Nord Arin a lansat setul RAM la Salone del Mobile

S-a încheiat ediția cu numărul 60 a deja consacratului Salone del Mobile, ediție la care România a participat cu 16 producători de mobilier. Printre ei, Nord Arin. Acesta a expus în standul său piese de mobilă realizate în colaborare cu Facultatea de Design de Mobilier şi Inginerie a Lemnului Braşov.

 +4
Prezență românească de succes în Italia./Facebook.com/nordarin.ro  
  |  

Salone del Mobile s-a desfășurat în perioada zilelor 7-12 iunie și această ediție este considerată de către organizatori un succes. De asemenea, un succes a fost și pentru echipa Nord Arin care a lansat în cadrul evenimentului una dintre piesele sale de mobilier cele mai recente: masa RAM.

Este vorba de o masă din lemn masiv, destinată a juca rolul-vedetă în cadrul diningului – o masă uimitoare prin felul în care sursa de inspirație se transmite cu ajutorul simplității ce definește accentele minimaliste. Masa în sine este completată de o băncuță în același stil, amintind de piesele de mobilier tradiționale din casele românilor, de-a lungul timpului.

Masa RAM reprezintă un proiect născut din colaborarea cu Facultatea de Design de Mobilier şi Inginerie a Lemnului – sprijinit pe cercetările cuprinse în teza de doctorat a Antoanelei Cristina Lungu. Concept: reinterpretare de tip modern a unui străvechi simbol de tradiție românească, și anume coarnele berbecului. Acest simbol, considerat a fi un purtător al puterii și vigorii, se regăsește pe vasele ceramice vechi de șase mii de ani, aparținând Civilizației Cucuteni. De acolo, a fost preluat pe bluzele populare românești, ca un motiv decorativ.

Setul RAM poartă la rându-i acest simbol vechi, sub forma unui detaliu ornamental, sculptat cu discreție, dar vizibil, pe muchiile mesei și ale băncii. Finisajul natural al celor două piese de mobilă scoate în evidență atât frumusețea materialului lemnos, cât și prezența simbolului popular. Pentru a pune și mai bine în valoare farmecul tradiției românești care a stat la baza acestui proiect, echipa Nord Arin a expus pe masă și o ie, veche de 100 de ani, din zona Neamț, cusută cu același simbol străvechi al coarnelor berbecului.

„Setul de dining RAM, realizat în parteneriat cu Facultatea de Design de Mobilier şi Inginerie a Lemnului, a fost lansat săptămâna trecută în cadrul Salonului de Mobilă de la Milano. Designul minimalist și povestea acestui set au ieșit în evidență, piesele fiind imediat remarcate de vizitatorii români, dar și de cei străini, familiarizați deja cu farmecul unic al bluzei populare românești” – au scris cei de la Nord Arin pe pagina lor de Facebook.

 +4 Facebook.com/nordarin.ro +4 Facebook.com/nordarin.ro +4 Facebook.com/nordarin.ro


EFdeN luptă pentru podium în finala Competiției Mondiale de Case Solare

O veste bună de la EfdeN: echipa a ajuns în finala celei mai prestigioase competiții de case solare din lume. A trecut cu bine de prima etapă a concursului, care a constat în construirea prototipului de casă sustenabilă Vatra pe situl din Germania.

 +9
Echipa reprezentantă a României s-a calificat în finala Solar Decathlon 21/22./Efden.org
  |  

Înălțarea prototipului Vatra s-a finalizat în doar 15 zile, astfel că EfdeN, reprezentând țara noastră, se numără de acum printre cei 16 finaliști la nivel mondial. A fost o etapă cu emoții, cele 15 zile însemnând nu doar amplasarea casei solare pe situl din Wuppertal, dar și darea lui în funcțiune completă. Practic, o casă la cheie!

