SaloneSatellite Award 2024: tinerii câștigători de la Milano
În a doua zi a mult așteptatului Salon de la Milano, în centrul atenției s-au aflat tinerii designeri. Au fost desemnați câștigătorii celei mai noi ediții a competiției SaloneSatellite Award, în cadrul căreia patru creativi au fost răsplătiți pentru produsele propuse în competiție. Criteriile de jurizare au readus în discuție tipul de materiale și nevoia de sustenabilitate, punându-se mare preț pe nivelul de inovație al procesului de fabricare.
Cele șase sute de proiecte selectate, din 32 de țări, pentru competiție au fost amplasate în cadrul unei expoziții creative, amenajate pe suprafața Pavilioanelor 5-7. Înmânarea premiilor s-a făcut în prezența fondatorului acestui trofeu, Marva Griffin Wilfire, și a președintelui Salonului, Maria Porro. A fost un eveniment inspirat de nevoia și puterea inovației la nivelul realizării de soluții pentru casă, reafirmându-se încă o dată cât de importantă este sustenabilitatea în acest domeniu.
În ordinea importanței premiilor, câștigătorii sunt aceștia:
• Premiul I a fost acordat studioului Ololoo din China, pentru proiectul unui corp de iluminat intitulat „Deformation Under Pressure”. Designerul Zhen Bian a urcat pe scenă pentru a mărturisi: „Mi-am dorit să dezvolt propriul meu produs și pentru a realiza această lampă m-am concentrat mult asupra unor detalii precum materiale, formă, lumină și mișcare. Acest premiu înseamnă enorm!”.
• Premiul II i-a revenit danezului Filippo Andrighetto pentru proiectul unei biblioteci denumite Velioro. Aspectul inedit ține de lipsa oricărui șurub sau a cleiului, piesa din mobilier fiind realizată integral din lemn natural.
• Premiul III a rămas în Italia, fiind câștigat de studioul Egoundesign, pentru un set de pahare din alamă, realizate cu ajutorul imprimantei 3D, folosind o metodă nouă și devenind astfel primii creativi ce folosesc tehnologia 3D în cazul alamei. „Paharele sunt asamblate pe verticală, prin utilizarea unui sistem de magneți”, a explicat Luca Mercadent în numele întregii echipe.
• A fost acordată și o mențiune specială în cadrul SaloneSatellite Award. Aceasta i-a revenit lui Mohamed Romani din Tunisia, creatorul lămpii Fibra. În cazul lui, premiul a răsplătit inovația la nivelul conservării tradițiilor și reinterpretării lor.
Anul acesta a marcat cea de-a 13-a ediție a competiției SaloneSatellite Award, și totuși nu s-a înregistrat niciun ghinion.