Marcello Ziliani – design antiCOVID-19

De când omenirea se luptă cu pandemia de COVID-19, numeroși actori de pe piața producătorilor de mobilier au sărit în ajutor, atât în România, cât și în afara granițelor. Vă arătăm astăzi cum și-a reorientat un designer eforturile creative.

 +5
Inedit, util și... elegant/ Marcelloziliani.eu
  |  

Marcello Ziliani a decis să-și pună creativitatea în slujba luptei antiCOVID-19. A venit deci cu invitația de a i se scrie despre problemele zilnice pe care le întâmpinăm încercând să nu ne îmbolnăvim, de la mersul la shopping, până la refolosirea măștilor. „Spune-ne ce dificultăți întâmpini în viața de zi cu zi de când cu pandemia de coronavirus COVID-19! Suntem designeri și vrem să căutăm soluții pe care toți oamenii să le poată folosi pe timp de pandemie”, se arată pe pagina online a studioului Marcello Ziliani.

La câteva dintre problemele deja obișnuite, designerii lui Marcello Ziliani au găsit deja soluții. Iată câteva dintre ele:

Ești la magazin pentru cumpărături și vrei, nu vrei, trebuie să pui mâna pe un cărucior de alimente. Ca să nu atingi totuși căruciorul atins deja de alții înaintea ta, poți folosi două tuburi rămase de la hârtia igienică. Se face o tăietură pe lățimea tubului și se prind cele două tuburi pe mâner, funcționând ca o barieră între mâini și mânerul propriu-zis. +5 www.marcelloziliani.eu

Odată ajuns în magazin, important e să petreci cât mai puțin timp acolo. Organizează-te! Fă o listă încă de acasă, notând cumpărăturile în ordinea în care se găsesc acestea expuse în magazinul cel mai apropiat de casa ta. +5 www.marcelloziliani.eu

Când ai ajuns acasă, ai un mare obstacol de trecut: igienizarea mâinilor înainte de a pune mâna pe clanță. Soluție: ia o sticlă de apă de 2 litri, taie-o pe jumătate și găurește-o într-un loc, aproape de margine. Apoi acoperă marginile cu scotch,  ca să nu te tai. Prinde cutia astfel rezultată de clanță și pune în ea șervețele antibarcteriene sau gel de curățare a mâinilor. Când vii de la magazin, își cureți mâinile înainte să intri în casă. +5 www.marcelloziliani.eu

Dar ce faci cu încălțămintea? Marcello Ziliani propune să o lași la ușă, într-un soi de cutie special amenajată. Se ia deci o cutie de pantofi obișnuită, se îndepărtează 3 dintre cele 4 margini ale capacului, apoi marginea rămasă se prinde de cutie cu bandă adezivă. Obții un soi de sertar cu ușiță batantă pe care-l poți lăsa pe preșul din fața ușii. Poți construi un adevărat pantofar, alipind 4 astfel de cutii. +5 www.marcelloziliani.eu

Despre Marcello Ziliani
Născut în 1963, la Brescia, Marcello Ziliani a terminat facultatea de Arhitectură din Milano în 1988. Este unul dintre designerii cei mai premiați în ultimii ani, fiind specializat în designul de mobilier, corpuri de iluminat și soluții pentru spații office.
 


Taparo – de la mobilă la măști

Nu e tocmai un material despre mobilă frumoasă, dar e vorba despre mobilă și inițiativă. Compania Taparo, cunoscută ca producător de canapele și fotolii, a anunțat că în următoarea perioadă își reorientează producția spre industria medicală.

Un producător de tapițate se implică în dezastrul COVID-19/Taparo.ro
  |  

Firma Taparo va produce în perioada imediat următoare măști de protecție în contextul pandemiei cu COVID-19. O va face prin Techtext, parte a grupului Taparo, începând de săptămâna viitoare. Vor fi produse 150.000 de măști pe zi. „Estimăm 3,5 milioane pe lună, în prima fază. Ulterior, vom ajunge la 10 milioane pe lună. De asemenea, având experiență în materiale textile nețesute, vom confecționa nu numai măști, ci și halate și tot ceea ce ține de industria medicală” – a declarat, pentru DirectMM.ro, Ioan Filip, președintele Consiliului de Administrație al grupului Taparo.