„În toate edițiile aceasta a fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului, nu doar un proiect, ci o comunitate. Suntem foarte mândri de voi și ar trebui să fiți mândri de munca voastră. Iubesc această casă, vă iubesc pe voi și felul în care munciți în echipă. Vârsta oamenilor din această echipă este mai mică decât în celelalte echipe, dar ați făcut o treabă grozavă. Cariera voastră începe chiar acum, lucrați deja ca arhitecți! O muncă grozavă, un proiect uimitor și ar trebui să continuați în același mod. Voi semna acum inspecțiile finale, dar vreau să vă felicit!” - Edwin Rodriguez, Manager al Competiției Solar Decathlon.

Echipa noastră este cea mai tânără dintre finaliști și speră să obțină unul dintre locurile de pe podium. În ce va consta finala? Măsurarea performanțelor caselor solare ajunse în această etapă și evaluarea construcției în sine. Câștigătorii vor fi cei care îmbină cel mai bine arhitectura și ingineria cu inovația și sustenabilitatea.

Publicul general este invitat să viziteze casele în perioada 10-26 iunie 2022. La final, se vor decide câștigătorii. Mult succes echipei EfdeN!
Despre Proiectul României la Solar Decathlon puteți citi materialele anterior publicate de Magmob, accesând linkul de aici.


Carel Woodworks la New York 2022

În perioada zilelor 15-17 mai 2022, s-a desfășurat la New York târgul dedicat mobilierului contemporan. A fost o ediție reușită, plină de inedit și mai ales de prezență românească. Carel Woodworks s-a prezentat cu un stand absolut interesant.

 +4
Prezență românească la târgul ICFF New York./Carel.ro  
  |  

Cunoscut sub denumirea oficială de International Contemporary Furniture Fair (ICFF), acest eveniment se derulează în Statele Unite ale Americii și reprezintă principala platformă de promovare a designului de mobilier contemporan. Accentele cad pe marile nevoi ale industriei mobilei din toată lumea la momentul actual și anume: sustenabilitate și originalitate. Evenimentul este destinat tuturor actorilor din domeniul amenajărilor interioare, de la designeri de mobilier până la arhitecți, producători și distribuitori de piese de mobilă.

Desfășurată la centrul Javits din New York, ediția 2022 a ICFF a fost marcată de prezența pieselor de mobilier fabricate în România. Standul Carel Woodworks a ieșit în evidență prin stilul modern, formele inovatoare, atinse de abstract, dar uimitor de armonioase ca design. Materialul de bază a fost lemnul masiv, fie în finisaj natural (pentru a-l pune în valoare), fie vopsit în nuanțe neutre, dar de impact vizual.

Printre piesele de mobilă expuse în standul Carel Woodworks de la ICFF, s-au numărat seturile de masă și scaune, dar în variante care mai de care mai originale și neașteptate, scaunele de bar, seturile de mic mobilier pentru living. Tradiționala masă de lemn cu băncuțe a fost reinterpretată într-o manieră contemporană, caracterizată de prospețime și dragoste de lemn. Același design a fost imprimat și unui set de măsuțe de cafea, taburete și banchetă tapițată. Și același stil s-a regăsit și la nivelul unui model de fotoliu de înălțime joasă, pe cât de uimitor prin design, pe atât de ispititor la folosire.

Standul Carel Woodworks de la centrul Javits a fost marcat de o combinație de forme geometrice aparent de neîmpăcat – margini rotunjite și unghiuri drepte –, de materiale rezistente – tapițerie, marmură și lemn masiv –, și de culori sobre, dar turnate în chip armonios.

Cu acest prilej, producătorul de mobilă din Satu Mare și-a lansat tocmai la New York noua colecție de mobilier contemporan. Felicitări echipei!

 +4 www.carel.ro +4 www.carel.ro +4 www.carel.ro


Ultimele zile în care te poți înscrie la Designist

După doi ani de pandemie și interacțiune socială limitată, un nou eveniment consacrat în industria designului revine: Designist. Sunt chiar ultimele zile în care talentații creatori de frumos se pot înscrie pentru a relua legătura cu marele public.
 

