Heimtextil – primul mare eveniment al anului 2023

Desfășurat anual în Germania, la Frankfurt, Heimtextil este evenimentul care dă tonul în industria tapițatelor și a materialelor textile pentru uz casnic. Anul acesta, se va desfășura între zilele de 10-13 ianuarie și organizatorii (Messe Frankfurt) anunță mai multe noutăți în ce privește formatul.

 

 +72
Săptămâna viitoare începe Heimtextil, ediția 2023./Heimtextil.messefrankfurt.com  
  |  

Mai sunt doar câteva zile până ce Heimtextil își deschide porțile, iar organizatorii au decis să vorbească despre tot ce va aduce nou acest eveniment. În premieră, Pavilionul 4 al centrului expozițional va centraliza o gamă variată de fibre și țesături destinate mobilei tapițate și accesoriilor decorative din industria amenajărilor interioare, la un loc cu materialele finale, expunând astfel tot ce înseamnă textile, de la stadiul de început până la cel final.

„Răspundem astfel nevoii tot mai des exprimată în rândurile producătorilor de mobilă tapițată: posibilitatea de a controla modul în care produsul prinde formă, încă de la prima etapă de fabricație.” – explică Bettina Bar, director al sectorului pentru textile în cadrul Heimtextil. În același Pavilion 4, vor fi prezenți expozanți din sectorul de textile outdoor și imitații de piele.

Cum lumea evoluează în spiritul nevoii de protejare a mediului, ediția 2023 a târgului Heimtextil ia în calcul, mai mult ca niciodată, principiul sustenabilității în industria materialelor pentru mobila tapițată. Unii dintre expozanți au anunțat deja schimbări în procesul de fabricație, în conformitate cu normele de reducere a impactului asupra naturii. De asemenea, se vor organiza „Green Tours” pentru vizitatorii profesionali interesați să afle direct de la expozanți care sunt cele mai sustenabile colecții textile prezente la Heimtextil.

Nu va lipsi nici interesantul concept al Future Materials Library – un modul de prezentare a celor mai inovatoare materiale funcționale create în ultimele douăsprezece luni. Un juriu profesional a ales 85 de expozanți care să participe în cadrul acestei expoziții.

În ce privește rata de participare la ediția 2023 a târgului Heimtextil, s-au înscris 2200 de expozanți internaționali provenind din 50 de țări. „Ne-am propus să facem din ediția 2023 a târgului Heimtextil platforma ideală pentru schimburi de idei și informații la nivel internațional, pentru încurajarea contactelor de afaceri și pentru stimularea inspirației în sectorul textilelor în amenajările interioare”, a declarat Bettina Bar.

 


Mobilier românesc, recunoscut internațional – retrospectiva 2022

A fost un an dificil pentru industria producătorilor de mobilier, la nivel mondial, pe fondul crizelor care parcă nu se mai termină – pandemia de Covid, războiul din Ucraina. Și totuși, au fost și momente care merită amintite: succesele înregistrate de brandurile românești la evenimentele de profil pe plan internațional.

 +72
Participare producătorilor de mobilier din România la evenimentele internaționale.  
  |  

Multe dintre evenimentele așteptate ale anului au fost anulate, dar acolo unde organizatorii au decis să reia desfășurarea lor, companiile din România s-au bucurat de apreciere unanimă. Iată retrospectiva anului 2022, sub acest aspect:

Carel Woodworks și-a lansat la New York, în cadrul International Contemporary Furniture Fair (ICFF), colecția primăverii, în luna mai a anului 2022, bucurându-se de un real succes. Este vorba despre o colecție de mobilier pentru living ce reinterpretează în manieră contemporană piesele tradiționale din lemn, rezultând o surprinzătoare combinație de muchii rotunjite și unghiuri drepte, de materiale trainice și moliciunea confortului. Despre acest moment puteți citi aici

În cadrul renumitului Salon de Mobilă de la Milano, prezența românească a fost onorabilă, remarcându-se în special branduri „tinere” precum Nord Arin. Standul Nord Arin a lansat cu acest prilej colecția RAM, o reinterpretare în cheie minimalistă a simbolurilor și meșteșugurile tradiționale românești. Colecția reprezintă o colaborare între echipa Nord Arin și Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului. Colecția poate fi admirată aici.