Inițiativa este una serioasă, urmând a se fabrica măști (cu adevărat) de protecție contra coronavirusului: „O mască de protecție are trei straturi. Noi vom confecționa cele două straturi externe. Stratul intern va fi adus din Germania sau/și Belgia. Vom produce măști pentru toată țara. Avem deja comenzi de peste 20 milioane de bucăți”, a declarat Ioan Filip pentru același site.

Despre Taparo
Compania a fost deschisă cu 15 ani în urmă, exact în locul în care se află și astăzi – Târgu Lăpuș, județul Maramureș, dar între timp a devenit unul dintre cei mai notabili exportatori de mobilier tapițat din România. E vorba despre mobilă cu tapiserie textilă și din piele ecologică, iar colecțiile  ajung pe piața mobilei din străinătate, în lanțuri internaționale de mobilier. În principiu se produc fotolii și canapele la Taparo, iar compania dispune în prezent de un centru de cercetare, în cadrul căruia sunt testate cele mai noi modele.

Acționariatul este 100% românesc la Taparo. Fabrica se întinde pe o suprafață mare, de 53.000 metri pătrați, și asigură locuri de muncă pentru 1800 de persoane. Printre partenerii de afaceri externi ai grupului Taparo se numără Jysk, Homebase, Otto, Habufa și David Phillips.
 


Mobilă Art Nouveau – cum recunoști stilul?

Art Nouveau este un stil de care încă se vorbește și astăzi. La nivelul mobilierului, denotă mult fast, linii curbe și încrustații decorative. Și totuși, cum poți fi sigur că recunoști stilul Art Nouveau dintr-o privire?

 +4
Caracteristicile unui stil fascinant, Art Nouveau/Pamono.eu
  |  

Un strop de informație în plus nu strică, mai ales pentru pasionații de mobilă și design care #stauacasă zilele acestea. Am ales să vorbim despre stilul Art Nouveau pentru că are o notă tare pozitivă și e oarecum în ton cu ceea ce așteptăm bun de la izolarea în case: întoarcerea spre natură, spre lucrul realizat manual, spre munca făcută cu pasiune pentru ea însăși mai mult decât pentru un câștig rapid.

Un strop de istorie
A fost primul stil modern din lume, un stil creat de tinerii artiști ai unei generații sătule de clasic. În loc să învețe de la predecesori, aceștia au decis să se inspire direct din natură, lăsându-și creativitatea neîngrădită. Stilul Art Nouveau a apărut la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în Franța, iar caracteristicile puternice, neașteptate, l-au făcut să se răspândească rapid în întreaga Europă și în America. Practic, a dominat industria creativă a mobilei, designului și arhitecturii între 1890 și 1910, apoi a căzut în dizgrație pe fondul tulburărilor istorice ce au dus la sărăcie în toată lumea. A fost un stil care a presupus atât de multă muncă și materiale de calitate, încât a devenit prea scump odată cu izbucnirea Primului Război Mondial.

