logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Cum să recunoști stilul victorian de amenajare

Minimalist, industrial, contemporan și provensal – cele mai cunoscute și folosite stiluri de amenajare interioară folosite la noi în țară. Ce ați zice să ne îmbogățim variantele de amenajare cu un stil clasic și anume cel victorian?

victorian-5186
Un stil mai puțin cunoscut în România/ Betweennapsontheporch.net  
Publicitate
Andreea Chiru  |  14 Aprilie 2020

Stilul victorian își trage denumirea de la Regina Victoria a Marii Britanii, impunându-se în casele oamenilor îmbogățiți în a doua parte a secolului al XIX-lea. Este apanajul locuințelor caracterizate prin lux și bun-gust în același timp, așa că se potrivește mai degrabă încăperilor înalte și suprafețelor generoase. Nu e un stil tocmai la modă, dar ușor reinterpretat în zilele noastre poate transforma locuința într-una pe cât de originală, pe atât de splendidă.

Stilul victorian reprezintă un amalgam de accente împrumutate din stiluri străine, în special exotice. Pune accentul pe nevoia decorării, dar accesoriile decorative trebuie să fie de cea mai bună calitate. Se caracterizează prin multitudinea suprafețelor textile.

Ferestrele în stilul victorian trebuie să aibă înălțime. Sunt excluse ferestrele tipice de bloc comunist sau cele pătrățoase sau late – stilul victorian cere ferestre mai degrabă suple, dar înalte, pentru ca încăperile să pară scăldate în lumina zilei. Tâmplăria trebuie să fie de cea mai bună calitate și în contrast cromatic cu nuanța pereților. Formele cele mai apreciate sunt cele semirotunde. Ferestrele sunt prevăzute cu perdele albe, romantice, și cu draperii grele, ideal din catifea.

www.faburous.com

Pereții în stilul victorian nu sunt niciodată goi. Acest stil se recunoaște prin tablourile, portretele, oglinzile sau colajele impunătoare, reprezentând și o pată de culoare, și un obiect de artă în care să investești. Dacă nu dispui de tablouri de mare valoare, alege tapetul care să decoreze pereții în modele elegante, clasice, cu motive florale sau chiar animale. Ca paletă de culori, regula este eleganța clasică, adică tonuri potolite de roșu în combinații cu nuanțe nude. Cel puțin una dintre nuanțele peretelui trebuie să se recunoască în nuanța podelei, care nu poate fi decât parchet din lemn natural.

www.homeandgardendesignideas.com

Corpurile de iluminat în stilul victorian nu suferă compromisuri: ideea de candelabru e nelipsită. Se pot folosi corpuri de iluminat atârnătoare, moderne, dar care să fie clar inspirate de eleganța unui candelabru. Sunt preferate corpurile de tavan, în detrimentul celor de pereți – fără aplice, fără lămpițe, chiar și în baie, chiar și în hol, chiar și în bucătărie.

www.thevictorianemporium.com

Mobilierul este, bineînțeles, cel clasic, impozant, masiv din lemn natural. Și ca design, și ca funcționalitate mobilierul trebuie să fie cel tradițional în cadrul stilului victorian. Se poartă o cromatică solemnă, combinații de maro închis și deschis, sau un finisaj cu unele tente roșcate. Adesea, mobilierul este sculptat sau ornat cu elemente de tip intarsie.

www.theglampad.com

Câteva piese de mobilier sunt absolut necesare în stil victorian de amenajare: un șemineu cu foc natural, o bibliotecă plină de cărți, un birou impozant, canapele adânci cu structură rigidă din lemn natural frumos decorat, măsuțe de cafea cu picioare frumos răsucite și ornate.

www.14wctoh.org
Era nelipsit și pianul, dar în zilele noastre se poate face excepție. În principal, mobilier are marginile rotunjite, fie că vorbim de fotolii, scaune, mese, noptiere. Totul trebuie să fie de cea mai bună calitate, nu se poate accepta niciun compromis în ce privește calitatea.
www.landedinteriors.com

De fapt, stilul victorian este mai mult decât un simplu stil de amenajare: este o stare de spirit, este o atmosferă a unui cămin în care pasiunile din alte vremuri au supraviețuit – plăcerea de a citi cărți, arta conversației, maniere și pasiunea călătoriilor în țări străine.
 

Publicitate
Publicitate