Scaunul Panton la RDW 2021

În cadrul Romanian Design Week 2021, a avut loc o competiție interesantă dedicată celebrului scaun Panton. Participanți: studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. Rezultat: cinci reinterpretări contemporane ale faimoasei piese de mobilier.

 +4
O competiție inedită pentru studenții din Cluj/Roald Aron & Romanian Design Week
  |  

Concursul a fost organizat de Dizainăr, de Refresh Verner Panton Chair și de Romanian Design Week în cadrul circuitului DesignGo, pornind de la dorința de a celebra scaunul care a revoluționat industria mobilierului.

Concursul s-a adresat studenților clujeni din anii 2-5 și s-a desfășurat în două etape, cea finală jucându-se între doar zece concurenți. Aceștia au primit fiecare câte un scaun Panton alb și au avut misiunea de a-i completa aspectul astfel încât să rezulte o piesă complet schimbată. Printre cei trei câștigători s-a aflat un scaun Panton reinterpretat în manieră eco-friendly, adică acoperit cu mușchi și având aspectul unei piese desprinse parcă direct dintr-o pădure. Acest detaliu este cu atât mai interesant cu cât faimosul scaun Panton este fabricat din polipropilenă.

Scaunele Panton câștigătoare au fost expuse în cadrul unei expoziții de design la magazinul Dizanăr, și pot fi încă admirate până în data de 13 iunie.

 +4 Roald Aron & Romanian Design Week +4 Roald Aron & Romanian Design Week +4 Roald Aron & Romanian Design Week

Despre scaunul Panton
Conceput în anii 1960 de designerul danez Verner Panton, a fost o surpriză pentru întreaga lume, reprezentând primul model de scaun turnat dintr-o bucată și lipsit de picioare. Primul model a fost realizat din polistiren, dar acest material și-a dovedit lipsa de rezistență în timp și vreme de câțiva zeci de ani s-a căutat altă soluție. Aceasta a apărut aproape de sfârșitul secolului, sub forma polipropilenei care a permis transformarea scaunului Panton într-o piesă de mobilă fabricată în serie.


EFdeN Sustainable City - orașul viitorului

Vineri, 4 iunie, EFdeN a lansat primul prototip de oraș sustenabil din România, EFdeN Sustainable City, în campusul de 4.000 mp al Facultății de Inginerie a Instalațiilor. Proiectul este realizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

 

 +5
Un proiect realizat cu sprijinul Engie/Efden.org
  |  

România dispune de 320 de municipii și orașe care au potențialul de a deveni orașe sustenabile. La nivel global, în următorii 30 de ani, populația urbană va crește cu peste 2,5 miliarde de locuitori, tendință care se prefigurează deja și în țara noastră.

Proiectul EFdeN

Pornind de aici, EFdeN prezintă un proiect-pilot menit să încurajeze un comportament responsabil față de mediu. În următorul an, peste 40 de puncte de interes vor fi proiectate și executate în cele 8 zone tematice ale EFdeN Sustainable City:

1.    Case Sustenabile: include cele două case solare, premiate național și internațional, care au reprezentat România la edițiile din 2014 și 2018 ale prestigioasei competiții mondiale Solar Decathlon;
2.    Energie: un spațiu interactiv ce promovează atât consumul eficient de energie, cât și producția de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice și până la pompe geotermale și stocare gravitațională.
3.    Educație: un spațiu de studiu și de experimente și ateliere de știință, tehnologie, inginerie și matematică;
4.    Mobilitate: include o stație multifuncțională pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcat mașini electrice, o stație smart-bus.
5.    Agricultură Urbană: include o producție locală de legume în seră interioară și seră hidroponică exterioară;
6.    Sănătate: zone de șah, basket, tenis, badminton, dar și de yoga;
7.    Resurse: spații informative și interactive de reducere, reutilizare și reciclare.
8.    Artă: un spațiu expozițional, instalații senzoriale, sustainable fashion și o scenă pentru piese de teatru.

 +5 www.efden.org

Cei interesați se pot înscrie să viziteze pe www.efden.org/oras cele peste 10 puncte de interes deja existente, realizate de echipa EFdeN: Casele EFdeN 4C și Signature, Copaci Fotovoltaici, Stații Încărcat Mașini Electrice, Stație Biciclete și Trotinete, Eoliene Urbane, Zone Studiu, Sistem Hidroponic Agricultură Urbană și Zone în care se poate juca  șah, basket sau tenis de masă.