Caracteristicile Art Nouveau la nivelul mobilierului
•    Întotdeauna stilul Art Nouveau folosește ca materie primă lemnul masiv. Nu există Art Nouveau autentic realizat din PAL, MDF sau alte materiale cu preț accesibil. Cele mai reprezentative esențe lemnoase sunt cele de stejar, nuc și tec.
•    Stilul Art Nouveau la nivel de producție presupune muncă manuală. Piesele de mobilier în stil Art Nouveau nu pot fi realizate decât manual, acest stil aflându-și menirea în a protesta față de mobilierul de serie. De ce? Pentru că implică foarte multă muncă, pricepere, atenție și răbdare.
•    Sursa de inspirație a stilului Art Nouveau este natura în formele ei cele mai sinuoase. Liniile curbate ale copacilor și florilor, frunzelor, plantelor sunt transpuse în piese de mobilier absolut funcționale, dar pline de ornamente complicat de realizat. Recunoști o piesă de mobilier Art Nouveau după liniile șerpuite, după marginile rotunjite, după formele suple și cel mai adesea înalte. Asimetria detaliilor practice și estetice reprezintă cartea de vizită a acestui stil complex.
•    Nu există piesă de mobilier Art Nouveau decorată simplu. Fie că e vorba de combinații uimitoare la nivel cromatic sau chiar de încrustații în lemn, de accesorii minuțios aplicate, acest stil fascinează prin mulțimea și complexitatea detaliilor decorative. Cele mai multe motive sunt cele florale.
•    Finisajul de asemenea e imposibil de trecut cu vederea. Toate mobilele Art Nouveau create vreodată au finisaj ultralucios, menit să pună în valoare și mai puternic fiecare detaliu ornamental, fiecare element de sculptură sau pictură. Se folosesc numai lacuri incolore, cu rol de a proteja fibra lemnului și de a-i scoate în evidență culoarea naturală. +4 www.artsandcollections.com +4 www.goldwoodbyboris.com +4 www.newel.com

Fie că e vorba de scaune tapițate, paturi cu tăblie pictată, dulapuri cu uși sculptate, vitrine cu rafturi asimetrice, birouri cu forme dinamice – în stilul Art Nouveau nimic nu e simplu, liniar, curat sau minimalist. Totul e exact invers: răsucit sau răsturnat, plin de culoare, decorat și maximalist. Deși realizate din lemn masiv, fiecare dintre aceste piese de mobilă transmite o impresie de suplețe, de grație la nivel decorativ, amintind de ramurile din natură.

Printre reprezentanții cei mai de seamă ai stilului Art Nouveau se numără Antoni Gaudi, Hector Guimard, Jean Pierre Dalberra, Emile Galle.


Amenajare virală, reconstituită cu piese din România

Tot mai mulți români navighează pe forumuri dedicate designului interior, întrebând cum să dea un strop de viață propriilor locuințe, sau postând fotografii cu încăperi proaspăt amenajate și cerând păreri.

 +7
Cum să nu dai greș (forte rău) cu amenajarea locuinței/Pinterest.com
  |  

Din păcate, nu este suficient să tragi cu urechea la ce culori se poartă, nu este suficient să ceri sfaturi gratuite pe grupuri dedicate amenajărilor și nu este suficient să cauți mobilă în magazinele ultraconsacrate care vând piese importate. Din fericire, în schimb, există Pinterest – o adevărată sursă inepuizabilă de inspirație. Se poate alege o amenajare de acolo și se poate încerca reconstituirea ei aproape fidelă cu piese de mobilier din România.

Am făcut o încercare pentru voi. Am ales un colț de relaxare, minimalist, dar plin de culoare și personalitate – o amenajare virală pe internet –  și am identificat în România piese cât mai asemănătoare cu ajutorul cărora să mutăm în casele noastre ceea ce ne-a încântat atât de mult pe net. +7 www.pinterest.com

Amenajarea aleasă se compune dintr-un perete de accent, de culoare verde, două fotolii de culoarea somonului și o măsuță de cafea cu blat sub formă de tăviță. Am descoperit în magazinele din România toate aceste piese.