La mijlocul anului 2022, o veste bună a venit de la echipa EFdeN care a reușit performanța calificării în finala Competiției Mondiale de Case Solare, desfășurate în Germania. EFdeN a participat cu proiectul casei sustenabile Vatra, fiind cea mai tânără echipă din cadrul concursului. Despre proiectul Vatra puteți citi aici.

La începutul toamnei 2022, Mind the Gap a fost în centrul atenției internaționale, obținând premiul Bes Fabrics&Wallpaper în cadrul Festivalului Homes and Gardens desfășurat la Londra. Colecția care a impresionat juriul poartă denumirea Woodstock 69 și cuprinde mai multe modele de tapet și accesorii textile inspirate de celebrul festival american „de pace și muzică”. Colecția era deja cunoscută în țară, dar a primit și recunoaștere internațională. Mai multe detalii puteți citi aici.

Prestigiosul Orgatec a avut loc în plină lună de iarnă, iar standul Askia Furniture a ieșit în evidență cu propunerile sale de mobilier office adaptat vremurilor pandemice. Colecția Kameleon, versatilă după cum îi este și numele, vine cu soluții pentru organizarea eficientă a spațiilor office deschise. Mai multe detalii, aici.
Mult succes producătorilor de mobilă în anul ce vine!


Cel mai bun obiect de design al anului – Oh Da! Gala Awards

La final de an, a sosit vremea festivităților de premiere, vremea desemnării celor mai inovatoare, interesante, smart obiecte de design ale anului 2022. Un astfel de eveniment s-a desfășurat săptămâna trecută sub denumirea Oh Da! Gala Awards.

 +9
Nord Arin, câștigător la Oh Da! Gala Awards/Nordarin.com
  |  

Și a fost un eveniment apreciat în industria de design din România, reunind oameni tineri și talentați și răsplătind creativitatea din domeniul designului.  În cadrul acestei festivități, premiul „Cel mai bun obiect de design al anului” a ajuns la echipa Nord Arin, pentru scaunul Compas. Trofeul a fost înmânat omului care a creat conceptul acestei piese de mobilier, și anume lui Voicu Ștefan Crețu.

„Aspectul a rezultat din dorința de a utiliza un limbaj estetic cu elemente cât mai suple, la care se adaugă constrângerile legate de utilizarea cât mai eficientă a materialelor. Deși prin aspectul său, scaunul este categoric prezent, nu îi lipsește subtilitatea formei care îl împiedică să devină intruziv. Produsul în general se adresează contextelor mai sobre, întrucât ergonomia acestuia nu permite devieri însemnate de la poziția corectă a spatelui. Compas poate fi utilizat ca scaun de dining, de așteptare sau de conferințe.” – Voicu Ștefan Crețu.  +9 www.nordarin.com

Scaunul Compas din colecția Nord Arin este executat din lemn de stejar, iar finisajul poate fi ales de către client dintr-o varietate de propuneri ale producătorului. Sursa de inspirație este cunoscutul instrument de trasare a cercurilor, iar elementele componente îmbină armonios mai multe forme geometrice. Prevăzut cu margini rotunjite, dar și cu unele linii drepte, Compas este o piesă adaptabilă mai multor stiluri de amenajare, dar și diferitelor încăperi ale unei locuințe.  +9 www.nordarin.com

Despre Oh Da! Gala Awards
Este prima ediție a acestui eveniment, în spatele căruia se află echipa Oh Da!, adică Ileana Răducanu, Luminița Popescu, Ioana Mocanu. „Oh, DA! este un proiect care s-a născut din dorința de a face mai mult decât pare posibil, este o platformă extinsă prin care încercăm să punem la masa discuțiilor profesiile creative și antreprenorii, să îi încurajăm să înceapă proiecte care să schimbe felul în care este perceput designul în România” – se arată pe site-ul comunității Oh Da!


Au început înscrierile la Expo DIY 2023

Furnizorii de produse DIY și soluții verzi pentru amenajarea locuinței și a spațiilor outdoor își pot da întâlnire într-un cadru formal, organizat sub cupola târgului Expo DIY. Este un eveniment aflat la a doua ediție, dar cu posibilitatea de a crește spectaculos, câtă vreme trendul sustenabilității și al stilului de viață prietenos cu mediul continuă să se impună în industria amenajărilor interioare.