Provocarea EFdeN

Restul punctelor de interes vor fi subiectul unui amplu proces de co-creare, adresat celor care pot contribui cu idei despre cum va arăta orașul viitorului. Echipele, formate din 2-5 membri, trebuie să își aleagă un punct de interes și să se înscrie până pe 22 iunie, urmând să beneficieze de sprijin atât din partea echipei EFdeN, cât și din partea unor specialiști din mediul academic, privat și public. Fiecare punct de interes va avea un buget de implementare de maximum 10.000 Euro, iar echipele ale căror proiecte vor fi alese pentru implementare vor câștiga și un premiu în valoare de 500 Euro. Detalii despre concurs pe https://efden.org/co-creeaza/. +5 www.efden.org +5 www.efden.org

‘’La 9 ani de la fondarea EFdeN, a venit momentul să trecem la următoarea etapă, acea de a co-crea orașele viitorului din România împreună cu studenți, universități, societatea civilă și cetățeni, cu sprijinul partenerilor din mediul privat și public. Împreună avem puterea de a crea orașele în care ne dorim să locuim, muncim și studiem sănătoși, prosperi și fericiți. EFdeN Sustainable City este un laborator urban multi-funcțional, fiind spațiu pentru comunitate, festival de mediu și tehnologie, muzeu interactiv de știință. Acesta este doar începutul.’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, Cofondator EFdeN și Manager General.

“Ne bucurăm să susținem primul prototip de oraș sustenabil din România, ce regrupează soluții sustenabile de locuire, de producere a energiei și de mobilitate. Ne propunem, în acest fel, să facem cunoscute publicului larg, decidenților și comunităților tehnologiile și soluțiile pe care partenerii de la EFdeN le dezvoltă astfel încât, împreună, să începem să construim orașul viitorului.” Eric Stab, Președinte Director General al ENGIE Romania.


 


RDW 2021 – Dizainăr organizează „Vitrina de design”

În cadrul Romanian Design Week este încurajată nu doar interacțiunea dintre client și produs, ci și cea dintre client și producător. Fiind un festival dedicat designerilor în primul rând, RDW ediția 2021 vine cu câteva surprize menite să aducă această industrie mai aproape de consumatorul final.

Mai aproape de designeri/Romaniandesignweek.ro
  |  

Organizatorii RDW au conceput un program plin de evenimente, asemănător unui tur cultural, purtându-i pe cei interesați de designul local de-a lungul mai multor locații la interiorul cărora să descopere secretele din spatele produselor de design.
Dizainăr va fi prezent în cadrul acestui adevărat circuit, organizând pentru vizitatori nu doar evenimente atractive, ci și campanii de oferte.

La adresa deja bine-cunoscută de pe strada Puțul cu plopi, magazinul Dizainăr își va deschide nu doar porțile, ci și grădina pentru o petrecere relaxată în mijlocul căreia sunt așteptați românii dornici să cumpere obiecte de design românesc și să-i întâlnească pe creatorii acestora. Evenimentul va avea loc duminică, 6 iunie, începând cu ora 12:00, sub denumirea Vitrina de design; dincolo de o atmosferă plăcută, vizitatorii se vor bucura și de reduceri de preț la o gamă de produse dintre cele mai bine vândute. „Vitrina de design” va fi lansată și în mediul online, pentru a permite tuturor celor interesați de designul local să se bucure de ofertele de preț, indiferent de locul în care se află.

„Anul dificil prin care am trecut ne-a învățat despre importanța momentelor petrecute împreună. Pe de altă parte, Internetul s-a remarcat ca fiind singurul mediu care a oferit comunității ocazia de a rămâne conectată, atunci când mediul offline nu a mai permis acest lucru. Luând în considerare noua deprindere a clienților de a cumpăra produse online, Dizainăr extinde facilitățile și serviciile sale, pentru a rămâne ușor accesibili și conectați cu toți pasionații de design.” – se arată pe pagina RDW dedicată evenimentului Dizainăr.


Spectral Mobilă și-a atins obiectivul pe 2021

Nu e nici mijlocul anului și Spectral Mobilă anunță că și-a îndeplinit deja obiectivul propus pentru 2021. Și anume, deschiderea a patru magazine noi. Cel de-al patrulea a fost inaugurat cu câteva zile în urmă, la Câmpulung Moldovenesc.

