Hytoi – design pentru igienă
Pornind de la reținerea generală a oamenilor în ce privește folosirea toaletelor publice, Alexandru și Mihnea Ghilduș au dezvoltat o soluție de design menită să răspundă acestei rețineri în modul cel mai igienic și elegant: Hytoi.
Hytoi, nume compus din alăturarea cuvintelor „Hygienic” și „Toilet”, este un sistem de funcționare a toaletei care permite folosirea acesteia fără atingere și într-un mod cât mai sigur. Capacul este prevăzut cu un sistem automat de ridicare/coborâre, clapeta pentru tras apa se activează prin senzor de mișcare, iar dispozitivul de acoperire a colacului se folosește dintr-o mișcare simplă și rapidă – ca și cum ai trage un fermoar. Deci singurul lucru pe care îl atingi când mergi la toaletă este folia de unică folosință Hytoi, din material biodegradabil, având o formă ergonomică ce asigură acoperirea în mod ideal a suprafeței necesare. Folia de acoperire fiind biodegradabilă, se evită automat și riscul de înfundare a țevilor.
Cui se adresează
Sistemul Hytoi este conceput pentru spații publice, fiind o soluție pentru folosirea în cele mai igienice și plăcute moduri a toaletei din restaurante, aeroporturi, sedii de birouri etc. Reprezintă o soluție cu atât mai actuală, cu cât suntem în plină pandemie.
Sursă de inspirație
„Igiena în spațiile publice credem că este un subiect de inspirație în sine, mai ales în România, unde ea este deseori ignorată de cei responsabili cu asigurarea ei. Date fiind condițiile precare de igienă, nevoia de a găsi soluții a venit în mod natural de-a lungul timpului și s-a concretizat într-un proiect numit Hytoi”, ne-a declarat Mihnea Ghilduș de la Dizainăr.
Istoria Hytoi
Ideea acestei soluții pentru toalete publice i-a venit lui Alexandru Ghilduș cu mai mulți ani în urmă; prototipul a fost prezentat la Geneva în 2017 unde s-a bucurat de interes, fiind răsplătit cu Medalia de Aur pentru invenții. S-au primit cereri de producție pentru circa 2000 de bucăți din partea pieței internaționale: Germania, Suedia și Austria.
„Chiar dacă proiectul era aproape pregătit de producție în 2017, el a trebuit să mai treacă prin câteva procese de pregătire tehnologică și testare înainte de a fi introdus într-o producție de serie. În acest timp, până astăzi, proiectul a fost optimizat pentru producția în serie și mai are nevoie doar de finanțarea necesară realizării prototipurilor industriale și comenzii de matrițe.” – Mihnea Ghilduș.
Sistemul Hytoi a fost prezentat în emisiunea televizată Imperiul Leilor, unde s-a dovedit a fi însă un proiect prea scump pentru situația din România. Așa că Alexandru și Mihnea Ghilduș au dezvoltat și o variantă cu costuri mai mici, dar povestea Hytoi continuă să se scrie.
Planuri de viitor
„Planurile noastre următoare, în afară de asigurarea capitalului de producție, se referă la dezvoltarea mai multor produse și soluții pentru universul Hytoi” – Mihnea Ghilduș.