 +72
Un eveniment dedicat soluțiilor verzi pentru acasă./ Expo-diy.com
  |  

Din acest punct de vedere, Expo DIY este un eveniment aparte în România, unul dedicat exclusiv mediului de afaceri și menit să încurajeze adoptarea soluțiilor practice, funcționale, cu minim impact asupra naturii. Urmează să se desfășoare între 28 și 29 iunie 2023, la Universitatea Politehnică din București. Organizator: Bricoretail.

Expo DIY este un eveniment internațional, reunind companii din țară și străinătate și adresându-se exclusiv vizitatorilor profesionali. Reprezintă o adevărată platformă de business, dând participanților prilejul de a-și expune produsele și de a interacționa cu posibili colaboratori din țară și străinătate.

Cui se adresează Expo DIY 2023
Sunt invitați să se înscrie participanți din zona producătorilor de obiecte din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening, cu colecții de tipul home & deco, mobilă și accesorii, bricolaj, ustensile DIY, materiale de construcții și finisaje, produse de menaj și soluții smart home. Înscrierile se pot face sub forma unuia din cele trei pachete puse la dispoziție de organizatori: Green Partner, Smart Partner, Home Partner. Mai multe detalii aici.
Vizitatorii sunt așteptați din categoria managerilor de lanțuri de magazine, a companiilor de construcții și imobiliare, arhitecți și designeri.

Programul Expo DIY 2023
„Pe parcursul celor două zile, în cadrul evenimentului EXPO DIY, vor avea loc și întâlniri de business, programate anterior prin intermediul platformei B2B Meetings. Întâlnirile dintre furnizorii de produse din sectoarele DIY, Home Improvement și Gardening și buyeri se vor desfășura face-to-face, timp de maxim 20 – 30 de minute, într-o zonă special amenajată din cadrul expoziției sau la standuri, pentru companiile care sunt partenerii ai expoziției.”, au transmis organizatorii.


Meubelbeurs 2022 – raport final

Desfășurată sub sloganul „Bubble up your business”, ediția 2022 a evenimentului Meubelbeurs a reprezentat, din punctul de vedere al organizatorilor, un succes. Nu doar sub aspectul cifrelor, ci mai ales al atmosferei, anunțând un viitor mai degrabă luminos în raport cu consecințele pandemiei de COVID.

 +6
Date și impresii de la cel mai recent târg de mobilier al Belgiei.
  |  

Ediția recent încheiată (6-9 noimebrie) a căutat să invite participanții într-o adevărată bulă a energiei pozitive, organizând spațiile de expoziție chiar sub forma unei... bule. „Încă de la intrare, vizitatorii au fost uluiți de o impresionantă amenajare a recepției și barului în spiritul tematicii bulei. Iar acest fapt a dat imediat tonul unei atmosfere festive, transformând bulele în care s-a trăit pe perioada pandemiei într-unele mult mai vesele – motiv de sărbătoare pe tărâmul mobilierului.”, se arată în comunicatul de presă primit la redacția Magmob.  +6 MagMob

Standurile au stârnit interesul vizitatorilor cu ajutorul colecțiilor de mobilă caracterizate prin eleganță și originalitate. Propunerile de afaceri s-au concretizat în comenzi ferme într-un procent mulțumitor, din punctul de vedere al organizatorilor. Pavilionul 6 al spațiului Meubelbeurs a fost rezervat celor din industria somnului, iar succesul de care s-a bucurat îi îndreptățește pe organizatori să considere că în curând târgul din Belgia va deveni unul dintre punctele fierbinți de întâlnire ale producătorilor de mobilier pentru un somn odihnitor. La parterul centrului expozițional, spațiul a fost dedicat celor cu contract de antrepriză, dar tot acolo a fost amenajat și spațiul  „Bubble up your store”, gândit ca o platformă a magazinului de mobilă al zilei de mâine. Iar pavilionul 3 de la târgul din Bruxelles a aparținut „designului pur”, adică tinerilor designeri cu talent.   +6 MagMob

Cifrele ediției 2022 a Meubelbeurs: 17.461 de vizitatori profesionali, cu 8% mai mult față de ediția anterioară. 40% dintre aceștia au provenit din Belgia și Luxemburg, iar restul, din state precum Olanda, Franța, Germania, Polonia, Ucraina.

Organizatorii țin să mulțumească tuturor celor care au luat parte la această ediție, imprimând evenimentului o atmosferă caldă și optimistă.   +6 MagMob +6 MagMob +6 MagMob