IFFS 2016 – Design înainte de toate
Lumea amenajărilor interioare tinde să devină tot mai dependentă de fashion, de forme, texturi şi culori purtate de valurile modei. Târgul IFFS din oraşul-stat Singapore este pentru moda din domeniul mobilei un eveniment de referinţă, unde sunt prezentate în premieră numeroase creaţii noi ale producătorilor de mobilă din Asia de Sud-Est. Şi mai nou din România.

Dacă doriţi să vedeţi un model viabil pentru implementarea conceptelor de design în produse de serie, evenimentul din Singapore este alegerea perfectă: neavând spaţii pentru producţie, firmele locale excelează în investiţiile susţinute în design. Majoritatea (dacă nu toate) firmelor de mobilă din Singapore şi-au amplasat unităţile de producţie în ţările din jur, în Malaysia, Vietnam, China şi Indonezia, păstrând însă în oraş o divizie puternică de management, marketing şi design de produs. Ar mai fi încă un argument puternic în favoarea acestui mini-stat asiatic, şi anume faptul că are al doilea cel mai mare port din lume, serviciile logistice fiind astfel floare la ureche.
Revenind însă la ceea ce ne preocupă pe noi mai mult, şi anume produsele expuse la standurile de la ediţia 2016 a târgului IFFS, trebuie să punctăm din start: nu te poţi plictisi la acest eveniment. Organizatorii au venit cu teoria că interioarele moderne (deci implicit şi piesele de mobilier) tind să încorporeze tot mai multe elemente distractive, jucăuşe, sau direct destinate unor jocuri sau sporturi care pot fi practicate în interior. „Gamification”, scria pe un panou într-una din halele de expoziţie, şi aici am întâlnit vizitatori care jucau ping-pong pe o masă de conferinţe transformabilă, sau se adunau în jurul altor creaţii similare, care demonstrau teoria.
Târgul a fost plin de propuneri actuale, stilurile dominante fiind minimalismul înviorat cu detalii simpatice şi combinaţii uneori bizare ale stilurilor vintage, industrial şi brutalist. Desigur, funcţionalitatea mobilierului rămâne unul din cele mai importante aspecte, şi la acest capitol sunt puţine firmele prezente la IFFS care să aibă probleme. Expozanţii plătesc bani grei pentru a fi parte din oferta târgului internaţional pentru că aici vin clienţi nu doar din America, Europa, Rusia şi China, dar şi din ţările arabe, Australia şi Noua Zeelandă. Ca să fii pe placul atât de multor pieţe diferite, produsele trebuie să fie neapărat actuale şi foarte inovative.
Vă spun ceva numele firmelor Pure Home Collections, PR Interiors şi Prieels? Aflaţi că toate trei produc mobilă în România, iar la ediţia din 2016 a târgului singaporez au expus în total pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi. Lemnul masiv a fost doar unul dintre materialele care a dominat oferta acestor companii, structurile metalice şi tapiţeriile din piele fiind şi ele componente care au definit standurile celor trei. Aglomeraţia din aceste standuri ne-a lăsat să bănuim că nu doar designul mobilierului este brici, ci şi preţurile sunt competitive pentru ca fluxul import-exporturilor dintre Asia şi Europa (citeşte: România) să funcţioneze în ambele direcţii.
În paralel cu târgul IFFS, autorităţile singaporeze şi instituţiile locale axate pe promovarea designului în general şi-au dat concursul pentru a organiza show-ul Design STARS cu proiecte de actualitate ale unor designeri internaţionali, şi pentru a derula sub umbrela festivalului SingaPlural prezentări inedite în diverse locaţii din metropolă. Toate aceste evenimente au demonstrat modul în care guvernul, mediul universitar şi firmele din industria mobilei sunt capabile să pună în practică teoria precum că designul este capabil să schimbe nu doar modul de viaţă în sânul unei societăţi, ci poate să devină chiar combustibil pentru economia locală.
Urmăriți galeria de poze!