7 MagMob SmartTAB / Alexandru Păduraru și Alexandra Fratiman
Designer – Alexandru Păduraru și Alexandra Fratiman. Este ceea ce se cheamă taburetul viitorului, adică poți sta comod pe el, cu atât mai mult cu cât încorporează dispozitive electronice smart: miniunitate PC, router, boxă, videoproiector. Totul, la îndemână.


Next Gen Wifi

 +7 MagMob Next Gen Wifi / Arin Radian Avramescu
Designer – Arin Radian Avramescu. Next Gen WiFi propune o abordare nouă asupra unui obiect prezent în toate spațiile interioare: Routerul Wireless. Next Gen WiFi este o lampă ambientală cu router wireless încorporat, cu un design modern, minimalist și unic, aspecte ce îi oferă statutul de piesă de rezistență ca accent în orice spațiu interior.


NFChair

 +7 MagMob NFChair/Adriana Moraru și Adrian Azoiței
Designer – Adriana Moraru și Adrian Azoiței. Proiectul se adresează spațiilor office. Este vorba despre un scaun de birou cu mâner aparent simplu, dar care încorporează accesoriile destinate folosirii și încărcării telefonului. În acest fel, se mai eliberează puțin spațiu pe masa de lucru.