Maison&Objet 2022, amânat!

Astfel de știri devin deja o obișnuință în industria internațională a mobilei și designului: un nou mare eveniment din domeniu anunță modificarea datelor de desfășurare. Este vorba despre Maison&Objet, organizat de SAFI an de an la Paris.

 +35
Încă un eveniment își schimbă datele./Maison-objet.com
  |  

Ediția 2022 a evenimentului Maison&Objet fusese programată pentru începutul acestui an, între 20 și 24 ianuarie, însă organizatorii au decis noi date de desfășurare: 24-28 martie. Decizia a fost luată pe fondul valului Omicron care a lovit Europa și la solicitările participanților. De asemenea, s-a ținut cont de faptul că guvernul francez a limitat prezența oamenilor în cadrul târgului la un număr de maximum 2000 de persoane, în condițiile în care de regulă, evenimentul contează pe prezența a zeci de mii de persoane.

„În aceste condiții, căutând să evite crearea unei împrejurări riscante, SAFI a decis amânarea evenimentului Maison&Objet pentru luna martie a anului 2022, timp în care se speră într-o îmbunătățire a situației pe plan medical”, se arată în comunicatul de presă al organizatorului.

Cum amânarea a venit cu destul de puțin timp înainte de începerea ediției, organizatorii anunță că participanții și vizitatorii care au confirmat deja înregistrarea vor beneficia de exact aceleași condiții anunțate pentru luna ianuarie. Dintre cei 1700 de participanți confirmați pentru ediția 2022, multe companii își exprimaseră deja reținerile în privința desfășurării evenimentului în luna ianuarie.

Ediția de vară a Maison&Objet, anunțată pentru luna septembrie 2022, a rămas neschimbată.
Este a doua oară când acest eveniment dedicat industriei de design pentru interioare suferă pe fondul pandemiei de COVID-19. Ediția din anul 2020 nu a mai avut loc în format fizic, mutându-se în online.


Ediție specială Creative Night Talks – Tradiție în contemporan

Pe 27 ianuarie 2022, de la ora 21.00, Revista Atelierul celebrează cultura națională, printr-o ediție specială Creative Night Talks, având tematica Tradiție în contemporan. Este o abordare multidisciplinară a integrării tradiției româneşti în contemporaneitate, iar evenimentul este gândit în trei părți distincte.

 +35
Discuții, proiecte, muzică./Revista-atelierul.ro
  |  

În prima parte a conferinței vor avea loc discuții cu persoane active din mediul academic şi cel al cercetării, iar în a doua parte vor fi prezentate proiecte care au reușit să aplice în mod coerent această complementaritate dintre tradiție și mediul cultural contemporan.  Și, fiindcă e vorba despre o ediție speciale Creative Night Talks, seara se va încheia cu un concert live, de studio.

Ediția Creative Night Talks - Tradiție în contemporan începe cu o discuție între moderatoarea Mihaela Ion și profesorul univ. dr. Silviu Miloiu, prorector al Universității Valahia Târgovişte. Discuție va avea ca subiect „Cultura și cercetarea istoriei naționale în spațiul cultural european”. Silviu Miloiu este președinte al Asociației Române de Studii Baltice și Nordice și redactor-șef al Revistei Române pentru Studii Baltice și Nordice. Este autor și coautor al mai multor monografii dedicate istoriei Europei Nordice și Baltice și unora dintre țările din regiune: Finlanda, Lituania, Letonia. A publicat monografii și volume de documente despre istoria relațiilor României cu statele baltice și nordice. Este laureat al Premiului  „George Iacobescu” pentru contribuții remarcabile în domeniul istoriei relațiilor României cu Marea Britanie și integrării europene, premiu decernat de Ministerul Britanic pentru Europa și de School of Slavonic & East European Studies. A fost răsplătit și cu decorații și premii de excelență din partea Finlandei, Letoniei și Lituaniei. A predat și a realizat muncă de cercetare în Finlanda, Germania, Letonia și Marea Britanie. Este specializat în istoria politicii externe româneşti din secolul XX.

