logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Brutalismul – între admirație și contestare

Ce e stilul brutalist? Așa cum sună, reprezintă un tip de arhitectură inspirată de forma brută a materialelor de construcții. Între acestea predomină betonul, materialul care de altfel și dictează aspectul unei construcții brutaliste. Tocmai acest detaliu face din stilul brutalist unul pe cât de contestat de unii, pe atât de admirat de alții.

Brutalismul – între admirație și contestare
File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1981_BostonCityHall_byLebovich8_HABS_MA1176.jpg
Publicitate
Andreea Chiru  |  29 Martie 2023

Brutalismul reprezintă un curent estetic ce și-a lăsat urme adânci în arhitectura urbană, dar și la nivelul industriei de mobilier. Asociat cu un regim de viață socialist, emană sobrietate, duritate, dar și rezistență desăvârșită. Este un curent născut dintr-o realitate istorică și înăbușit de o alta.

Istoria brutalismului

Acest curent arhitectural a apărut în Marea Britanie, după cel de-al Doilea Război Mondial, pe fondul sărăciei generalizate, al lipsei de materiale de construcție, al nevoii de construcții pentru oamenii de rând aflați la baza ierarhiei sociale. Anii de glorie ai brutalismului au fost anii 1950 – 1960, iar din anii 1980 acest stil începe să își piardă adepții, ba chiar să stârnească reacții de înverșunată respingere. Astăzi, brutalismul pare să revină încetișor în atenția creativilor, mânați în această direcție de criza resurselor naturale și de nevoia unui act creator sustenabil.

Trăsăturile stilului brutalist

Fie că vorbim de arhitectură, fie de mobilier, brutalismul este ușor de recunoscut. Se bazează pe forme geometrice curate, pe lipsa finisajelor cromatice și de orice alt fel, pe dimensiunile considerente și pe aerul impunător, chiar rece. Materialul predominant este betonul, uneori în combinație cu alte materiale la fel de neprelucrate: oțel, sticlă, metal. Lipsesc culorile, lipsesc detaliile decorative, lipsește feminitatea. Unii îl consideră transpunerea în arhitectură a totalitarismului.

www.nordashop.com

Mobilier brutalist
Cel mai adesea, acest stil poate fi redat prin piese de mobilă robuste, masive, greoaie și mai ales unghiulare precum măsuțe de cafea, fotolii, comode. Fiecare dintre acestea are în componență cel puțin un element foarte dur, de tip ciment, și un design aparent nefinisat, colțuros, adesea sculptural, cu efect dramatic. Șezlonguri outdoor, bănci pentru spații publice, taburete sau soluții de depozitare pentru bucătărie pot reflecta stilul brutalist în casele oamenilor.

www.massmoderndesign.com
www.massmoderndesign.com

În România, stilul de arhitectură brutalistă este cel mai bine reprezentat de celebra clădire a Universității Politehnică București, după un proiect realizat de Octav Doicescu.

Publicitate
Publicitate