Chiar şi spaţiile mici pot găzdui bucătării spaţioase
Cei care trăiesc într-un apartament de dimensiuni reduse, sau care are în dotare o bucătărie nu tocmai generoasă, s-au confruntat, cu siguranţă, cu necesitatea găsirii unor soluţii practice dar originale, care să integreze şi acest spaţiu, în mod organic, în căminul în care se simt... acasă.
Timpul petrecut cu pregătirea bucatelor şi luarea mesei este unul de mare importanţă pentru viaţa familiei, fie ea chiar şi una formată din două persoane. Chiar mai mult, deseori bucătăria devine multifuncţională dacă este componenta unui apartament mic, găzduind chiar şi maşina de spălat.
Găsirea soluţiilor va incita fantezia şi ingeniozitatea designerului (fie el chiar şi însuşi proprietarul) care va proiecta fiecare colţ şi suprafaţă în aşa fel încât să fie practic în utilizare, optim în funcţionalitate, totodată ergonomic, confortabil şi plăcut, dar care poartă totuşi amprenta locatarilor. Există câteva reguli de bază, precum: alegerea culorilor deschise, a electrocasnicelor de dimensiuni reduse (chiar şi în cazul plitei sau a frigiderului), a evitării aspectului înghesuit şi a proiectării mobilierului la comandă – care va fi croit exact pentru necesităţile individuale.
Iată însă câteva idei concrete care merită luate în considerare în amenajarea unei bucătării de suflet, chiar şi într-un spaţiu redus.
Unde luăm masa?
Dacă e să ne gândim, e suficient să avem o măsuţă la care putem lua micul dejun, un prânz sau o cină intimă. Formatul rotund este avantajos şi în acest caz, iar dacă chiar nu avem loc în bucătărie, putem să o scoatem chiar la intrare, dezavantajul devenind astfel o notă de originalitate.
Profitând de soluţiile ingenioase putem amenaja spaţiul de luat masa chiar în format provizoriu, cu o tăblie rabatabilă, fixată pe perete.
Barul din bucătărie
Ridicarea mesei la nivelul unui bar a devenit în ultima vreme un aspect popular al bucătăriilor, fiind o soluţie ideală în cazul celor mici. Ca şi în cazul anterior, spaţiul de luat masa nu este creat pentru o familie numeroasă – însă două persoane se vor simţi confortabil în această bucătărie, masa având, la nevoie, şi rolul de suprafaţă de pregătire a bucatelor.
Ferestre generoase
Dacă spaţiul din interior este mic, să aducem exteriorul înăuntru. Cum anume? Când privirea este liberă, neobstrucţionată, senzaţia de spaţios se intensifică. Astfel o bucătărie mică va profita din plin de o fereastră mare. Lumina naturală va îmbogăţii şi revigora interiorul aşa că, lăsaţi-o să se desfete în voie.
Culori vii
Designerii vor vota neîndoios pentru alb într-o bucătărie de dimensiuni reduse. Cu siguranţă, albul va destinde spaţiul, mai ales dacă atât mobila cât şi peretele este alb. Totuşi, o pată de culoare va înviora o bucătărie mică, mai ales dacă aceasta este lipsită de lumină naturală din belşug. Alegeţi o nuanţă vie, pe o suprafaţă mai redusă – cum ar fi blatul sau spaţiul dintre corpuri, sau mai mare (dacă sunteţi aventuroşi) – alegând un mobilier colorat.
Nu uitaţi de aparatura electrocasnică – la rândul ei şi aceasta poate servi drept pată de culoare.
Soluţii ingenioase
Aveţi o garsonieră dar doriţi să o personalizaţi? Dacă vă permite axa verticală, optaţi pentru o soluţie cu galerie, care vă înlesni şi amenajarea unei mici bucătării cochete, cu tot ce are nevoie. Oglinda este o alegere neobişnuită în bucătărie, însă va degaja câmpul vizual, şi va intensifica lumina, conferind totodată o notă de individualitate.
Cărămida aparentă este la modă, alegerea aducând câteva puncte în plus personalităţii proprietarului şi bucătăriei. Puteţi însă opta şi pentru un decor tip bistro, sau romantic – creând o zonă intimă şi cu caracter, chiar avantajată de o bucătărie mică.
Utilizări practice
Pe lângă faptul că bucătăria este mică, mai poate avea şi o formă ciudată. Personalizarea prin colaborarea cu un meşter priceput va fi punctul forte al acestei bucătării. Dacă nu vă puteţi extinde pe laterală, mergeţi… în sus! Rareori folosim în mod practic spaţiul de sub tavan, în acest caz însă puteţi face uz de acesta.
Dacă sunteţi constrânşi într-o bucătărie de formă ciudată, vă puteţi extinde la maxim simţul practic – printr-o organizare ingenioasă şi ludică a zonelor înguste, de colţ sau mai neobişnuite.