logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Hotel Traube, între istorie şi ospitalitate

Un mobilier este cu atât mai valoros cu cât este văzut de mai mulţi oameni; mari sau mici, ei vor aprecia stilul şi farmecul acestuia într-un mod cât mai personal. De pildă, mobila rustic-săsească, definește stilul unui cochet hotel, situat în centrul istoric al oraşului Mediaș.

Andrei Zdetovetchi
Hotel Traube (strugure), Mediaş – faţadă
Andreea Chiru  |  10 Aprilie 2015

Importanța pe care o are mobila într-un decor se simte și poate fi înțeleasă mult mai bine în spațiile publice, cum sunt cele de tip Horeca. De ce? Pentru că piesele de mobilă nu doar că ajută în definirea stilului amenajării interioare, dar poate inspira oaspeții, turiștii să o adopte și acasă. Este exemplar faptul că proprietarii acestui hotel frumos din Mediaș au decis să apeleze la producători și artiști români pentru a creiona o ambianță cu totul specială, una în acord cu istoria orașului dar și a clădirii. Este vorba despre Hotel Traube (Strugure)din Mediaș și înainte de a admira interioarele hotelului merită să aflați câteva date despre oraș și despre clădirea frumos restaurată.

Un oraș mic, dar șarmant, cu arhitectură veche și o istorie pe măsură, atestat la 1267 și declarat ca oraș în 1359, Mediaș este a doua aşezare urbană ca mărime din județul Sibiu. Centrul orașului a devenit acum și mai frumos, grație restaurării și amenajării Hotelului Traube, o clădire cu o istorie frumoasă. După naționalizare și-a pierdut strălucirea de altădată, deși în perioada interbelică era punctul de atracție al orașului, unde soţii Daniel şi Luise Kartmann – de origine săsească, au gestionat ani de-a rândul afacerea de familie. Privit dinspre Piaţă, arcada intrării principale împărţea ansamblul arhitectonic în două secţiuni. În dreapta porţii, se regăsea luminoasa sala a restaurantului, în timp ce în stânga porţii se aflau cafeneaua şi bodega. Deasupra acestora, la etajul întâi şi mansardă, era situat hotelul, cu cele 28 de camere de cazare.

horeca_02-80
Soţii Daniel şi Luise Kartmann au gestionat hotelul în perioada ei de glorie.

Dar după zeci de ani de zile acest hotel nu doar că-și recapătă șarmul, dar ne încântă cu o amenajare frumoasă în stil săsesc, iar autorii amenajării sunt chiar actualii proprietari, soții Livia și Gheorghe Călburean, în timp ce frumoasele imagini realizate de fotograful Andrei Zdetovetchi, vorbesc de la sine.

Deși înainte de naționalizare nu avea un decor săsesc, ci mai degrabă unul tipic de hotel de provincie – așa cum era moda vremii, în prezent este amenajat într-un stil rustic elegant. Doamna Livia Călburean spune că înainte de a se apuca de amenajare se tot gândea ce stil să abordeze pentru clădirea de patrimoniu, care a fost complet restaurată. Într-o vizită la Sibiu a dat peste un mic magazin cu mobilă pictată, chiar lângă Podul Mincinoșilor (care între timp s-a desfiinţat). Atunci și-a spus că asta vrea să facă, să creioneze în interior o atmosferă rustic-săsească, fapt ce ar vorbi și despre istoria hotelului, dar și despre oraşul Mediaş în sine, precum şi locuitorii saşi, care au fost preponderenți ca număr. Cu ajutorul proprietarilor micului magazin de mobilă pictată – Dana și Vlad, au reușit să personalizeze o mare parte din mobilierul comandat la Câmpeni, de la Transilvania Production.

Andrei Zdetovetchi
Una din apartamentele amenajate ale hotelului, în care stilul şi amprentele vremii sunt păstare cu sfinţenie.

Liviei Călburean i-a surâs norocul încă de la începutul proiectului; echipa de meșteri care se ocupau de lucrările de restaurare ale clădirii și de amenajare, aveau o mică firmă de construcții, fapt ce a făcut ca munca prestată să se ridice la nivel profesionist. Astfel, construcțiile, anexele şi finisajele arată excelent, cu mult superioare celor trei stele pe care le poartă hotelul. Pe lângă cele 15 camere spațioase, hotelul găzduiește trei restaurante, sală de conferință și o grădină de vară.

traube_10-88
Una dintre cele trei săli de mese care poartă amprenta stilului săsesc.

În plus, mai există o cramă, amenajată la subsolul clădirii, acolo unde pe vremuri spațiul avea destinație de depozitare – de pivniță și culoar de trafic între cele trei corpuri de clădire care formează ansamblul.

Andrei Zdetovetchi
Crama de odinioară se bucură astăzi de mulţi oaspeţi care servesc bucate gustoase.

În decorul hotelului se remarcă mobila pictată cu motive săsești, dar și piesele de mobilă vechi, care au fost recondiționate sau cumpărate de la magazine de antichități. De asemenea și decorațiunile textile, începând de la șervețele, perdele, până la draperii și lenjerii de pat – sunt făcute tot de către meșteri artizani. Livia Călburean spune că a ajuns să găsească meșteri pricepuți din recomandare în recomandare, reușind să obțină ambientările pe care și le dorea pentru oaspeți.

Andrei Zdetovetchi
Una din apartamentele amenajate ale hotelului, în care stilul şi amprentele vremii sunt păstare cu sfinţenie.

Hotelul a fost redeschis în 2005, iar lucrările de restaurare și amenajare au durat un an de zile. De la redeschidere și până acum decorul a fost completat în continuu, ajungând la atmosfera plăcută care poate fi simțită încă din pragul uşii. În cazul în care veţi fi în tranzit prin Mediaş, merită să vă cazaţi la hotelul Traube, care oferă ospitalitate şi voie bună într-un decor rustic, specific zonei. Cu siguranță veţi fi cucerit de farmecul rusticului, cine ştie – poate veţi dori să vă bucuraţi şi acasă de acest tip de mobilier?!

traube_13-91
Soluţie arhitecturală realizată într-una din dormitoare după restaurare.

Hotel Traube – history, tradition and hospitalityThe importance of the furniture in a setting can be felt and understood much better in public spaces. The owners of the Hotel Traube from Mediaş, Livia and Gheorghe Călburean,decided to call on Romanian producers and artists to create a special ambiance. After many years this hotel not only regains its charm, but delights its guests with a beautiful setting in rustic style.With the help of the owners of a small furniture shop most of the furniture ordered from Transilvania Production, Câmpeni, has been customized. Beside the15 spacious rooms, the hotel hosts three restaurants, a conference hall, a summer garden and a wine cellar. In the decoration of the hotel comes to the fore the furniture painted with Transylvanian Saxon motifs, the old pieces of furniture that have been refurbished or purchased from antique shops. Also the textile decorations - napkins, curtains, draperies and bedclothes – were all made by artisans.
Publicitate
Publicitate