Pure Talents Contest – câștigătorii ediției 2024
Ediția 2024 a celui dintâi mare eveniment al anului din industria amenajărilor interioare s-a încheiat joi, la capătul a cinci zile pline de noutăți, discuții și intenții de colaborare. Unul dintre momentele cele mai așteptate de către admiratorii designului inovator a avut loc încă din primele zile: desemnarea câștigătorilor prestigioasei competiții Pure Talents 2024. S-au acordat trei premii și o mențiune dintre cele o mie de proiecte înscrise.

Numitorul comun al proiectelor câștigătoare a constat în inovație tehnologică, maximă funcționalitate și deplină mobilitate, inspirate de conceptul folosirii minime a resurselor. Cele patru proiecte de design care au impresionat cel mai puternic au putut fi admirate (și înțelese) pe parcursul celor cinci zile de imm Cologne, și anume: o saună mobilă, țigle de acoperiș fabricate din frunze de palmier reciclate, un paravan cu rol de separator realizat din materiale textile, respectiv o canapea de trei locuri pliabilă.
La categoria “lifestyle & home living în micile orașe”, câștigător a fost proiectul denumit Sauna Mobilă MFG (Mobil für Gelassenheit – un termen referindu-se la conceptul de serenitate). Ideea aparține unui grup de trei designeri, Emil Löber, Sophia Reißenweber and Friedrich Gerlach, care s-au lăsat inspirați de trendul locuințelor tiny pentru a-l adapta unei saune portabile, concepută spre a fi folosită în spații atipice, cum ar fi un loc de parcare urbană. Sauna MFG se montează relativ ușor, fiind nevoie de trei persoane pentru a o desface și ancora în locul dorit. Ca structură, reprezintă un înveliș subțire întins pe o structură de lemn.

La categoria “lifestyle & home living într-o economie circulară”, câștigătorul Pure Talents Contest 2024 este un proiect menit să celebreze puterea de reciclare a resturilor rămase de pe urma prelucrării uleiului de palmier la nivel industrial. Designerul Carolin Schelkle a inventat o soluție de construcții bazată pe frunzele de palmier, dificil de descompus: transformarea acestora în țigle pentru acoperișurile oamenilor. În compoziția țiglelor intră fibre de palmier, praf de cărămidă și calcar, toate fin măcinate, obținându-se un material foarte rezistent și sustenabil pentru protejarea caselor în calea precipitațiilor.

Câștigătorul categoriei „lifestyle & ome living: concept, mesaj, statement” este Fenna van der Klei, cu proiectul Partiție plisată, reprezentând un adevărat punct de cotitură în arta plierii accesoriilor de design interior. Fabricat din textile, paravanul câștigător este plisat nu doar pentru a impresiona la nivel vizual, ci și pentru a-și asigura un înalt grad de stabilitate, iar designul caracterizat de combinații cromatice armonioase contribuie la farmecul feminin și delicat al proiectului, considerat ideal atât pentru folosire acasă, cât și în spații publice cum ar fi saloanele de spital.

Mențiunea specială a fost încredințată designerului Anton Defant pentru proiectul său intitulat Ballast: o canapea de trei locuri ce se poate plia cât ai zice pește. inspirată de scaunul outdoor pliabil, această așa-zisă canapea reprezintă un loc de șezut pentru trei persoane, constând în material ultrarezistent de tip plasă și un sistem metalic pliant pe post de structură de susținere. Faptul că utilizează materiale reciclate, că ocupă puțin spațiu și intră în categoria mobilierului portabil face din această piesă de mobilier o soluție de viitor pentru amenajări tinerești, moderne și mereu în alertă.

Pure Talents 2024 a fost cea de-a 20-a ediție, reprezentând o inițiativă practică de sprijinire a tinerilor designeri și a nevoii de continuă inovare în domeniul amenajărilor interioare.