Vopseaua de pe perete am descoperit-o la Caparol, posibil chiar în mai multe nuanțe, în funcție de nivelul de iluminare al camerei.  +7 www.caparol.ro +7 www.caparol.ro

Fotoliile sunt disponibile la magazinul NordaShop, respectând pe cât posibil combinația cromatică (somon și auriu), forma rotundă și designul modern.  +7 www.nordashop.com

În ce privește măsuța de cafea, un model identic cu cel din poză nu am găsit – și ca design, și în ce privește culorile – în schimb, am descoperit mai multe variante asemănătoare, la Retroboutique și Insignis. +7 www.insignis.ro +7 www.retroboutique.ro

În ce privește tabloul, acesta poate fi comandat la ateliere speciale care exact cu asta se ocupă: reconstituie tablouri sau desene la comanda clientului.

Credem noi: alegerea unei amenajări de succes e mai simplă și mai reușită decât încercările creative ale celor care nu lucrează în domeniu. Bineînțeles, asta dacă nu se dorește sub nicio formă soluția cea mai indicată: alegerea serviciilor unui designer sau decorator de interioare, contracost evident.


Loveseat – istoria canapelei pentru cupluri

Mobilierul pentru cupluri are rădăcini vechi în istorie, numai că povestea este cu totul neașteptată. Ne referim la canapeluța cu numai două locuri, pe care o admirăm atât în filmele de epocă, cât și într-unele dintre livingurile contemporane.

 +5
Istoria canapeluței Loveseat/Witherells.com
  |  

Canapeaua Loveseat este o piesă remarcabilă. A nu se confunda cu canapeaua cu două locuri, chit că denumirea se referă la cupluri. Spre diferență de canapeaua cu două locuri, canapeaua Loveseat este ceva mai... „înghesuită”, și are de cele mai multe ori un aspect tare romantic.

Când a apărut?

Cu adevărat, nimeni nu poate spune. Ce e clar, pe la 1700 Loveseat Sofa era fabricată de către britanici, dar sub cu totul alt design și mai ales pentru cu totul altă funcție. Se confecționa din lemn masiv, și putea acomoda nu două persoane, ci o persoană și jumătate. Explicația? Era destinată doamnelor din înalta societate ale căror ținute somptuoase cereau mobilă specială. O astfel de doamnă nu încăpea, din pricina crinolinei și straturilor de volane și materiale, într-un scaun obișnuit, și ca să stea confortabil s-a inventat această canapea Loveseat. Evident, pe atunci nu se numea așa. Thomas Chippendale era faimos pentru felul în care le realiza în lemn închis la culoare, împodobite cu tot soiul de sculpturi și motive orientale. +5 www.newel.com

Adevărata canapea pentru îndrăgostiți

O sută și ceva de ani mai târziu, moda a evoluat spre ținute un pic mai suple și deodată doamnele și mai ales domnișoarele au descoperit că rămâne ceva loc lângă ele, pe aceste canapele. Același lucru l-au observat și domnii, care au profitat. Au început să se așeze lângă tinerele care le făceau inima să bată mai puternic. Canapelele Loveseat și-au păstrat locul în saloanele de bal și petreceri, asigurând tinerilor îndrăgostiți un anume soi de intimitate, fără a sparge tiparele decenței. Deja de acum încep să arate altfel: tapițate! În plus, își schimbă și designul, luând forma literei S. De fapt, evoluează de la statutul de canapeluță, la cel de două scaune alipite, spate în spate. Lemnul rămâne în planul doi, tapițeria rafinată devenind principalul atu. +5 www.ebay.ie

Canapeaua Loveseat de azi

Astăzi, Loveseat își găsește locul sub forma unei canapele obișnuite în casele cu suprafețe reduse, sau ca pat de zi în dormitoarele matrimoniale. Adesea le vedem în colțul cu cărți al casei, unde ocupă poziția de canapeluță pentru citit. Ca design, accentul cade atât pe formă, cât și pe aspectul textilei – cromatică și moliciune. Cele mai potrivite pentru denumirea de azi și totuși cele mai diferite de modelul original sunt canapeluțele Loveseat rotunde sau în formă de inimioară.
Se găsesc și în România și reprezintă o alegere interesantă și confortabilă pentru orice locuință. +5 www.bonlavie.ro +5 www.evambient.ro