Patru magazine noi, într-un an dificil/Spectral.ro
  |  

Spectralcom SRL a inaugurat pe 25 mai, în Câmpulung Moldovenesc, al patrulea magazin Spectral Mobilă din 2021, noua locație urmând să funcționeze în sistem de franciză. Va comercializa întreaga gamă de piese de mobilier fabricată de Spectralcom SRL, punând la dispoziția clienților colecții pentru întreaga casa – mobilă tapițată, seturi dormitoare, mobilă pentru birou etc.

Magazinul din Câmpulung Moldovenesc a fost deschis pe Calea Bucovinei nr.42, pe o suprafață de 200 mp. Investiția a fost de 70.000 de euro. În acest  fel, Spectral ajunge la o rețea de 16 magazine în toată România.

“Pentru anul 2021 ne-am propus 4 magazine noi, iar odată cu deschiderea locației din Câmpulung Moldovenesc ne-am atins acest obiectiv. Suntem în continuare în discuții cu mai mulți parteneri din diferite orașe ale țării pentru noi deschideri de magazine Spectral Mobilă în sistem de franciză și ne dorim să depășim cât mai repede pragul de 20 de locații. Pe lângă investițiile necesare pentru inaugurarea acestor locații, sunt necesare în paralel investiții în creșterea capacității de producție și a flotei de camioane pentru livrarea produselor de la fabrică la magazine. Suntem bucuroși că în același timp creăm locuri de muncă atât în orașele unde deschidem noi locații, dar și la fabrica de lângă Bârlad, devenind un angajator important la nivelul județului Vaslui.” a declarat Dan Dodiță, director de vânzări al Spectralcom SRL.

Produsele fabricate de Spectralcom SRL sunt comercializate printr-o rețea de 7 magazine proprii sub brandul Spectral Mobilă în Bârlad, București, Buzău, Călărași, Galați, Râmnicu Sărat și Tecuci, 9 magazine Spectral Mobilă în franciză în Bacău, Calafat, Câmpulung Moldovenesc, Mangalia, Pitești, Săcele, Slatina, Slobozia și Târgu Jiu și în alte peste 100 de magazine partenere din întreaga țară.


SICAM 2021 se ține în octombrie!

După ce mai multe evenimente internaționale dedicate industriei producătorilor de mobilă și-au anulat sau amânat ediția 2021, iată că SICAM se va ține în format fizic. Organizatorii au anunțat datele desfășurării și au deschis listele de înscriere pentru expozanți.

SICAM 2021 se ține la Pordenone/Exposicam.it
  |  

Ediția 2021 a târgului SICAM ((Expoziția Internațională de Componente, Accesorii și Semifabricate pentru Industria Mobilei) urmează să aibă loc la toamnă, în perioada 12-15 octombrie 2021. Locul de desfășurare, la fel ca în fiecare an, este Pordenone, Italia. Organizatorii au decis să țină această ediție motivând-o astfel:

„Suntem de părere că pentru un eveniment precum SICAM interacțiunile fizice sunt de neînlocuit. Ne bazăm pe faptul că sinergia creată în cadrul galeriilor expoziționale generează schimburi de idei benefice, imposibil de obținut în afara întâlnirilor față în față. În același timp, avem încredere în noile tehnologii care reprezintă un avantaj pentru toți cei implicați în desfășurarea evenimentului, asigurând în mod continuu schimburi de informații utile.” -  Carlo Giobbi, CEO Sicam.

Decizia a fost luată ținând cont de faptul că în cadrul  SICAM se pune mare accent pe interacțiunea directă – aceasta este caracteristica specifică acestui eveniment, după cum se arată în comunicatul de presă: „SICAM este locul în care se adună persoanele potrivite, cei care iau decizii și fac alegeri, parteneri potențiali pentru dezvoltarea unui produs sau altuia, a unui proiect sau chiar trend.”

Fiind un context încă pandemic în toată lumea, organizatorii au decis să deschidă deja listele de înscriere pentru expozanți, dar și listele de produse. Toate acestea sunt disponibile online, pe site-ul Exposicam.it, oferind celor interesați un soi de avanpremieră a show-ului din octombrie 2021. De asemenea, faptul că expozanții și colecțiile sunt accesibile online îi ajută pe vizitatorii din octombrie să își planifice mai bine zilele de vizită, organizându-și deja întâlnirile în funcție de interese și scurtând astfel timpul prezenței fizice în cadrul galeriilor.

Ultima ediție SICAM a avut loc în 2019 și a avut parte de cifre îmbucurătoare: 8.000 de vizitatori profesionali, 600 de companii expozante, totul pe o suprafață de 16.500 metri pătrați.