Doctor în istorie Iulia Anania, conservator la Muzeul Dimitrie Gusti, propune o perspectivă insolită asupra raportării la patrimoniul material, în prelegerea „Despre apartenență”. Iulia Anania a absolvit Facultatea de biologie din cadrul Universității București, urmată de un doctorat în domeniul conservării patrimoniului. Lucrează de 14 ani în Laboratorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, ocupându-se cu precădere de construcțiile istorice din lemn aflate în expoziția permanentă.

Alexu Toader, partener şi hangiu la „Viscri 32 - White Barn & Blue House", partener menthol.ro, co-fondator Asociația Imbold, continuă discuția cu tematica „Patrimoniul cultural transilvănean ca sursă de inspirație în design de brand, design de interior şi gastronomie”.  Alexu Toader s-a născut în Bucureşti şi a copilărit cea mai mare parte a timpului printre blocuri. Nu și-a închipuit că va lua la un moment dat decizia de a se muta cu familia la Viscri, un sat retras din județul Brașov.  A deschis Viscri 32 - White Barn & Blue House și un restaurant Slow Food în cadrul unei pensiuni, ambele funcționând ca proiecte sociale. A fondat, alături de fratele lui, studioul de design „Hello Menthol”, bistro-ul Acuarela, grădina de vară Plastilina, Asociația Culturală Imbold și spațiul de evenimente Atelierul de Producție. A co-organizat festivalul de folclor remixat „Imbold Nativ”, mini-festivalul de jazz Gradinesco, mai multe proiecte de artă contemporană la Galeria Imbold și a pus bazele platformei „Bucate de prin sate”.

ATOMA (Andreea Toma) ne oferă o perspectivă „Despre statusul proiectelor de artă urbană”. Este artistă vizuală, muralistă, graphic designer și lucrează din București. Absolventă a departamentului de Pictură, îşi perfecționează studiile masterale în cadrul Departamentului de Artă Murală de la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti. Participă activ la evenimente și festivaluri de street art. În lucrările ei își propune să surprindă realități sociale, stări umane în fața unor situații generate de impactul tehnologiei asupra noastră, pe care le redă cu claritate și nuanțe, dar și cu fină ironie. Picturile în ulei, picturile murale, instalațiile, lucrările mixed-media acoperă tematici diverse.

Înainte de concertul live, Birkoff prezintă în câteva minute proiectul său muzical, şi de ce a ales să adopte un stil muzical bazat pe instrumente vechi și noi. Pentru Birkoff, pasiunea pentru natură pătrunde în universul muzicii sale. Folosind instrumente arhaice în combinație cu instrumente moderne, redă o muzică aparte, ca venită dintr-o altă lume.

Conferințele Creative Night Talks, inițiate în 2020, sunt moderate de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaționale, co-fondatoare a Revistei Atelierul, doctor în istoria artei, și curator independent.
Organizator: Asociația Atelierul de Creație (Revista Atelierul)
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.


Salonul de la Milano 2022, programat la vară

Pe fondul pandemiei de COVID-19 și dorinței organizatorilor de a valorifica la maximum prezența participanților, vestitul târg de mobilă Salonul de la Milano 2022 a fost amânat, urmând să aibă loc în luna iunie și nu în aprilie, cum era obiceiul.

 +35
Ediția cu numărul 60 nu se va ține în aprilie./Salonemilano.it
  |  

Este ediția cu numărul 60 a Salonului de Mobilă de la Milano și organizatorii și-au pus speranța că această amânare va prilejui o mai bună participare internațională, de vreme ce pare că până la vară pandemia va începe să scadă. Evenimentul fusese programat pentru perioada 5-10 aprilie, dar noile date sunt 7-12 iunie 2022.

„Decizia de a amâna acest eveniment va permite expozanților, vizitatorilor, presei, întregii industrii a mobilei și comunității designerilor să profite la maximum de acest târg care promite numeroase noutăți, în condiții de maximă siguranță sanitară. Pe lângă celebrarea unei aniversări importante, Salone del Mobile 2022 se va desfășura în jurul temei sustenabilității, urmând să pună în valoare progresul pe care creatorii de frumos, designerii și companiile l-au realizat în această privință”, a declarat Maria Porro, președintele evenimentului.

Organizatorii pun accentul pe participarea internațională atât a expozanților, cât și a vizitatorilor profesionali și nădăjduiesc că această amânare va permite tuturor acestora să-și pregătească participarea în condiții minuțioase, contribuind în final la reușita ediției cu numărul 60.