 +35
Noutăți dedicate industriei de design local.  
  |  

Târgul Designist urmează să se desfășoare anul acesta în zilele de 18 și 19 iunie, după o absență prilejuită de pandemia de COVID. Este cea de-a 16 ediție și organizatorii au pus la cale o serie de surprize-noutăți. Pentru creatorii de frumos (de la spații până la produse de design) au mai rămas doar câteva zile de înscriere. Data limită este 20 mai.

În primul rând, s-a schimbat locația: Hotspot Workhub din Cartierul Creativ, adică central – pe Calea Griviței 82-98. Apoi, ținând cont de războiul din Ucraina, organizatorii au rezervat câteva locuri de participare pentru studiouri de design din Ucraina – în cazul acestora, participare cu stand expozițional este gratuită. Pentru ceilalți participanți, taxele de participare depind de pachetul pentru care se optează și variază între 980 de lei și 2500. Pentru înscriere, trebuie accesat formularul disponibil aici.

Cui se adresează evenimentul Designist? Tuturor creatorilor de frumos, cu un accent deosebit pe industria mobilierului, amenajării interioare, pe accesoriile decorative, corpuri de iluminat, textile și ceramică.

„Made in RO este mai mult decât un târg de design. Este evenimentul conceput și curatoriat de platforma editorială www.designist.ro, care susține și promovează prin articole de conținut designerii români de produs și industriile creative din România încă din 2011. Proiectele prezentate sunt atent selecționate în urma unui apel de proiecte. Astfel, Made in RO by Designist.ro îi aduce laolaltă pe cei mai talentați designeri români, creează oportunități de vizibilitate, atât online, cât și offline, și este, de 9 ani, o rampă de lansare pentru multe branduri de design românesc.” – se arată pe site-ul evenimentului.


ASKIA e gata de RDW 2022

Echipa ASKIA a pregătit surprize nenumărate pentru Romanian Design Week ediția 2022. Vine cu noutăți proprii, dar și cu proiectele câștigătoare ale concursului lansat la început de an – ASKIA Young Designers Award (AYDA).
 

 +35
Cu imaginație și multă varietate, ASKIA vă așteaptă la RDW 2022./Askiafurniture.ro  
  |  

Participarea ASKIA la ediția a zecea a Romanian Design Week 2022 va avea loc în două feluri: expoziția din cadrul Așezămintelor Brătianu (în data de 16 mai), respectiv o expoziție a proiectelor câștigătoare ale concursului din urmă cu câteva luni, ASKIA Young Designers Award (în cadrul Combinatului Fondului Plastic).

În cadrul expoziției de la Așezămintele Brătianu, ASKIA va prezenta publicului bucureștean cele mai noi colecții destinate lucrului la birou. Este vorba despre colecțiile Easy Glide Desk Collection (birouri cu acces rapid la fire, prin sistemul de glisare integrat în blaturi), Connect (paravane despărțitoare pentru birouri), respectiv Ha (paravane fonoabsorbante).

La Combinatul Fondului Plastic, echipa ASKIA vă invită să vedeți proiectele transformate în realitate, pe urma concursului AYDA. De la design la prototip pare că nu a fost decât un pas, dar a fost de fapt multă muncă. Veți vedea o colecție inedită de pouf-uri pentru living, un fascinant și mai ales versatil sistem de obiecte fonoabsorbante, un produs multifuncțional care-și schimbă forma și funcția trecând de la panou la mobilier office, și chiar un prototip uimitor de corpuri de iluminat.

„Timpul a fost scurt, dar toți colegii mei s-au mobilizat să le terminăm la timp. Nu au ieșit rău, zic eu.” – zice Dragoș Motica, de la AȘKIA Furniture.