Scaunul Panton la RDW 2021
În cadrul Romanian Design Week 2021, a avut loc o competiție interesantă dedicată celebrului scaun Panton. Participanți: studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. Rezultat: cinci reinterpretări contemporane ale faimoasei piese de mobilier.
Concursul a fost organizat de Dizainăr, de Refresh Verner Panton Chair și de Romanian Design Week în cadrul circuitului DesignGo, pornind de la dorința de a celebra scaunul care a revoluționat industria mobilierului.
Concursul s-a adresat studenților clujeni din anii 2-5 și s-a desfășurat în două etape, cea finală jucându-se între doar zece concurenți. Aceștia au primit fiecare câte un scaun Panton alb și au avut misiunea de a-i completa aspectul astfel încât să rezulte o piesă complet schimbată. Printre cei trei câștigători s-a aflat un scaun Panton reinterpretat în manieră eco-friendly, adică acoperit cu mușchi și având aspectul unei piese desprinse parcă direct dintr-o pădure. Acest detaliu este cu atât mai interesant cu cât faimosul scaun Panton este fabricat din polipropilenă.
Scaunele Panton câștigătoare au fost expuse în cadrul unei expoziții de design la magazinul Dizanăr, și pot fi încă admirate până în data de 13 iunie.
Despre scaunul Panton
Conceput în anii 1960 de designerul danez Verner Panton, a fost o surpriză pentru întreaga lume, reprezentând primul model de scaun turnat dintr-o bucată și lipsit de picioare. Primul model a fost realizat din polistiren, dar acest material și-a dovedit lipsa de rezistență în timp și vreme de câțiva zeci de ani s-a căutat altă soluție. Aceasta a apărut aproape de sfârșitul secolului, sub forma polipropilenei care a permis transformarea scaunului Panton într-o piesă de mobilă fabricată în serie.