Istanbul Furniture Fair – ediția 2022 se ține!

În industria mobilierului, anul 2022 începe cu un eveniment dedicat vizitatorilor profesioniști. Istanbul Furniture Fair va avea loc, în format fizic, în perioada 25-30 ianuarie. Organizatorii anunță măsuri de protecție sanitară speciale.

 +35
Un eveniment desfășurat în două locuri simultan./Istanbulfurniturefair.com
  |  

Istanbul Furniture Fair se adresează exclusiv actorilor din industria mobilierului, de la creatorii de frumos până la producătorii de materiale. Anul acesta se va desfășura în două locuri deodată, și anume: Tuyap Congress Center, respectiv Istanbul Expo Center. Câteva date despre acest târg:
•    suprafață totală de 260 metri pătrați
•    participarea a circa 500 de expozanți și 3000 de branduri
•    150.000 de vizitatori
•    Organizator: Federația Asociaților de Mobilă (MOSFED)

Specificul acestui târg ține de mobilierul în stil modern, cu accente ale stilului luxos, și cuprinde colecții sau piese pentru zonele de living și dining, dormitor și camera copilului, mobilier pentru spațiile office, dar și mobilă outdoor, mobilier de baie și bucătărie. O atenție deosebită este dată pieselor de mobilă precum mese și scaune, mobilier media și paturi. Se adaugă și accesorii textile, tapițerii și corpuri de iluminat, astfel încât Istanbul Furniture Fair să devină un spațiu dedicat întregii locuințe.

Vizitatorii pe care contează organizatorii sunt din sfera industriei: designeri, arhitecți, decoratori, distribuitori de mobilier, agenții imobiliare, reprezentanți ai industriei hoteliere și deținători de magazine de mobilier.

Istanbul Furniture Fair este cel mai mare eveniment dedicat industriei mobilierului în Eurasia, iar organizatorii îl numesc locul în care iau naștere, la începutul fiecărui an, trendurile în materie de piese de mobilă și amenajări interioare. Ediția de acest an este ediția a șaisprezecea.


Produs de design din România, nominalizat la Green Product Award

Pentru industria de design inovator din România, anul 2022 a început cu o veste bună: un produs ceramic, conceput de doi designeri din București, a fost nominalizat la prestigiosul Green Award Product 2022. Se poate vota până pe 31 ianuarie.

 +35
Drag and Drop are nevoile de voturile noastre!/Draganddrop.design
  |  

Este vorba despre o vază ceramică cu un design aparte, disponibilă în două culori – negru, respectiv alb. Denumirea este Intertwined Vase și, în ciuda materialelor, vaza poate fi folosită nu doar pe post de obiect decorativ, ci și ca vas funcțional. Pe exterior, are un finisaj mat, în vreme ce pe interior, are un finisaj lucios.

Modul de fabricare este și mai special, combinând tehnica ultramodernă 3D cu meșteșugul ceramicii realizate manual. Designul, la bază, se execută cu ajutorul printului 3D, apoi produsul ia forma finală prin prelucrare manuală. Materialul de fabricație este cleiul natural. Tocmai procesul de fabricare, materialul și, bineînțeles, estetica fac din acest obiect de design unul excepțional, ajuns printre alte obiecte nominalizate la prestigiosul Green Product Award, ediția 2022.

Despre Green Product Award
Competiția se desfășoară la nivel internațional încă din anul 2013, bucurându-se de succes tot mai mare printre creatorii și consumatorii de design original, sustenabil, creat cu grijă față de mediul înconjurător. Se desfășoară în Germania, fiind gândit ca un prilej de a scoate în evidență produse și servicii sustenabile; se adresează atât companiilor, cât și start-up-urilor.
Pentru ediția 2022, votul se desfășoară online, produsele putând fi alese până pe 31 ianuarie. Dacă doriți să susțineți participarea Drag and Drop, accesați linkul de aici.

Despre Drag and Drop
Înființat în urmă cu trei ani de către Mădălin Gheorghe și Dragoș Săbăreanu, este un atelier în care cei doi designeri desfășoară adevărate experimente încercând să obțină obiecte armonioase prin îmbinarea a două elemente: tehnologie avansată de proiectare-fabricație și meșteșug.