logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Chiar şi spaţiile mici pot găzdui bucătării spaţioase

Cei care trăiesc într-un apartament de dimensiuni reduse, sau care are în dotare o bucătărie nu tocmai generoasă, s-au confruntat, cu siguranţă, cu necesitatea găsirii unor soluţii practice dar originale, care să integreze şi acest spaţiu, în mod organic, în căminul în care se simt... acasă.

bucatarii_01-54
Salvaţi spaţiul din bucătării printr-un melanj de stiluri şi mobilier multifuncţional.
Publicitate
Szeklerman  |  09 Aprilie 2015

Timpul petrecut cu pregătirea bucatelor şi luarea mesei este unul de mare importanţă pentru viaţa familiei, fie ea chiar şi una formată din două persoane. Chiar mai mult, deseori bucătăria devine multifuncţională dacă este componenta unui apartament mic, găzduind chiar şi maşina de spălat.

Găsirea soluţiilor va incita fantezia şi ingeniozitatea designerului (fie el chiar şi însuşi proprietarul) care va proiecta fiecare colţ şi suprafaţă în aşa fel încât să fie practic în utilizare, optim în funcţionalitate, totodată ergonomic, confortabil şi plăcut, dar care poartă totuşi amprenta locatarilor. Există câteva reguli de bază, precum: alegerea culorilor deschise, a electrocasnicelor de dimensiuni reduse (chiar şi în cazul plitei sau a frigiderului), a evitării aspectului înghesuit şi a proiectării mobilierului la comandă – care va fi croit exact pentru necesităţile individuale.

Iată însă câteva idei concrete care merită luate în considerare în amenajarea unei bucătării de suflet, chiar şi într-un spaţiu redus.

Unde luăm masa?

bucatarii_02-55
Masa pliabilă este întotdeauna o comoară într-o bucătărie mică.

Dacă e să ne gândim, e suficient să avem o măsuţă la care putem lua micul dejun, un prânz sau o cină intimă. Formatul rotund este avantajos şi în acest caz, iar dacă chiar nu avem loc în bucătărie, putem să o scoatem chiar la intrare, dezavantajul devenind astfel o notă de originalitate.

Profitând de soluţiile ingenioase putem amenaja spaţiul de luat masa chiar în format provizoriu, cu o tăblie rabatabilă, fixată pe perete.

Barul din bucătărie

bucatarii_04-57
O masă multifuncţională – la nevoie poate fi folosită ca top pentru prepararea bucatelor sau ca loc de servit masa ori ca şi mini-bar când avem musafiri.

Ridicarea mesei la nivelul unui bar a devenit în ultima vreme un aspect popular al bucătăriilor, fiind o soluţie ideală în cazul celor mici. Ca şi în cazul anterior, spaţiul de luat masa nu este creat pentru o familie numeroasă – însă două persoane se vor simţi confortabil în această bucătărie, masa având, la nevoie, şi rolul de suprafaţă de pregătire a bucatelor.

Ferestre generoase

bucatarii_07-60
Feresterele generoase într-o bucătărie mică au rol de a oferi o senzaţie de mai mult spaţiu.

Dacă spaţiul din interior este mic, să aducem exteriorul înăuntru. Cum anume? Când privirea este liberă, neobstrucţionată, senzaţia de spaţios se intensifică. Astfel o bucătărie mică va profita din plin de o fereastră mare. Lumina naturală va îmbogăţii şi revigora interiorul aşa că, lăsaţi-o să se desfete în voie.

Culori vii

bucatarii_09-62
Chiar dacă spaţiul este redus, îndrăzniţi să combinaţi nuanţe vibrante.

Designerii vor vota neîndoios pentru alb într-o bucătărie de dimensiuni reduse. Cu siguranţă, albul va destinde spaţiul, mai ales dacă atât mobila cât şi peretele este alb. Totuşi, o pată de culoare va înviora o bucătărie mică, mai ales dacă aceasta este lipsită de lumină naturală din belşug. Alegeţi o nuanţă vie, pe o suprafaţă mai redusă – cum ar fi blatul sau spaţiul dintre corpuri, sau mai mare (dacă sunteţi aventuroşi) – alegând un mobilier colorat.

Nu uitaţi de aparatura electrocasnică – la rândul ei şi aceasta poate servi drept pată de culoare.  

Soluţii ingenioase

bucatarii_10-63
Amenajaţi pe verticală, astfel veţi avea spaţiu pentru toate, chiar şi într-o garsonieră.

Aveţi o garsonieră dar doriţi să o personalizaţi? Dacă vă permite axa verticală, optaţi pentru o soluţie cu galerie, care vă înlesni şi amenajarea unei mici bucătării cochete, cu tot ce are nevoie. Oglinda este o alegere neobişnuită în bucătărie, însă va degaja câmpul vizual, şi va intensifica lumina, conferind totodată o notă de individualitate.

Cărămida aparentă este la modă, alegerea aducând câteva puncte în plus personalităţii proprietarului şi bucătăriei. Puteţi însă opta şi pentru un decor tip bistro, sau romantic – creând o zonă intimă şi cu caracter, chiar avantajată de o bucătărie mică.

Utilizări practice

bucatarii_11-64
Optaţi pentru mobilier la comandă şi puneţi în practică cele mai interesante idei de amenajare. 

Pe lângă faptul că bucătăria este mică, mai poate avea şi o formă ciudată. Personalizarea prin colaborarea cu un meşter priceput va fi punctul forte al acestei bucătării. Dacă nu vă puteţi extinde pe laterală, mergeţi… în sus! Rareori folosim în mod practic spaţiul de sub tavan, în acest caz însă puteţi face uz de acesta.

Dacă sunteţi constrânşi într-o bucătărie de formă ciudată, vă puteţi extinde la maxim simţul practic – printr-o organizare ingenioasă şi ludică a zonelor înguste, de colţ sau mai neobişnuite.

Small spaces, big ideasThose who live in a small apartment, or don't have a very generous kitchen, must have faced the necessity to find practical, but original solutions. There are some basic rules, such as: choose light colors, small size appliances (even the hob and the refrigerator), avoid crammed aspect, and design the furniture to fit individual needs.Here’re some more ideas to consider: to have breakfast, lunch or an intimate dinner is sufficient a round table, or a wall mounted folding table; raising the table recently became a popular aspect of the kitchen, which this way can also be used as preparation surface; white will expand the space, without a doubt, especially if both the furniture and the walls are white – however, a spot of color will brighten a small kitchen, especially if it has no natural light; besides being small, the kitchen might have an odd shape – if you can't expand sideways, go... upwards! Plus, we rarely make practical use of the space under the ceiling, but in such cases we might reconsider this, too.
Publicitate
Publicitate