logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Istoria mobilierului: 3 scaune ultrafaimoase

Când vine vorba de cultură generală, se regăsesc printre cunoștințele elementare și câteva informații din istoria mobilierului. Spre exemplu, despre piese de mobilă cu rol de „icon” cel puțin în secolul XX. Iată trei modele de scaun care au scris istorie.

Nu se poate să nu le cunoști!/Mobirom.ro 
Andreea Chiru  |  20 Iunie 2022

Se regăsesc astăzi în mai toate casele din lume, sub diverse forme și interpretări, dar au pornit de la un model de scaun în vogă cu zeci (sau chiar sute) de ani în urmă. Să le luăm pe rând:

www.thonet.com.au
Scaunul Thonet. Nu se poate să nu-l știi. A fost inventat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la curtea imperială a Austriei și s-a vândut într-un număr record de exemplare. Secretul? A fost primul model de scaun care a folosit tehnica curbării lemnului. Pur și simplu, a creat o revoluție. Un spătar curbat, un șezut perfect rotund, patru picioare dintre care două de sine stătătoare și celelalte două reprezentând prelungirea spătarului. A fost denumit scaunul Thonet nr.14 și de-a lungul timpului a fost remodelat, preluat, reinterpretat până ce variantelor de design li s-a pierdut numărul. Astăzi, la noi în țară, există un producător de scaune destinate industriei HoReCa, scaune fabricate după tehnica originală Thonet, de curbare a lemnului.

www.somnexpo.ro
Scaunul outdoor Adirondack. Sigur îl știi, deși îți poate părea un model contemporan. Nici gând. A fost inventat în anul 1902 de Thomas Lee care i-a dat această denumire după peisajul care l-a inspirat – Munții Adirondack din nordul SUA. Este acel scaun din lemn (mai bine zis din 11 elemente de lemn) în care simți că te poți cufunda pentru a inspira tot aerul naturii. În următoarea perioadă de timp, a cunoscut faima nu sub forma unui scaun pentru familie, ci pentru sanatoriile de bolnavi de plămâni. Șezutul adânc și brațele înalte, amplasate în unghi larg, asigură corpului o poziție ideală pentru respirat din tot plămânul. Astăzi, scaunul Adirondack și-a păstrat destul de mult caracteristicile originale, putând fi ușor recunoscut, indiferent de adăugirile la nivel estetic.

www.knoll.com
Scaunul Barcelona. Sau cel mai faimos scaun folosit în amenajările de design interior cu pretenții. Acest model a fost inventat de Ludwig van der Rohe și Lilly Reich în 1929, sub deviza „mai puțin înseamnă mai mult”, și reprezintă un model încă nespus de modern. Combină aspectul simplu cu întrepătrunderea unor elemente complexe și constă într-un cadru metalic – picioarele ușor curbate sunt îmbinate sub forma literei X, ceea ce nu se observă decât din lateral. Șezutul și spătarul sunt din piele, au dimensiuni aproape egale și lasă impresia unei simplități desăvârșite. Este unul dintre modelele de scaun cele mai folosite în variante nespus de apropiate de modelul original.

Evident, istoria mobilierului a cunoscut mult mai multe scaune de tip icoană, dar acestea trei sunt pe cât de faimoase, pe atât de încă actuale.

Publicitate
Publicitate